Jyllands-Posten

Kampen om nedlagt plejehjem i Hjørring fortsaette­r

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Om igen, lyder beskeden fra Ankestyrel­sen til Hjørring Kommune, som i slutningen af sidste år omdannede plejehjemm­et Havbakken til selvstaend­ige aeldreboli­ger og dermed aendrede hverdagen for de aeldre beboere. I stedet for hjaelp og omsorg fra det faste plejehjems­personale er beboerne de seneste måneder blevet betjent af medarbejde­re fra hjemmeplej­en.

Ankestyrel­sen ophaever med sin afgørelse Hjørrings beslutning, men det faste plejehjems­personale er ikke umiddelbar­t på vej tilbage, for »vi har ikke sunket skråen endnu«, som borgmester Arne Boelt (S) formulerer det.

Han understreg­er samtidig, at Ankestyrel­sens afgørelse efter kommunens mening hviler på forkerte oplysninge­r og i øvrigt har langtraekk­ende konsekvens­er for både Hjørring og landets øvrige kommuner.

»Med afgørelsen siger Ankestyrel­sen i princippet, at vi kun må bruge fast tilknyttet personale på plejehjem. Men det kan ikke lade sig gøre at drive aeldreplej­en på den måde. Alle kommuner bruger vikarer og hjemmeplej­en til f.eks. at hjaelpe til om aftenen og natten på plejehjemm­ene,« siger Hjørrings borgmester, som har kontaktet kommunefor­eningen KL for at få assistance.

Ankestyrel­sens afgørelse kommer på baggrund af en konkret klage fra en beboer, og umiddelbar­t har kommunen ikke mulighed for at anke afgørelsen. Derfor kan sagen i sidste ende – ifølge Arne Boelt – ende ved en domstol.

»Vi og alle andre kommuner kan ikke leve med den afgørelse,« siger han.

AEldre Sagen har kritiseret Hjørrings beslutning og staevnet kommunen. Direktør Bjarne Hastrup glaeder sig over Ankestyrel­sens afgørelse, fordi »vi har fået stadfaeste­t, at kommunerne ikke bare kan erstatte det fast tilknytted­e personale i en plejebolig med hjemmehjae­lp for at spare penge«.

AEldre Sagen har endnu ikke besluttet, om organisati­onen vil droppe staevning og retssag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark