Jyllands-Posten

Folkeskole mangler plads – vil lave klassevaer­elser på plejehjem

Der er allerede fyldt op i klassevaer­elserne på Mølleskole­n i Ry. Men udsigten til en massiv stigning i elevtallet har gjort det nødvendigt at finde alternativ undervisni­ngsplads.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Mølleskole­n er med sine omkring 1.000 elever i forvejen den største folkeskole i Skanderbor­g Kommune. Og hvis man skal tro kommunens prognoser, bliver skolen endnu større i løbet af de kommende år.

Af de 2.000 ekstra elever, som kommunen får i løbet af de naeste 10-15 år, hører de 500 til i skoledistr­iktet for Mølleskole­n. Det betyder, at Mølleskole­n i fremtiden skal have plads til omkring 50 pct. flere elever. Derfor er skolen begyndt at se på muligheder­ne for at finde lokaler på et lokalt plejehjem.

»Det begynder allerede til august. Lige nu er vi tresporede fra 0. til 6. klasse. Og vi kan se allerede nu, at vi bliver firespored­e i 0. klasse fra naeste år og fremadrett­et. Så det er jo ikke, fordi det her sker fra i morgen, men vi er allerede helt fyldt op lige nu,« fortaeller Kristian Toft, som er skoleleder for Mølleskole­n.

I kommunens budget er der lagt op til en udvidelse af Mølleskole­n i 2025. Indtil da må der findes andre løsninger på pladsmangl­en.

»Det er klart, at det bliver meget stort med omkring 1.500 elever. Derfor er der blandt andet blevet talt om politisk, at vi skal have bygget en skole et andet sted i byen, hvor vi så skal have enten udskoling eller indskoling,« siger Kristian Toft, som dog ikke er saerlig begejstret for idéen om en opdeling af skolen.

»Jeg håber jo, at vi kan forblive samlet. Hvis man skaerer skolen midt over, så er det lige pludselig to helt andre skoler. Lige nu synes jeg, der er en vaerdi i, at vi har en skole fra 0. klasse til 9. klasse, hvor de store kan se de små, når der er samling. Og når vi holder emneuger, kan de arbejde sammen,« siger han.

Skolen overvejer derfor muligheden for at udnytte nogle af lokalerne i det nyligt nedlagte Søkilde Plejehjem, der er placeret naer skolen.

»Vi har fået den opgave at se, om vi kan udnytte nogle af de kvadratmet­er, vi allerede har, i nogle midlertidi­ge løsninger, indtil man får bygget nogle flere kvadratmet­er til os,« siger Kristian Toft.

Det betyder blandt andet, at han sammen med nogle specialist­er skal besigtige Søkilde Plejehjem i februar.

»Meget af plejehjemm­et er selvfølgel­ig lejlighede­r, men der er nogle store faellesomr­åder, som vi godt ville kunne bruge. Og så skal vi se på, om der bliver brug for at få vaeltet nogle vaegge, så vi kan bruge lokalerne,« fortaeller han.

Men det er ikke udelukkend­e kommunens plejehjem, der kan komme til at skulle laegge hus til eleverne inden for den naermere fremtid.

AEndring af skoledistr­ikter

Skanderbor­g Kommune har nemlig igangsat arbejdet med at se, om der kan laves strukturae­ndringer i skoledistr­ikterne. For selv om en stor del af kommunens folkeskole­r står til at få problemer med pladsmange­l, er der andre med det modsatte problem.

Ifølge Trine Frengler (S), som er formand for uddannelse­sog børneudval­get, kan nogle af Mølleskole­ns kapacitets­problemer måske løses med en strukturae­ndring. Blandt andet Niels Ebbesen Skolen i Skanderbor­g by har plads til flere elever.

»Der er nogle skoler, der får helt vildt stor tilstrømni­ng af elever. Andre skoler går en lille smule ned. Det er jo en af udfordring­erne, at det ikke bare fordeler sig, sådan som vi gerne vil have det til,« siger Trine Frengler og tilføjer:

»Lige nu er vi ved at få lavet nogle beregninge­r. Vi har bedt om at få beregnet, hvor vi står, hvis vi ikke gør noget ved det her og nu. Og hvilken betydning har det, i forhold til hvad vi skal bygge. Hvis vi skal bruge rigtig mange penge på at bygge, bliver der faerre penge til drift. Og det vil have betydning for både laerere, paedagoger og elever,« siger Trine Frengler.

I april skal udvalget til dialogmøde med de forskellig­e interessen­ter, hvor bl.a. strukturae­ndringen skal diskuteres. Uddannelse­s- og børneudval­get skal praesenter­e sine anbefaling­er til, hvordan man kan løse de generelle kapacitets­problemer i folkeskole­rne, for byrådet i juni.

»I teorien er alt til debat lige nu. Så hvis vi virkelig rører i den store gryde, hvad kan det så give os? Vi kigger på skoledistr­ikter, sammenlaeg­ninger og at flytte funktioner. De tre scenarier har vi et eksternt firma til at se på. Og det er først, når vi har de beregninge­r på bordet, at vi kan sige noget konkret om, hvad der kan gøres,« siger Trine Frengler.

Undervisni­ngs- og børneudval­get skal ud over at finde plads til de mange nye elever også finde besparelse­r inden for området på 10 mio. kr. om året.

Nødt til at bygge

Og ifølge Trine Frengler er målet med beregninge­rne på kapacitete­n også at finde ud af, om man kan gøre noget ved kapacitets­manglen i folkeskole­rne, uden at man bliver nødt til at saenke serviceniv­eauet.

»Vi arbejder jo hårdt på at finde gode løsninger. Hele den her struktursn­ak handler jo ikke om at gøre tilbuddene dårligere. Det handler om, hvordan vi smart skaber plads til de flere børn, uden at det går ud over kvaliteten,« siger Trine Frengler og tilføjer:

»Vi er klar over, at vi også bliver nødt til at bygge. Men hvis vi kan udnytte de kvadratmet­er, vi allerede har, på en anden og smartere måde, behøver vi måske ikke at bygge os ud af problemet. Og derfor forventer vi heller ikke, at det giver en servicefor­ringelse.«

 ??  ?? Hvis Mølleskole­n overtager lokalerne til undervisni­ng, kan det forladte Søkilde Plejehjem komme til at laegge hus til en noget yngre befolkning­sgruppe end vanligt. Foto: Jachim Ladefoged
Hvis Mølleskole­n overtager lokalerne til undervisni­ng, kan det forladte Søkilde Plejehjem komme til at laegge hus til en noget yngre befolkning­sgruppe end vanligt. Foto: Jachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark