Jyllands-Posten

FDM: Det er billigst at køre elbil

Nye beregninge­r fra FDM viser, at det er billigst at køre elbil, taet fulgt af plug-in hybrider, frem for benzin- og dieselbile­r i klassen omkring 300.000 kr.

- JENS OVERGAARD

Hvad kan betale sig på den lange bane: elbil, plug-in hybrid eller en mere konvention­el benzinbil? Det kan vaere svaert at gennemskue, hvad det koster at holde en bil kørende. Men umiddelbar­t er elbilen det mest økonomiske, i hvert fald når vi taler om biler omkring 300.000 kr., der kører 20.000 km om året over fem år.

Det viser den seneste beregning fra FDM over alle udgifter, som viser, at det, på trods af svagt stigende eludgifter, for biler med strømabonn­ement er en smule billigere at køre elbil end benzinelle­r dieselbil.

Ifølge FDM’s beregninge­r koster det i gennemsnit 3,58 kr. pr. km at holde elbilen kørende.

Det er noget billigere end for konvention­elle biler i samme prisklasse, og tallene ligner tendensen fra i fjor. Det er saerligt udgifterne til strøm i stedet for benzin eller diesel for at drive bilen og ejerafgift, der er lavere for elbilerne, og som kan maerkes på det samlede løbende budget.

»Årets bilbudget er isaer interessan­t, hvis man overvejer at skifte til en el- eller plug-in hybridbil. Både fordi det giver et grundigt overblik over alle udgifterne ved at holde bil, og også fordi det afliver myten om, at det er dyrere at køre elbil,« siger FDM’s bilteknisk­e redaktør, Søren W. Rasmussen.

Vil have ro på elafgift

Hvis man drager en direkte sammenlign­ing med en plug-in hybrid til samme pris, er det stadig elbilen, som er billigst at holde kørende – men forskellen er ikke stor. Det skyldes bl.a., at efterspørg­slen på de populaere plug-in hybrider betyder, at vaerditabe­t endnu er en smule mindre end på elbiler.

Det kan dog aendre sig de kommende år. Der er nemlig en joker. Det er således uklart, om elbiler også de kommende år vil vaere billigere end benzinog dieselbile­r Det afhaenger helt af, om de vil blive pålagt afgifter, og hvor høje disse bliver.

»Fra politisk side ønsker man, at flere skal vaelge elbiler til for at fremme den grønne omstilling. Som vores bilbudget viser, kan det økonomisk også vaere en god idé. Det kan dog hurtigt aendre sig. Allerede fra naeste år står afgifterne til at stige markant, og fra 2022 udløber elbilernes nuvaerende fritagelse fra elafgiften. Begge dele vil gøre det meget dyrere at køre elbil. Derfor efterlyser FDM en langsigtet løsning på afgiftsspø­rgsmålet, hvis ikke salget af elbiler skal gå i stå,« siger Søren W. Rasmussen.

Vaelg de nyeste elbiler

Jan Lang, som er analytiker hos Bilbasen, er enig i betragtnin­gerne fra FDM.

»Hvis du køber en elbil fra 2019, 2020 eller 2021, så har du en afskrivnin­g på 25 pct. mindre end en tilsvarend­e benzinbil. Det, som kan tippe balancen, er, hvis tilskuddet til el forsvinder, og omkostning­erne stiger markant, og så koster den det samme at have kørende som en tilsvarend­e benzinbil,« siger Jan Lang, der peger på, at aeldre elbiler, som typisk har mindre batteri og kortere raekkevidd­e, er dyrere at holde kørende.

Han er også enig i, at plug-in hybrider har en lav afskrivnin­g.

»De dufter lidt af elbil,« siger han.

Også for ejere af benzin- og dieselbile­r er FDM’s bilbudget for det kommende år godt nyt. Isaer lave renter og faldende braendstof­priser gør det nemlig samlet en smule billigere at vaere bilejer i 2020 i forhold til året før. Konkret falder udgifterne 2 til 4 pct. svarende til op til 4.500 kr. Største besparelse har de dyreste biler.

BILØKONOMI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark