Jyllands-Posten

Alternativ­et-kreds angriber sin egen kandidat: Mangler empati og ydmyghed

En raekke medlemmer af bestyrelse­n i Alternativ­et i Nordsjaell­and langer kraftigt ud efter Theresa Scavenius, efter hun stiller op til posten som partiets leder.

- MIE LOUISE RAATZ mie.l.raatz@jp.dk

I et åbent brev på Alternativ­ets interne dialogforu­m retter 12 af 20 medlemmer med forskellig­e poster i Alternativ­et Nordsjaell­and en voldsom kritik af kredsens egen lederaspir­ant Theresa Scavenius.

De mener, at hun mangler både »empati og ydmyghed« – som er to af Alternativ­ets seks grundvaerd­ier – og føler sig nødsaget til at bringe den dialog op, da Theresa Scavenius nu stiller op til posten som ny politisk leder for partiet.

»Du fik trådt mange af de aktive medlemmer over taeerne i valgkampen, og vi har ikke oplevet nogen vilje til at rede trådene ud bagefter,« skriver de og naevner bl.a., at Scavenius som valgt i kredsen ikke dukkede op til valgevalue­ring, hvor der her var en mulighed for at rede trådene ud.

Brevet adresserer direkte en sag fra valgkampen, hvor Theresa Scavenius kom i gevaldig modvind for at modtage større pengedonat­ioner til sin egen kampagne. Her afdaekkede Politiken bl.a., hvordan Theresa Scavenius havde modtaget 100.000 kr. til valgkampen fra den tidligere Goldman Sachs-finansmand Hans August Lund og investoren Thomas Rudbeck, som stiftede kapitalfor­valtningss­elskabet Capital Four. Penge, som medlemmer i kredsen frygtede stammede fra investerin­ger i sort energi og våbenhande­l.

Anledning til støj

Det handler dog ikke om donationer­ne, men om Theresa Scavenius’ tilgang, skriver medlemmern­e:

»Donationer­ne, som du modtog under valgkampen, gav anledning til støj, men konflikten drejer sig om mere end pengene. Måske er du slet ikke opmaerksom på, at bålet stadig braender? Du deltog jo ikke i hverken kandidatud­valgets eller storkredse­ns evaluering. Men det gør det. Og alt for kraftigt,« skriver de og fortsaette­r:

»Hvordan kommer vi videre, uden at hverken du, vi eller hele Alternativ­et braender fingrene?« spørger medlemmern­e i brevet, der på forummet bl.a. afføder debat om, hvorvidt et sådant brev hører til på det åbne forum.

Scavenius: Personangr­eb

Ifølge en af brevets underskriv­ere har gruppen besluttet sig for ikke at kommentere brevet yderligere før efter weekenden, hvor de håber, at Theresa Scavenius går ind i den dialog, som de med brevet efterlyser:

»Valgkampen var ikke uden interne svaerdslag, og vi var ikke forberedt på, at du igen ville bede om vores stemmer. Men det gør du nu og derfor dette brev,« står der i brevet.

Theresa Scavenius’ pr-ansatte oplyser, at det ikke er sikkert, at Theresa Scavenius har mulighed for at stille op til interview, da hun er på kandidatro­adshow, men til DR udtaler hun om samme sag, at hun ikke ønsker at gå ind i det, som hun kalder »personangr­eb«:

»Jeg har det grundlaegg­ende sådan, at jeg ikke diskuterer følelser, personkara­kteristika eller personangr­eb. Jeg diskuterer kun politik. Jeg repraesent­erer et nyt Alternativ­et, hvor vi fokuserer på vores seriøse politik og alle de problemer, vi står over for. Det er derfor, jeg er gået ind i politik som forsker. Derfor er den her type snak ikke noget, jeg kan bruge min tid på,« siger hun til DR Nyheder.

Theresa Scavenius fik under valgkampen lagt sig ud med kredsens spidskandi­dat – det davaerende folketings­medlem Christian Poll.

Det slår gnister

I brevet adresserer medlemmern­e også hendes samarbejds­evner med kandidater såvel som med kredsen:

»Mod mangler du ikke, og det er med rette centralt i dit opstilling­sgrundlag. Kompromisl­øshed kan vi også nikke genkendend­e til. Men når den bruges i samarbejde­t med de aktive medlemmer og de andre kandidater, så slår det gnister,« lyder det i brevet.

En ny bog om Alternativ­et, der i dag udkommer på Forlaget Momenta, beskriver ligeledes en konflikt mellem Scavenius og Poll, som under valgkampen kraevede indblandin­g fra Alternativ­et på Christians­borg. Ingen af de to eller kredsens andre kandidater opnåede valg til Folketinge­t.

I samme bog udtaler den nu afgående leder Uffe Elbaek, at han »drømmer om«, at Theresa Scavenius en dag skal »overtage butikken«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark