Jyllands-Posten

Chokrappor­t: Der mangler 18 mia. kr. til jernbanen

Jernbanen kan pludselig bryde sammen, hvis ikke Banedanmar­k får tilført 18 mia. kr. ekstra de kommende 10 år, viser et udkast til en rapport.

- LARS FROM THOMAS VIBJERG lars.from@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Selv om der bruges over 50 mia. kr. på at renovere jernbanen og købe nye tog, er store dele af jernbanene­ttet så nedslidt, at der skal tilføres yderligere 18 mia. kr. til vedligehol­d og reinvester­ing de kommende 10 år, hvis ikke der skal komme endnu flere forsinkels­er og regulaere nedbrud af togdriften.

Det fremgår af et udkast til en rapport, som Banedanmar­k har sendt til transportm­inisteren.

Mens Banedanmar­k de kommende år vil modtage 3,1 mia. kr. årligt, er der behov for 4,9 mia. kr. årligt for at sikre en »optimalt vedligehol­dt bane«. Over 10 år er det 18 mia. kr. ekstra.

Det er »vigtigt at reinvester­e i banen og udskifte anlaegsele­menterne, inden de bryder sammen med store trafikale konsekvens­er til følge«, står der i rapporten, hvori det også fremgår, at udgifterne vil blive større og større, jo laengere tid der går, før pengene er fundet.

Professor Mogens Fosgerau, Københavns Universite­t, mener, at det kan få konsekvens­er for passagerer­ne, hvis man udskyder vedligehol­delsen:

»Det bliver dyrere, når man skubber sådan en pukkel foran sig. Og det kan betyde, at der pludselig kommer en stor omkostning, som kan gå ud over passagerer­ne. Det lyder, som om man laegger op til at fortsaette den uendelige raekke af problemer pga. manglende rettidig omhu.«

Enhedslist­en er parat til at finde milliarder­ne, for jernbanen ligger ifølge partiet »naermest i ruiner«.

»Banedanmar­k er over flere år blevet skåret ind til benet og i benet. Vi er nødt til at finde midlerne,« siger transporto­rdfører Henning Hyllested (EL).

Kvalitetss­ikring

Venstre kalder det »ufatteligt dårligt nyt«, hvis Banedanmar­k skal have tilført flere penge. Rapporten fra Banedanmar­k er et udtryk for, at togtrafik er for dyrt, mener transporto­rdfører Kristian Pihl Lorentzen (V).

»Med denne rapport i relief må al tale om at investere i nye skinner stoppe fra nu af,« siger han.

Ifølge transportm­inister Benny Engelbrech­t er rapporten ved at blive kvalitetss­ikret. Han vil derfor ikke kommentere de konkrete milliardbe­løb, men udtaler:

»Det er velkendt, at der har vaeret investeret for lidt i jernbanen.«

Banedanmar­k ønsker ikke at kommentere udkastet til rapporten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark