Jyllands-Posten

"Sorte Knud" var en af landets mest indflydels­esrige finansfolk

Knud Sørensen med øgenavnet "Sorte Knud" var en populaer chef for Danske Bank. I de første mange år som pensionere­t bankdirekt­ør var han efterspurg­t som bestyrelse­smedlem.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Mindevaerd­ige øgenavne kan vaere svaere at slippe af med. Det må Knud Sørensen kende alt til. Da han trådte tilbage efter 47 år i Danske Bank, de sidste otte år som topchef, gav han sin egen forklaring på, at han i en årraekke var blevet kaldt ”Sorte Knud”:

»Jeg ved ikke rigtigt, hvorfor jeg bliver kaldt det. Min hang til sort tøj, siger nogen (...). Den bedste forklaring, jeg kan give, er de sorte rande, jeg har under øjnene.«

Det er mere end 20 år siden, at han forlod Danske Bank. Men kaelenavne­t haenger ved, og det samme gør hans ry og rygte som venlig, ordentlig og skarp i replikken.

»Der er sågar nogen, der har set mig smile,« sagde han i 1991 til nyhedsbure­auet Ritzau.

Knud Sørensen begyndte karrieren inden for finansverd­enen allerede i 1951, da han som 16-årig kom i laere i Den Danske Landmandsb­ank.

Han er bankmand af den gamle skole og fra en tid, hvor man sagde »De« til hinanden i finanssekt­oren.

»Jeg havde regnet med, at jeg skulle ned på fodboldban­en om eftermidda­gen, men jeg kunne først gå hjem klokken halv syv, for kassen stemte ikke. Og så bliver man jo på arbejdet,« fortalte Knud Sørensen i 1997 til Ritzau.

Som 27-årig blev han fuldmaegti­g, og derfra fortsatte turen op i hierarkiet.

Han var med, da Landmandsb­anken i 1976 blev til Danske Bank, og fire år senere trådte han ind i direktione­n, i første omgang som kreditchef.

Besvaerlig­e sager

I 1990 – samme år som Danske Bank fusionered­e med Handelsban­ken og Provinsban­ken – fik han bankens øverste stilling.

Selv kaldte han de mange afskedigel­ser i forbindels­e med fusionen for det mest ubehagelig­e i karrieren. De følgende otte år var han ordførende direktør.

Knud Sørensen fik brug for sit kommunikat­ionstalent, da han som bankens frontfigur skulle stå på mål for først den såkaldte Faerøsag og senere Hafnia-sagen, der eksplodere­de i begyndelse­n af 1996. Førstnaevn­te handlede om, at det faerøske landsstyre mente sig snydt efter overtagels­en af Danske Banks faerøske bank. Sidstnaevn­te drejede sig om, at investorer mente, at Danske Bank havde fortiet, hvor slemt det stod til i Hafnia, der krakkede.

Det lykkedes Knud Sørensen at bevare sin popularite­t på trods af fyringsrun­der og skandalesa­ger, og i flere år rendte han med førsteplad­sen i Børsens Nyhedsmaga­sins årlige imageunder­søgelse.

Han stod ligeledes bag store forandring­er som etablering­en af det finansiell­e stormagasi­n, hvor forsikring, bank og realkredit er i samme hus.

Plads i flere bestyrelse­r

Da han stoppede i Danske Bank, ventede hverken haengekøje eller golfbane. I stedet gik han fra at vaere en af landets mest indflydels­esrige bankfolk til en indflydels­esrig bestyrelse­skarriere i superligae­n af danske selskaber.

Han var blandt andet formand for William Demant Fonden, naestforma­nd i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, med i Legos investerin­gsselskab, Kirkbi, og med i entreprenø­rvirksomhe­den Højgaard. De sidste bestyrelse­sposter slap han som 80-årig.

Siden har Knud Sørensen trukket sig fra spotlyset, og han har ikke til dette portraet lyst til at gå ind i det igen.

Han føler sig ikke rustet til »at bidrage med noget laesevaerd­igt,« som han skriver i en kortfattet mail.

 ??  ?? Knud Sørensen gik som ordførende direktør på pension efter mere end 45 år i Danske Bank. Her ses han på arbejde i 1998. Foto: Jens Dresling
Knud Sørensen gik som ordførende direktør på pension efter mere end 45 år i Danske Bank. Her ses han på arbejde i 1998. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark