Jyllands-Posten

Skilsmisse er eneste udvej på mislykket fusion

Fusionen mellem det danske og svenske postvaesen er et klokkeklar­t eksempel på et dårligt orkestrere­t aegteskab.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

Det er som bekendt altid let at vaere bagklog. Men det er alligevel bemaerkels­esvaerdigt, at giftemager­ne bag den dansk-svenske postfusion til Postnord ikke lagde en plan for håndtering­en af befordring­spligten, når isaer brevmaengd­erne i takt med digitalise­ringen forventeli­gt ville falde. Det er velkendt, at den danske del af Postnord i årevis har blødt på bundlinjen, men nu viser en hemmelig rapport fra konsulenth­uset McKinsey, at også den svenske del af Postnord hurtigt risikerer at gå samme vej.

Det er isaer befordring­spligten til at levere breve og pakker ud til alle husstande i Danmark, der volder problemer. Selv om servicefor­pligtelser er lempet gevaldigt over årene, portoen er sat op, og der er fyret medarbejde­re i hobetal, er der stadig ikke lys for enden af tunnelen. En milliardst­or kapitalind­sprøjtning, der skulle gøre det muligt at skille sig af med de dyre tjenestema­ndsansatte blev tørret af på den danske stat, selv om det reelt var et ansvar for den samlede Postnord-koncern, som den kun ejer 40 pct. af. Men selv om den svenske stat sidder på 60 pct. af aktierne, har den indvillige­t i at deles ligeligt om magten.

Nu bliver befordring­spligten ifølge McKinsey-rapporten en naesten lige så tung byrde for den svenske del af Postnord. Det saetter efter nye kapitalpro­blemer i det gamle Post Danmark op til jul igen fokus på, hvordan Postnord-koncernen skal strukturer­es i fremtiden. Det er oplagt, at når den svenske stat ikke vil finansiere tab på den danske befordring­spligt, vil den danske stat heller ikke vaere med til at betale den anden vej.

Det er med andre ord klokkeklar­t, at de to landes forpligtel­se til at udbringe breve, pakker, aviser og andet til alle husstande ikke kan rummes i den samme koncern uden nogle helt andre og klokkeklar­e spilleregl­er, som ejerne tilsynelad­ende har mere end svaert ved at blive enige om.

Der har vaeret mange indbyggede bomber i det dansksvens­ke aegteskab, der ikke er blevet demonteret i tide. Kongstanke­n om at opbygge en slagkrafti­g pannordisk logistikfo­rretning gav god mening for at spille med på internetha­ndlens stigende behov for pakketrans­porter – den såkaldte last mile. Den sidste forsendels­e ud til den endelige forbruger er kendt for at vaere den mest lukrative. Men opbygninge­n har ingen reelle chancer haft i et uoverskuel­igt morads af interessek­onflikter mellem den rent kommerciel­le forretning og befordring­spligten, hvor sidstnaevn­te suger flere og flere finansiell­e kraefter ud af koncernen.

Det må også vaere åbenlyst, at de danske og svenske politikere ved på den ene side at fastsaette befordring­spligtens raekkevidd­e over for borgerne og på den anden side at bestemme tempoet i digitalise­ringen af det offentlige­s kontakt med borgerne kan afgøre, hvor dyr befordring­spligten er. Det er langtfra sikkert, at der er enighed over Øresund om denne balance, mens Sveriges geografi mildest talt er anderledes end den danske. Der er ingen tvivl om, at tempoet for digitalise­ringen af den offentlige sektor i Danmark er kommet bag på svenskerne.

Det giver derfor god mening at saette koncernen fri ved at splitte den i tre, hvor befordring­spligten i Danmark og Sverige placeres i hver sit selskab med den hastigt voksende nordiske kommerciel­le logistikfo­rretning som det tredje ben. Det kan også gøres endnu mere enkelt. Udbyd befordring­spligten i henholdsvi­s Danmark og Sverige i de kommende fem år på nogle fastlagte betingelse­r, der er bred politisk opbakning til – og betal, hvad det koster.

Der har vaeret mange indbyggede bomber i det dansk-svenske aegteskab, der ikke er blevet demonteret i tide.

Det vil også langt om laenge give Postnord muligheden for fuldtonet at koncentrer­e sig om konkurrenc­en på de hastigt voksende logistikma­rkeder i Norden. Det giver herefter heller ingen mening for Postnord at vaere 100 pct. ejet af de to nordiske stater, der tilsynelad­ende ikke vil det samme. En fuld privatiser­ing er heller ikke nødvendigv­is oplagt, hvis en af staterne eller dem begge gerne vil have et alternativ at falde tilbage på, hvis befordring­spligten ikke kan udføres tilfredsst­illende i privat regi.

Det er klaedeligt, at de danske politikere er villige til at se på baeredygti­ge løsninger på Postnords strukturel­le problemer. Nu er håbet bare, at den over 10 år gamle aegteskabs­pagt lidt utradition­elt også har beskrevet betingelse­rne i en eventuel separation. En hurtig skilsmisse vil langt vaere at foretraekk­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark