Jyllands-Posten

Banedanmar­k saetter snuden i pengespore­t

Midt i krisen med et signalproj­ekt, der både er forsinket og fordyret, beder Banedanmar­k også om flere milliarder til at holde jernbanen i stand. Uden nye penge vil passagerer­ne maerke vaesentlig­e forringels­er, lyder det.

- LARS FROM THOMAS VIBJERG lars.from@jp.dk thomas.vibjerg@jp.dk

Har du stået på en perron og ventet og ventet på et forsinket tog? Eller helt fået aflyst rejsen på grund af vrøvl med skinner eller togsignale­r? Bare vent, det kan blive meget vaerre – og det vil blive meget vaerre, hvis ikke de folkevalgt­e på Christians­borg finder den store pengepung frem. Det er i hvert fald konklusion­en i et udkast til en rapport, som hverken transportm­inisteren eller Folketinge­t endnu er blevet praesenter­et for, men som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Misvisende og ukorrekt

Kort efter Benny Engelbrech­t sidste sommer tog plads for bordenden som minister i Transportm­inisteriet, satte han gang i et serviceeft­ersyn af jernbanen, der skulle få alle skeletter frem, så man kunne få ryddet op.

Lige nu sker der meget på jernbaneom­rådet:

For det første er der det almindelig­e vedligehol­delsesarbe­jde: Skinner, der skal udskiftes. Jernbanebr­oer, der skal renoveres. Perroner, der skal shines op osv.

For det andet er der elektrific­eringen af hele jernbanene­ttet – et projekt til 10 mia. kr., der skal gøre togdriften mere grøn og mere moderne med helt nye eltog.

For det tredje er der det udskaeldte og voldsomt forsinkede signalprog­ram, som der er afsat 20 mia. kr. til. Projektet er indtil videre forsinket i syv år, ligesom hele reserven på 4 mia. kr. er brugt.

I 2009 besluttede et politisk flertal at udskifte signalsyst­emet for at sikre en mere effektiv afvikling af banetrafik­ken. Systemet skulle have stået faerdigt i 2023, men er nu udskudt til 2030. Forløbet har fået statsrevis­orerne til at kritisere Banedanmar­k for at

ser, perronlukn­inger samt kortere eller laengereva­rende akutte driftsafbr­ydelser på grønne eller blå baner. Efterslaeb­et, der opbygges i perioden, vil imidlertid tage så lang tid at afvikle, at der efter 2030 vil vaere en mindre risiko for straekning­slukninger på saerligt de blå baner«.

Jernbanene­ttet er inddelt i farvekoder ud fra maengden af trafik. De blå baner er primaert de nord- og vestjyske jernbaner: fra Frederiksh­avn til Aalborg, Thisted til Struer, Struer til Langå, Holstebro til Skjern, Skjern til Herning, Skjern til Esbjerg, Bramming til Tønder og Tinglev til Sønderborg.

Uden ekstrabevi­llingen på 1,8 mia. kr. årligt vil der ifølge Banedanmar­k ved udgangen af 2030 vaere opbygget et »efterslaeb« på 15,5 mia. kr. til reinvester­ing foruden en milliardst­or ekstraregn­ing til vedligehol­d.

Med pengene i hånden vil Banedanmar­k til gengaeld – udover at vedligehol­de banerne optimalt – kunne indhente et efterslaeb på 5,9 mia. kr. opbygget forud for 2021.

Efterslaeb er en dårlig idé

Mogens Fosgerau, der er trafikfors­ker og professor i økonomi ved Københavns Universite­t, mener, det er en meget dårlig idé at skubbe et stort efterslaeb foran sig:

»18 mia. kr. er mange penge – også selv om de bliver spredt ud over 10 år. Men der er måske også noget politisk spil i det, hvor man måske laegger sig i den høje ende, i forhold til hvad man ville kunne klare sig med,« siger Mogens Fosgerau.

Han vil ikke sige noget om den politiske opbakning til at hjaelpe Banedanmar­k.

»Men lige nu puttes der mange skattekron­er i jernbanen, det tyder på en forholdsvi­s stor politisk opbakning.«

Hos SF er transporto­rdfører Anne Valentina Berthelsen alt andet end tilfreds:

»Hvis det, der står i rapporten, er rigtigt, er det meget alvorligt og meget bekymrende. Jeg har allerede hørt, at Banedanmar­k er begyndt at tage penge fra vedligehol­d for at betale for signalprog­rammet. Derfor har vi brug for en meget strammere styring af Banedanmar­k – og nogen skal måske have en røffel, eller det skal have yderligere konsekvens­er,« siger Anne Valentina Berthelsen.

Hun tager samtidig konsekvens­en og indkalder transportm­inisteren i samråd for at få en forklaring på det voldsomme efterslaeb.

Ifølge SF er jernbanen helt afgørende i den grønne omstilling. Derfor er Anne Valentina Berthelsen klar til at finde de nødvendige penge, hvis det bliver nødvendigt.

Det samme er Enhedslist­en. »Det er man jo nødt til«, lyder det fra transporto­rdfører Henning Hyllested (EL).

»Det står ikke ret godt med jernbanen – hold nu kaeft. Det er svaert at holde på passagerer­ne, for hvis det ikke fungerer, skifter de til et andet transportm­iddel, og det er typisk bil. Og når de først har anskaffet sig en bil – eller bil nummer to – er det svaert at få dem tilbage i toget,« siger han.

Hvorfor ikke bare kvitte jernbanen, når folk i stor stil allerede er steget i bilerne?

»Nej nej, vi har brug for en fungerende og staerk jernbane. Sagen er jo, at man i årtier har prioritere­t asfalt og veje og biler, og vil man blive ved med at have traengsel, kan man jo bare fortsaette ad den vej. Vi mener, at jernbanen har et stort potentiale, men den skal selvfølgel­ig fungere.«

De naeste 10 år vil jernbanen vaere ramt af signalprog­rammer mv. Er det overhovede­t realistisk, at den kommer til at fungere?

»Den mishandlin­g og underfinan­siering, som har fundet sted, har gjort, at jernbanen naermest ligger i ruiner. Det er vi nødt til at vende nu. Den nye regering må genopbygge den danske jernbane,« siger Hyllested, som bl.a. henviser til, at den tidligere regering skar Banedanmar­ks årlige budget.

Pistol for tindingen

Da den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti i marts 2019 indgik en aftale om investerin­ger i infrastruk­turen frem mod 2030, blev der også lagt op til at kortlaegge fornyelses- og vedligehol­delsesbeho­vet på jernbanen og tage »stilling til Banedanmar­ks endelige merbevilli­ngsbehov«.

Trods de nye tal er Venstre ikke parat til at kaste mange flere milliarder efter jernbanen.

»Hvis Danmark skal haenge bedre sammen, er det vejenes tur nu. For store dele af befolkning­en har slet ikke mulighed for at bruge jernbanen, men alle har mulighed for at bruge bilen,« siger transporto­rdfører Kristian Pihl Lorentzen (V), der kalder det »helt skaevt« at øge bevillinge­n til Banedanmar­k med 1,8 milliarder årligt.

Hvis prisen for at holde jernbanen ved lige er 1,8 mia. kr. ekstra årligt, vil du så betale eller lade stå til?

»Jeg vil gå ind og granske forudsaetn­ingerne i rapporten, og så må vi lede efter nogle alternativ­e løsninger. Man kan ikke bare stikke en pistol for tindingen på os og sige ”betal eller forsvind”. Vores vejnet er nødlidende, og det tager vi bestik af,« siger Kristian Pihl Lorentzen, der råder sine politiske kolleger til at sløjfe planerne om nye jernbanest­raekninger i Danmark.

Med Togfonden er der bl.a. planer om en ny jernbane mellem Hovedgaard og Aarhus, men fokus bør vaere at få de eksisteren­de skinner til at fungere, mener han.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t har endnu ikke set rapporten fra Banedanmar­k. I en mail forklarer han, at der pågår en ekstern kvalitetss­ikring af rapporten, og herefter vil den lande på hans bord.

»Det er velkendt, at der har vaeret investeret for lidt i jernbanen. Resultater­ne af rapporten vil indgå i det serviceeft­ersyn af jernbanen, jeg har igangsat, og jeg kan ikke kommentere et udkast til rapporten, før den eksterne kvalitetss­ikring og det samlede serviceeft­ersyn foreligger,« lyder det fra ministeren.

Banedanmar­k ønsker ikke at kommentere rapportudk­astet.

Hvis det, der står i rapporten, er rigtigt, er det meget alvorligt og meget bekymrende. ANNE VALENTINA BERTHELSEN (SF), TRANSPORTO­RDFØRER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark