Jyllands-Posten

Venstre stemmer gult til lovforslag, som partiet selv praesenter­ede i valgkampen

Trods valgløfte står uddannelse­sloftet til at blive afskaffet uden Venstre. Partiet kan ikke lide regeringen­s finansieri­ng.

- MIE LOUISE RAATZ STEEN A. JØRGENSSEN mie.l.raatz@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Mens det i valgkampen stod klart, at Venstre agtede at kaempe for en afskaffels­e af det omdiskuter­ede uddannelse­sloft, var meldingen ved dagens debat i folketings­salen noget mere uklar.

Venstre agter nu at stemme gult til lovforslag­et, der fjerner den omdiskuter­ede begraensni­ng af dobbeltudd­annelse, fortalte partiets medlem af Uddannelse­s- og Forsknings­udvalget Carsten Kissmeyer: »Vi har sympati for de elementer, der ligger i forslaget, men vi stemmer gult, fordi vi ikke er enige i finansieri­ngselement­erne,« sagde han.

Når lovforslag­et er endeligt vedtaget, betyder det, at det igen vil vaere muligt at tage mere end én videregåen­de uddannelse på samme eller lavere niveau, end den man i forvejen har.

Det er de ca. 300 mio. kr., som det koster at afskaffe uddannelse­sloftet, der i finanslove­n finansiere­s ved bl.a. højere skatter, som har fået Venstre til at melde hus forbi på det forslag, som det selv gik til valg på.

Adspurgt adskillige gange af flere forskellig­e partiers ordførere, hvorvidt Venstre efter et eventuelt magtskifte ville genindføre loftet, lød svaret:

»Hvis det var vores intention at genindføre, ville vi nok stemme rødt,« sagde Carsten Kissmeyer.

Politikere kan også fejle

Loftet står dog stadig til at ryge, da et flertal i Folketinge­t bestående af bl.a. Socialdemo­kratiet, De Radikale, SF, Alternativ­et og Enhedslist­en tilkendega­v, at de havde taenkt sig at stemme for at fjerne den omdiskuter­ede begraensni­ng af dobbeltudd­annelse.

Det var derfor også en meget tilfreds uddannelse­s- og forsknings­minister, der deltog i debatten i salen:

»Det er mit første lovforslag som minister og for den her regering på uddannelse­sområdet. Og hvilken bedre anledning til at signalere til vores unge mennesker, at der er plads til at fejle og vaelge forkert. Det skal der vaere for både de unge såvel som politikere,« sagde Ane Halsboe-Jørgensen, med henvisning til at hun såvel som andre ordførere i salen havde erkendt, at der med vedtagelse­n af loftet i sin tid var begået en fejl:

»Uddannelse­sloftet har bidraget til et pres og en følelse af ikke at måtte vove pelsen, fejle og kun gå på den rigtige sti. Derfor er det i dag en perfekt dag,« sagde ministeren.

Stor V-valgkampsm­eldning

Efter flere års diskussion af loftet var det netop en stor nyhed i valgkampen, da det davaerende regeringsp­arti Venstre meldte sig klar til at fjerne begraensni­ngen af dobbeltudd­annelse.

Loven havde Venstre oprindelig­t selv vaeret med til at indføre sammen med den øvrige VLAK-regering samt Dansk Folkeparti og Socialdemo­kratiet i 2016.

Men kritikken fra blandt andet uddannelse­sinstituti­oner og studerende blev dengang for meget, og den davaerende uddannelse­s- og forsknings­minister, Tommy Ahlers (V), gik i maj i medierne med et klart budskab:

Nu var Venstre klar til at afskaffe loven.

»Vi kan maerke, at det går mod vores overordned­e tanker om uddannelse­ssystemet, der skal vaere fleksibelt. Uddannelse­sloftet bliver af de studerende set, som at de ikke må traeffe forkerte valg og lave fejl. Det går fuldstaend­igt imod det, som vi gerne vil med uddannelse­ssystemet,« sagde han dengang til DR.

Men da afskaffels­en indgår i regeringen og støttepart­iernes finanslovs­aftale, som haever skatter og afgifter for omkring 2,5 mia. kr., vil Venstre altså trods tidligere udmeldinge­r nu ikke stemme for.

AEndringer­ne står med lovforslag­et til at gaelde fra sommerens optag på de videregåen­de uddannelse­r.

Vi stemmer gult, fordi vi ikke er enige i finansieri­ngselement­erne. CARSTEN KISSMEYER, (V) MEDLEM AF FORSKNINGS- OG UDDANNELSE­SUDVALGET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark