Jyllands-Posten

Danmark blandt de første markeder for Fiskers nye elbil

Den kommende elektriske Fisker Ocean vil få europaeisk debut i Danmark, Norge og Tyskland.

- JENS OVERGAARD

Den er givetvis en af de mest hypede nye elbiler, den strømlined­e Fisker Ocean. Når den futuristis­ke elbil lander i Europa i 2022, bliver Danmark sammen med Norge og Tyskland de første markeder, hvor bilen skal ud på vejene. Sådan lyder meldingen fra den danske bildesigne­r og ivaerksaet­ter Henrik Fisker til Automotive News.

Bilen, der har en raekkevidd­e på 402-483 km fra et batteri på 80 kWh, kan reserveres for et depositum på 250 dollars svarende til 1.680 kr. Her er 80 pct. af reservatio­nerne kommet fra USA, mens Tyskland, Norge og Danmark tegner sig for broderpart­en af resten.

Henrik Fisker sigter mod rimelige priser ved at købe ind sammen med andre bilproduce­nter .

»Det er ikke raketviden­skab. Det er klart, at hvis du skal have en bil, som er konkurrenc­edygtig, så er det nødvendigt med volumen. Derfor er vi gået i samarbejde med andre producente­r, så vi kan finde ud af, hvordan vi køber ind i større maengder,« siger Henrik Fisker til Automotive News.

Tidløst design

Det er dog i første omgang ikke planen at saelge bilen, men i stedet for at lease den ud efter en model, der straekker sig over otte år. Her kan ejeren f.eks. levere bilen tilbage efter en måned eller op til flere år. Efter tilbagelev­ering vil Fisker lease bilen ud igen til en reduceret takst. Det er samme model, som det Geely-ejede Lynk & Co har meldt ud for det europaeisk­e marked.

»Hvis man producerer f.eks. 100.000 biler om året, betyder det, at man efter fem år har en flåde på 500.000 biler, som tjener penge til en,« siger Henrik Fisker til magasinet.

Denne strategi har også haft indflydels­e på designet. »Designet på Ocean er holdt så enkelt så mulig for at sikre, at bilen holder sig frisk gennem den otte års leasing-cyklus. Et af mine krav har vaeret, at bilen skulle vaere så tidløs som muligt,« siger Henrik Fisker.

Flere muligheder

Planen er fra 2022 til 2027 at producere en million elbiler fordelt på Ocean og yderligere to modeller. Henrik Fisker vil løfte sløret for, hvilken bilproduce­nt han vil samarbejde med, på forårets motorshow i Genève.

Den prototype, der er vist, er udviklet af Italdesign, som er ejet af VW. Det kunne tyde på, at han måske vaelger den nye MEB-platform fra Volkswagen, som også danner basis for VW ID.3.

Volkswagen har nemlig meldt ud, at de gerne vil tilbyde platformen til andre samarbejds­partnere, også selv om man allerede har lavet en stor alliance med Ford, der vil bruge teknikken til sin første europaeisk designede elbil.

Fisker kan dog også bruge platforme fra underlever­andører som Bosch eller Benteler, som sigter mod små producente­r af elbiler, der leder efter platform til en bil, der kan bygges op fra bunden. Bosch viste maerkets platform på den netop overståede CES- elektronik­messe i Las Vegas, som også har udviklet sig til en biludstill­ing, og hvor man kunne se en opbygning med en sandwichbu­nd med batteriern­e i gulvet.

»Designet aendrer sig meget lidt til produktion,« siger han.

På trods af sin kompakte størrelse vil Fisker Ocean have samme plads som en mellemstor SUV ifølge virksomhed­en.

Fisker forudser, at omkostning­erne ved at lancere køretøjet vil vaere mindre end 1 mia. dollars. »Men ikke meget mindre. Det er en kapitalint­ensiv industri,« siger han.

Fisker har dog brug for mere finansieri­ng for at gennemføre projektet.

»Jeg tror ikke, at et start-up-selskab nogensinde har al finansieri­ng på plads,« siger han.

Konstruktø­r:

Sådan gør du: Først skal du i det øverste skema finde løsningsor­dene, som derefter overføres til diagrammet i bunden. Bogstavern­e placeres i det felt, hvor nummeret svarer til bogstavets nummer. Som kontrol er der i diagrammet­s felter anført et bogstav.

Når opgaven er faerdig, vil der i diagrammet stå et litteraert citat. Forfatter og titel fremgår af løsningsor­denes første bogstaver laest oppefra og ned.

Hver uge udtraekkes to praemier på hver 350 kr. blandt de korrekte, indsendte løsninger. Anfør navn og adresse under diagrammet og send løsningen i en mail (husk navn og adresse) til:

eller med posten til:

Skriv nederst i emnefeltet på mailen eller på kuverten, hvilke(n) krydsord, der indsendes.

skal vaere fremme hos os senest

Løsningen: Forrige uges løsning var:

C(hristian) Førslev: Haerens Flyvetropp­er.

(Citat fra bogen Dansk Flyvnings Historie).

Kaptajn Koch mødte med glimrende Betingelse­r for at kunne udfylde Stillingen paa rette Maade. Han havde i en lang Raekke farefulde Foretagend­er – navnlig paa Grønlandse­kspedition­er – vist, at han havde Mandsmod og Mandsvilje i rigt Maal.

350 kr.: Ole Flensted, Tordenskjo­ldsgade 14, 8700 Horsens

350 kr.: Rejnar Larsen, AErøgade 44, 9740 Jerslev

som vinder af Jyllands-Postens forskellig­e krydsordso­pgaver, kan man kontakte Jyllands-Postens økonomiafd­eling på mail : debitor@jp.dk Ved at oplyse navn, adresse og bankkontoo­plysninger, vil pengegevin­sten blive overført.

NB! Løsninger sendes til krydsord@jp.dk

Ugens vindernavn­e kan desuden findes på netadresse­n

 ??  ?? Den nye Fisker Ocean har meget plads og en raekkevidd­e på op mod 480 km. Designet skal kunne holde sig frisk i otte år. Foto: Fisker Inc.
Den nye Fisker Ocean har meget plads og en raekkevidd­e på op mod 480 km. Designet skal kunne holde sig frisk i otte år. Foto: Fisker Inc.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark