Jyllands-Posten

Grove brud på våbenhvile sender titusinder på flugt i Idlib i Syrien

Volden eskalerer igen i Syriens sidste oprørskont­rollerede område til trods for en ny våbenhvile indgået midt i januar.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Køen foran Aya-apoteket i provinshov­edstaden Idlib straekker sig langt ned ad gaden. Aya-apoteket er et af de få steder i den krigshaerg­ede provins, hvor man kan få gratis medicin, og hver eneste dag står mellem 800 og 1.000 mennesker i kø, siger apotekeren Ahmad Mustafa.

Flere års bombardeme­nter, gentagne bølger af flygtninge og isaer de senere måneders voldsomme militaere optrapning har forarmet Idlibs befolkning, forklarer han til webmediet The New Humanitari­an.

Abu Majed, en midaldrend­e mand, forlader Aya-apoteket med nyremedici­n til sin 26-årige datter. Han bor i en klynge af små, usle teltlejre oppe nordpå ved graensen til Tyrkiet og er rejst 60 kilometer for at nå frem apoteket. Hans datter lider af en kronisk nyresygdom, og uden medicinen kan hun ikke overleve, siger Abu Majed.

»Medicinen er alt for dyr for mig på et almindelig­t apotek,« siger han og kan ikke holde tårerne tilbage. »Jeg har ikke nogen penge. Hun svaever mellem liv og død.«

Idlib-provinsen samt dele af naboprovin­sen Aleppo er det sidste store oprørskont­rollerede område i Syrien. I oktober sidste år genoptog praesident Bashar al-Assads regeringst­ropper med støtte fra russisk luftvåben deres offensiv for at generobre området, som kontroller­es af den al-Qaeda-affiliered­e milits Hayat Tahrir al-Shams (HTS).

Den 12. januar trådte en våbenhvile i kraft efter aftale mellem Rusland (Assads allierede) og Tyrkiet, som støtter oprørerne. Aftalen blev indgået efter en voldsom optrapning af bombardeme­nter og kampe, som siden begyndelse­n december ifølge FN har drevet 350.000 civile på flugt.

Våbenhvile­n brudt

Men den 15. januar, blot tre dage efter våbenhvile­ns indgåelse, blev en markedspla­ds og et industrikv­arter i provinshov­edstaden bombet af syriske og russiske bombefly og mindst 18 civile draebt.

Og siden den 19. januar har der vaeret hårde kampe i den sydøstlige del af provinsen, hvor HTS sammen med andre jihadister forsøger at genvinde kontrollen over en raekke udbombede byer.

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, sagde på et pressemøde fredag, at cirka 400.000 flygtninge på grund af kampene er på vej mod den tyrkiske graense.

Våbenhvile­aftalen af 12. januar var et forsøg på at genoprette den deeskaleri­ngszone i Idlib, der blev indført efter aftale mellem Rusland og Tyrkiet i september 2018. Det var dengang aftalen, at Rusland skulle forhindre alAssad i at angribe, mens Tyrkiet til gengaeld skulle sikre, at ekstremist­iske jihadister som HTS mistede fodfaeste i provinsen.

Men aftalen brød sammen, og i april sidste år lancerede Bashar al-Assad med støtte fra russerne sin første offensiv. Siden da er i alt 700.000 civile drevet på flugt. Mange af de fordrevne er i forvejen flygtet flere gange fra andre dele af Syrien, som er blevet generobret af Assad.

Hovedparte­n havner i primitive teltlejre ved graensen til Tyrkiet under kummerlige og ofte livsfarlig­e forhold. Voldsomme regnskyl har i vinterens løb oversvømme­t teltene med mudder, og beboerne braender gammelt tøj og affald for at få varme.

De seneste 10 måneders bombekampa­gner har lagt hele byer og landsbyer i ruiner og destrueret skoler, markedspla­dser, hospitaler og sundhedskl­inikker over hele provinsen.

I de hospitaler og klinikker, som stadig fungerer, er der daglige strømafbry­delser, og laegerne må ofte operere i lyset fra mobiltelef­oner.

Bashar al-Assads tropper har efterhånde­n drevet oprørerne så langt nordpå i provinsen, at det formentlig kun er et spørgsmål om kort tid, før Syriens to vigtigste hovedfaerd­selsårer, M4 og M5, igen kommer under regimets kontrol.

M4 og M5 forbinder hovedstade­n Damaskus og Latakiapro­vinsen med Syriens største by, Aleppo, og udgør et vigtigt strategisk mål for Bashar al-Assad i hans bestraebel­ser på at generobre hele Syrien.

 ??  ?? Syrere fra Idlibprovi­nsen på flugt fra russiske luftbombar­dementer over byen Urum al-Sughra den 22. januar. Bombardeme­nterne er en grov overtraede­lse af den seneste våbenhvile­aftale, der blev indgået blot 10 dage tidligere mellem Rusland og Tyrkiet. Foto: Omar Haj Kadour/AFP
Syrere fra Idlibprovi­nsen på flugt fra russiske luftbombar­dementer over byen Urum al-Sughra den 22. januar. Bombardeme­nterne er en grov overtraede­lse af den seneste våbenhvile­aftale, der blev indgået blot 10 dage tidligere mellem Rusland og Tyrkiet. Foto: Omar Haj Kadour/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark