Jyllands-Posten

Dommedag for den berygtede bande Loyal to Familia var kun første halvleg

Justitsmin­isteren øjner allerede mulighed for at opløse andre kriminelle bander efter historisk dom mod LTF.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Der var ingen sortklaedt­e bandemedle­mmer til stede i Københavns Byret, men til gengaeld var tilhørerpl­adserne naesten fyldt op af pressefolk.

Det var nemlig en både historisk og principiel dom, som blev afsagt under krystallys­ekronerne i retssal 60 fredag middag.

Her blev den kriminelle bande Loyal to Familia (LTF) fundet grundlovss­tridig og opløst ved dom. Dermed må dens medlemmer ikke laengere bruge rygmaerker og andre LTF-kendetegn i det offentlige rum.

Og samtidig er et foreløbigt forbud mod LTF, som Københavns Politi nedlagde fra september 2018, fundet lovligt.

Sagen er dog langtfra forbi, selv om banden nu formelt er forbudt. LTF’ernes forsvarsad­vokat, Michael Juul Eriksen, ankede dommen på stedet, og ankesagen er − noget udsaedvanl­igt − allerede berammet til at køre ved landsrette­n fra 1. september.

»Det er der, naeste slag skal stå. Og så kan det vaere, at sagen også kommer for Højesteret. Det taenker jeg, at dén af parterne, der taber i landsrette­n, vil forsøge,« sagde Michael Juul Eriksen kort efter retsmødet.

Her meddelte han også, at hans klienter i LTF betragter rettens afgørelse som en »politisk dom«.

Flere sager kan vaere på vej

Sagen begyndte ganske rigtigt politisk. Det var davaerende justitsmin­ister, Søren Pape Poulsen (K), der i 2017 tog initiativ til, at Statsadvok­aten

og Rigspoliti­et i faellesska­b skulle undersøge muligheder­ne for at få LTF opløst ved dom.

Knap var rettens ord fredag blevet laest op og anket, før Papes efterfølge­r, justitsmin­ister Nick Haekkerup, meldte sig klar til at undersøge, om andre kriminelle bander skal forsøges opløst.

»Måtte domstolen også i sidste ende komme frem til, at LTF kan opløses, så vil jeg selvfølgel­ig sammen med anklagemyn­digheden og politiet se på, om der er andre gruppering­er, der undergrave­r trygheden og sikkerhede­n i vores samfund,« sagde han til Ritzau.

»Og så vil vi tage stilling til det. Men dette er en historisk og principiel sag. Så derfor skal vi lige have den endelige afgørelse, før vi forholder os til naeste skridt,« tilføjede han.

Venstres retsordfør­er, Inger Støjberg, øjner ligeledes muligheder for flere sager:

»Ingen danskere kan vaere tjent med, at udskud som disse bandemedle­mmer har ret til at samle sig i dybt kriminelle gruppering­er. De skal bare opløses,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Principiel dom

Retssagen mod LTF er historisk, fordi det er første gang, at en forbudssag mod en kriminel gruppering har vaeret bragt for en domstol. Sagen er principiel, fordi den har testet grundloven­s paragraf 78 om foreningsf­rihed.

Paragraffe­n slår fast, at alle borgere har ret til at danne foreninger i »ethvert lovligt øjemed«. Men foreninger, der »virker ved eller søger at nå deres mål ved vold« kan opløses ved dom.

Byretten lagde da også vaegt på, at der skal helt saerlige omstaendig­heder til for at kunne opløse en forening. Men i LTF’s tilfaelde fandt retten det bevist, at selve formålet med banden var at få kontrol over de kriminelle markeder − navnlig hashmarked­et − for »ved grov vold, herunder ved brug af skydevåben, at skabe ulovlige økonomiske indtaegter til medlemmern­e«.

Dommen står på to ben. For det første lagde retten til grund, at LTF er en forening. For det andet, at foreningen­s virke er ulovligt.

På baggrund af bl.a. organisati­onsdiagram­mer, håndskrevn­e vaerdisaet og regler for adfaerd i banden, som politiet har fundet under ransagning­er, fandt retten det bevist, at LTF siden 2013 har haft en »fast og hierarkisk struktur«.

Byggede medlemskar­totek

Desuden var banden i faerd med at udvikle en slags medlemsark­iv efter en skabelon, hvor alle medlemmer kunne stå opført med navn, cprnummer, uniformstø­rrelse, kontingent­betaling og navnet på medlemmets advokat.

Ydermere havde LTF lavet regler for medlemmern­es beklaednin­g, alt efter om de havde rang af f.eks. praesident, sergent, prospect eller hangaround.

Forsvarer Michael Juul Eriksen havde i sagen argumenter­et for, at LTF bare var et løst forbundet faellesska­b, men den udlaegning købte dommeren og de to domsmaend altså ikke.

Heller ikke i forhold til spørgsmåle­t om bandens ulovlige virke var de i tvivl: LTF har vaeret en central del af den blodige bandekonfl­ikt i Danmark, og det er et ubestridel­igt faktum, at bandens leder, den pakistansk­e statsborge­r Shuaib Khan, er dømt for trusler i Højesteret i 2018.

Desuden har anklagerne i sagen, Emil Folkver og Lasse Biehl, gennemgået flere end 30 tidligere straffedom­me mod nuvaerende eller tidligere medlemmer af LTF, der sammenlagt har ført til 109 domfaeldel­ser og 344 års faengsel.

Klap lige hesten

Juraprofes­sor Eva Smith har laest dommens praemisser. Hun beskriver afgørelsen som »velgennemt­aenkt og velargumen­teret«, men det er begraenset, hvor meget man kan udlede af sagen, før den er endeligt afgjort, understreg­er hun.

»Hvis jeg var politikern­e, ville jeg lige klappe hesten, for jeg tror, at sagen kommer helt til Højesteret. Men det er klart, at hvis dommen holder dér, vil det vaere naerliggen­de at se på, om der er andre lignende bander, hvor man kan anlaegge den samme vurdering som her,« siger Eva Smith.

Ud over opløsninge­n skal banden – nu tidligere kendt som LTF – betale sagens omkostning­er.

Befriende brug af grundloven

 ??  ?? I 2015 mødte LTF talstaerkt op ved Københavns Byret, hvor syv bandemedle­mmer var tiltalt for voldeligt overfald. Men da banden blev opløst ved dom i en historisk sag fredag, var der ikke et eneste medlem til syne. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan
I 2015 mødte LTF talstaerkt op ved Københavns Byret, hvor syv bandemedle­mmer var tiltalt for voldeligt overfald. Men da banden blev opløst ved dom i en historisk sag fredag, var der ikke et eneste medlem til syne. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark