Jyllands-Posten

Rådmand: Valgplakat­er skader traeer, men reglerne skal ikke aendres

Det Radikale Venstre ønsker forbud mod ophaengnin­g af valgplakat­er på traeer i Aarhus Kommune. Rådmand opfordrer til parti-ed.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Det bliver for administra­tivt tungt, hvis Aarhus Kommune indfører egne regler mod ophaengnin­g af valgplakat­er i traeer.

Det fastslog rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V), på onsdagens byrådsmøde, hvor et forslag fra Det Radikale Venstre om beskyttels­e af kommunale traeer blev debatteret.

»Som byråd skal man ikke lave lokale regulering­er. Og det er ikke, fordi vi ikke skader traeerne med valgplakat­er, for det gør vi. Men administra­tionen af, hvad man må og ikke må under en valgkamp, skal ikke komplicere­s. De fleste partier har i forvejen svaert ved at betale for de omkostning­er, som man pådrager kommunen med at nedtage ulovligt opsatte plakater,« siger Bünyamin Simsek, der opfordrer de lokale partiforen­inger til at lave en aftale om ikke at benytte de kommunale traeer til valgplakat-søjler.

Beskyttels­e af traeer

Det radikale forslag laegger op til at ”fritage traeerne fra valgkampen”. Derudover ønsker partiet, at Aarhus Kommune laver en handlingsp­lan for, hvordan kommunen passer, plejer og beskytter de aeldre traeer i kommunen. Og det er i saerlig grad de gamle traeer, der er placeret i udsatte positioner ud til store indfaldsve­je som eks. Viborgvej.

»Vores natur er uvurderlig i kampen mod den globale opvarmning, da både nye og gamle traeer bidrager med nødvendige måder at lagre CO2 på. Og så er de levesteder for masser insekter og dyr, som er vitale for de processer, der holder vores verden i gang,« sagde den radikale ordfører Eva Borchorst Mejnertz, der understreg­ede, at der efter De Radikales mening skal mere til end en løs lokalaftal­e, hvis traeerne fremover skal vaere plakatfri.

»Radikale har også selv vaeret med til at haenge plakater op i traeer, men vi ønsker, at vi fremover kan vaere faelles om at fritage vores traeer fra valgkampe,« sagde Eva Borchorst Mejnertz.

Enhedslist­en og Alternativ­et ser gerne, at Aarhus Kommune vedtager en egentlig politik om generel behandling af kommunens traeer. Sagen blev sendt til videre behandling i magistrate­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark