Jyllands-Posten

Efter 149 år er det slut med at krydse skinnerne

-

Siden 1871 har beboerne i Laven ved Silkeborg haft tilladelse til at krydse togskinner­ne for at komme ned til et grønt område ved Julsøs bred. Men det er slut nu.

Banedanmar­k, der ejer jorden, vil nemlig ikke have, at folk krydser skinnerne, og derfor blev der tirsdag formiddag sat en lås på lågen, som folk skal igennem for at komme over jernbanen.

Låsen er dog blevet brudt op natten til onsdag, men ifølge Hans Petersen, formand for Laven Borgerfore­ning, går der ikke laenge inden overgangen igen bliver lukket af.

»Jeg kom herned i går ved ti-tiden, og så stod der en fra Banedanmar­k, som var ved at skifte låsen, og han fortalte, at der ville blive låst, saettes hegn, og at vi ikke laengere kan gå over her,« siger han til TV2 Østjylland.

Borgerne skal i stedet gå en omvej på lidt mindre end en kilometer via en privat sti for at komme ned til det grønne område, der blandt andet bruges til faellesspi­sning, boldspil og aktivitete­r på vandet.

»Det er simpelthen utåleligt, fordi byen, pladsen og søen haenger så meget sammen i vores bevidsthed, at der bliver nødt til at vaere en overgang her et sted,« siger Hans Petersen.

I flere årtier har kommunen og borgerne kaempet for, at Silkeborg Kommune skal overtage arealet, som den nu lige nu lejer af Banedanmar­k.

Det er dog ikke for alvor kommet fut i forhandlin­gerne, og derfor vil kommunen nu have problemet med den låste låge løst.

» Vi håber, at det er en fejl, men er det ikke det, vil vi godt lige have fat i dem,« siger Hans Okholm (SF), formand for Plan-og Vejudvalge­t i Silkeborg Kommune.

Også på Christians­borg er der hjaelp at hente.

»Viljen har ikke rigtig vaeret til stede hos Banedanmar­k, og det er jeg fortørnet over. Derfor må de have lidt hjaelp, og jeg rejser nu sagen for ministeren. Det kan selvfølgel­ig lade sig gøre at finde en god løsning i Laven, så det går vi efter,« siger Venstres transporto­rdfører, Kristian Pihl Lorentzen, til TV2 Østjylland­STJYLLAND.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Banedanmar­k.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark