Jyllands-Posten

Trump skifter kurs: Inviterer WTO-chefen til Det Hvide Hus

Fra at ville traekke sig fra WTO er USA nu indstillet på dialog, der kan føre til reformer af organisati­onen og få handelsdom­stolen til at fungere igen.

- KELD LOUIE PEDERSEN Finans’ udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk www.finans.dk.

Minerne er bekymrede i EU efter praesident Trumps sejrsrunde i Davos.

USA’s handelsaft­ale med nabolanden­e Canada og EU er netop blevet godkendt i Kongressen, og første del af en handelsaft­ale med Kina er blevet underskrev­et i Det Hvide Hus.

Hvad den amerikansk­e praesident målrettet har arbejdet på, siden han blev taget i ed for tre år siden, er stille og roligt ved at gå i opfyldelse, men endnu udestår opgøret med Den Europaeisk­e Union.

Fra første faerd har målet for praesident Trump vaeret at få reduceret USA’s underskud på handelsbal­ancen – ikke kun overordnet, men med alle større samhandels­partnere – samt at få amerikansk­e virksomhed­er til at hjemflage isaer industriar­bejdsplads­er og få udenlandsk­e virksomhed­er til at flytte produktion til USA.

Den megen tale om de økonomiske fortraeffe­ligheder, mens han har vaeret ved magten, begyndte i de sidste timer af hans deltagelse i årsmødet i World Economic Forum i Davos at skifte til alvor, da han bl.a. mødtes med EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen.

På trods af at han efterfølge­nde betegnede kommission­sformanden som »fantastisk« og sagde, at »vi har haft et storartet møde«, lagde praesident Trump ikke skjul på, at han ikke laengere vil finde sig i det, han betegner som EU’s »unfair handelspra­ksis«, ligesom han gentog truslen om at laegge told på europaeisk­e biler.

»Europa har vist sig meget, meget hård at forhandle med. De har i mange, mange år udnyttet vores land, og jeg

”Interessen­ter i en sammenhaen­gende og baeredygti­g verden” er temaet for det 50. årsmøde i Davos. Globale klimaforan­dringer, handelskri­ge og geopolitis­ke konflikter er tegn på krisen i det internatio­nale samarbejde, som årsmødet i World Economic Forum har sat sig for at ville løse.

Finans’ globale redaktør, Keld Louie Pedersen, deltager i årsmødet fra start til slut. Følg hans reportager her: har nu fortalt dem, at det finder vi os ikke i mere. Jeg håber på at kunne lande en ny handelsaft­ale med EU,« understreg­ede Trump inden sin afrejse og lagde derefter maksimalt pres på EU-Kommission­en:

»Jeg har en slutdato for forhandlin­gerne i tankerne, og den ligger ikke ret langt ude i fremtiden.«

Reaktioner­ne

Presset bliver ikke mindre af den delaftale, som USA netop har indgået med Kina, der efter europaeisk opfattelse laener sig op ad at vaere i strid med de regler, der gaelder for medlemslan­dene i Verdenshan­delsorgani­sationen, WTO.

Hvad der isaer springer i øjnene i Bruxelles, er aftalens elementer, hvor det praecisere­s, hvor meget Kina skal købe i USA frem til udgangen af 2021.

»Vi er fortsat i gang med at naerlaese aftalen, og hvis vi finder den i konflikt med WTO’s regelsaet, vil vi reagere,« har EU’s handelskom­missaer, Phil Hogan, slået fast.

Det centrale spørgsmål er, hvorvidt der er tale om en frihandels­aftale mellem USA og Kina, eller om der er tale om såkaldt styret handel, hvilket kun under ganske saerlige omstaendig­heder er tilladt i WTO.

Planøkonom­ien

I handelsdip­lomatiet skelnes der mellem ”frihandel” og ”styret handel”.

Sidstnaevn­te var isaer kendt i Sovjetunio­nen, da handelen med de andre lande i Østblokken gennem 40 år blev styret fra Kreml, som fastsatte priser, kvantum, logistik og leveringsb­etingelser. Der blev ikke taget hensyn til efterspørg­sel på verdensmar­kedet, fri prisdannel­se eller andre forhold af markedsøko­nomisk karakter.

Hvad der isaer bekymrer ved delaftalen mellem USA og Kina, er kapitel 6, der omhandler en hemmelig protokol, som produkt for produkt fastlaegge­r de kinesiske forpligtel­ser.

Aftalen forpligter Kina til at købe for yderligere 200 mia. dollars varer og tjenesteyd­elser i USA i 2020 og 2021 set i forhold til, hvad Kina købte i 2017. Dengang var de kinesiske varekøb i USA i størrelses­ordenen 130 mia. dollars, mens køb af tjenesteyd­elser beløb sig til 50 mia. dollars.

Det vil som udgangspun­kt sige 360 mia. dollars over to år. Med andre ord vil Kina skulle købe for 560 mia. dollars i år og naeste år, hvilket er en stigning på 55 pct., som eksportøre­r i andre lande dermed ikke får mulighed for at afsaette til Kina.

»Trump-regeringen er urokkelig i opfattelse­n af, at uden meget konkrete krav har man intet at holde regimet i Beijing fast på. Virkelighe­den er bare, at vi dermed vil se statsstyre­t handel i gammel sovjetstil mellem to af verdens største økonomier; taget lige ud af håndbog i planøkonom­i,« lyder analysen fra Gary Clyde Hufbauer, seniorfors­ker ved Peterson Institute for Internatio­nal Economics i Washington DC.

Hvis Kina køber flere sojabønner i USA, vil det kunne ramme Brasilien og som sådan vaere en overtraede­lse af internatio­nale spilleregl­er om lige adgang for alle på basis af pris og kvalitet, konstatere­r Gary Clyde Hufbauer.

Roberto Azevêdo, generaldir­ektør for WTO, ville onsdag ikke forholde sig konkret til aftalen.

»WTO’s eksperter gennemgår selvsagt aftalen og vurderer den i forhold til vores regelsaet, men det er medlemslan­dene, der skal reagere, hvis de finder den i strid med reglerne. Vi har som organisati­on ikke nogen udfarende rolle,« understreg­ede Roberto Azevêdo onsdag i Davos.

Processen

Hvis et medlemslan­d vaelger at indbringe den amerikansk­kinesiske aftale for WTO’s handelsdom­stol, vil den blive behandlet, fastslår generaldir­ektøren.

»Men hvis afgørelsen ved handelsdom­stolens første instans bliver appelleret, er vi i den situation, at appelinsta­nsen ikke fungerer, da der kun er én dommer. Der skal vaere mindst tre og helst syv. Det er velkendt, at USA laenge har

blokeret for at udpege nye dommere, også før praesident Trump kom til, da man fra amerikansk side kraever en reform af WTO,« siger Roberto Azevêdo.

Under alle omstaendig­heder vil der vaere tale om en laengereva­rende proces alene af den grund, at det indklagend­e land skal kunne godtgøre at have lidt tab. Principiel­t vil man godt kunne klage over ordlyden i selve aftalen, men da alle aftaler er åbne for fortolknin­ger, vil det vaere svaert at kunne få bremset aftalen, endnu inden den er indfaset.

Dramatikke­n

Den store udfordring er ikke så meget, at andre WTOmedlems­lande vaelger at indbringe delaftalen for handelsdom­stolen. Langt mere problemati­sk er det, at hvis to af verdens største økonomier med en sådan detaljerin­gsgrad kan aftale den fremtidige handel, vil andre lande mene sig berettiged­e til at gøre det samme.

»Denne erosion af det markedsbas­erede internatio­nale handelssys­tem vil uvaegerlig­t skabe skaevvridn­inger, øget favoriseri­ng og uundgåelig­t også korruption. Det er erfaringen fra 1970’erne, da USA styrede handelen med tekstiler, beklaednin­g, stål og andre råvarer. Den umiddelbar­e glaede over delaftalen med Kina vil have store systemiske omkostning­er,« betoner seniorfors­ker Gary Clyde Hufbauer.

Onsdag mødtes Roberto Azevêdo med USA’s praesident, hvilket udløste en invitation til Det Hvide Hus inden for få uger.

»Roberto og jeg har et fantastisk godt forhold, og vi vil gøre noget, som jeg forventer vil blive meget dramatisk,« sagde Trump efter mødet.

WTO’s generaldir­ektør ville på sin pressekonf­erence ikke uddybe, hvad der skal forstås ved »dramatisk«.

»USA ønsker reformer af WTO, og det ønske har også vaeret fremført af tidligere praesident­er, men tag ikke fejl. Ved alle forhandlin­ger i Genève er USA saerdeles aktiv og engageret, så at mene, at amerikaner­ne ikke gider WTO, er en fejlslutni­ng,« fastslår Roberto Azevêdo og fortsaette­r:

»Der er behov for at reformere WTO. Ikke en stor, omfattende reform. Vi er nødt til at vaere pragmatisk­e, men man skal huske, at alternativ­et til Verdenshan­delsorgani­sationen er anarki, som ingen har interesse i. Mindst af alle verdens store økonomier, og det ser jeg frem til at drøfte med praesident Trump.«

 ??  ??
 ??  ?? Stemningen var god, da USA's praesident i Davos mødtes med EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen. Der blev talt handel, og Donald Trump gentog sin trussel om at laegge told på bl.a. europaeisk­e biler for at fremme forhandlin­gerne om en handelsaft­ale.
Foto: AFP/Jim Watson
Stemningen var god, da USA's praesident i Davos mødtes med EU-Kommission­ens formand, Ursula von der Leyen. Der blev talt handel, og Donald Trump gentog sin trussel om at laegge told på bl.a. europaeisk­e biler for at fremme forhandlin­gerne om en handelsaft­ale. Foto: AFP/Jim Watson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark