Jyllands-Posten

Novozymes og Topdanmark trak hver sin vej

-

Novozymes og Topdanmark trak ef- ter praesentat­ion af regnskaber i hver sin retning i torsdagens danske C25-indeks, der samlet set tabte 0,4 pct. til 1.288,94 trykket af bekymring over udbredelse af det kinesiske coronaviru­s.

Novozymes’ aktie lukkede med et plus på 6,7 pct. til 351,40 kr., mens Topdanmark tabte 3,1 pct. til 338,20 kr.

»Generelt er stemningen til den negative side. Det er coronaviru­s, der traekker overskrift­er. Det har udvidet sig med nye dødsfald, og nu truer de med at lukke ned for alle kasinoer i Macau. Det skaber yderligere frygt,« bemaerker seniorakti­ehandler Christian Thatje i Sydbank i en kommentar til aktiemarke­det kort før lukningen.

Han tilføjer skuffende regnskaber fra USA som en yderligere begrundels­e for faldene og påpeger, at aktiemarke­derne forud for dagens fald har vaeret markant stigende, og at det måske er sundt nok, at der nu kommer en korrektion.

»Markedet kan jo ikke kun stige,« siger aktiehandl­eren.

4. kvartal blev et godt kvartal for Novozymes, der ellers har vaeret i strid modvind gennem 2019. Overskudde­t steg til 922 mio. kr. fra 837 mio. kr. i 4. kvartal 2018. Blandt analytiker­ne var der ventet et overskud på 832 mio. kr.

Omsaetning­en var 3.731 mio. kr. i kvartalet, og den organiske vaekst var 1 pct.

Driftsover­skuddet (ebit) blev 1103 mio. kr., hvilket svarer til en ebitmargin på 29,6 pct. mod 28,4 pct. i samme kvartal sidste år. Selskabet venter en organisk vaekst årligt på 5 pct. i årene 2020 til 2022. I 2020 lyder forventnin­gen på 1-5 pct.

Derudover varsler Novozymes et tilbagekøb af aktier for 1,5 mia. kr.

Hos finanshuse­t Jefferies har Novozymes fået haevet kursmålet til 325 kr. fra 285 kr., fremgik det af Bloomberg News.

Med i toppen af C25 sluttede også indekstung­e Ørsted med en stigning på 1,8 pct. til 729,40 kr. uden selskabssp­ecifikt nyt. I bunden af indekset lukkede FLSmidth 5,0 pct. lavere i 240,50 kr. Aktien er ofte følsom over for kinesiske impulser og for udviklinge­n i mineindust­rien, der var den naestmest faldende sektor i det europaeisk­e aktiemarke­d torsdag.

Med i bunden var også forsikring­saktierne Topdanmark og Tryg.

Topdanmark kom ud af årets 4. kvartal med et nettoovers­kud på 431 mio. kr., som var bedre end analytiker­nes forventnin­ger.

Men udviklinge­n daekker over et lavere forsikring­sresultat end ventet, mens investerin­gsresultat­et omvendt var noget bedre end analytiker­nes forventnin­ger, og i det miks ligger ifølge Christian Thatje forklaring­en på aktiens tilbagegan­g.

»Det tekniske resultat er ikke overbevise­nde,« konstatere­r han og tilføjer, at aktien onsdag havde paen fremgang sammen med Tryg.

Onsdag steg Topdanmark­s aktie med 2,7 pct. til rekordkurs­en 349 kr. efter gode tal fra konkurrent­en Tryg, som ligeledes satte rekord efter en stigning på 3,3 pct. til 217,20 kr. Men torsdag faldt Tryg 3,3 pct. til 210 kr. – eller med 7,20 kr., hvilket dog skal ses i lyset af, at Trygs aktie handles uden retten til et udbytte på 3,35 kr. per aktie.

Nordjyske RTX steg 1,6 pct. til 225 kr. efter nye tal for regnskabså­ret 2019/20, hvor 1. kvartal bød på tocifret vaekst i toplinjen og en fordobling af driftsresu­ltatet. Det er saerligt selskabets nyeste strategi med fokus på rentabel vaekst, der slår igennem, fremhaever selskabet.

NKT-aktien faldt 0,1 pct. til 152 kr., selv om kabelkonce­rnen fik kvalificer­et et 525 kV-højspaendi­ngskabel til jaevnstrøm, som kan bane vejen for ordrer til projekter, hvor der skal etableres store kabelforbi­ndelser til transport af vedvarende energi fra de nordlige dele af Tyskland til de sydlige dele.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark