Jyllands-Posten

Holland går i stilling til at indtage magttomrum­met i EU efter brexit

Der er flere kandidater til at udfylde tomrummet efter brexit. Isaer Holland står på spring for at placere sig i centrum i de alliancer, der begynder at tegne sig.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk

Amerikaner­ne har i mange år brokket sig over, at der ikke fandtes et – og kun et – telefonnum­mer i Bruxelles, som de kunne ringe til for at tale med EU.

I virkelighe­den har de dog hele tiden haft en varm linje – den er gået via London, hvor synet på frihandel er så taet på USA’s, som man finder det i EU:

»Under rådsmøder har briterne ofte, helt naturligt, repraesent­eret den samme holdning som os. Og i nogle tilfaelde har de også taget skridtet videre og fortalt de andre EUmedlemsl­ande, at vores amerikansk­e venner ville opfordre os til at gå i denne retning,« forklarer Frances Burwell, ekspert i forholdet mellem USA og EU ved den Washington­baserede taenketank Atlantic Council.

Ambassader gør sig til

Også når det kommer til områder som udenrigsog sikkerheds­politik, ligger de to lande taet på hinanden. De udgør f.eks. kernen i det angelsaksi­ske efterretni­ngssamarbe­jde Five Eyes (Fem Øjne) sammen med Canada, Australien og New Zealand.

USA står derfor til at miste en vigtig allieret i EU, når brexit om få dage traeder i kraft. Det har fået flere andre medlemslan­de på banen:

»Der er helt klart ambassader i Washington, som prøver at vise, at de er den bedste samtalepar­tner for Washington, når det drejer sig om EU,« forklarer Frances Burwell, der dog ikke vil naevne landenes navne, idet de helst vil vaere anonyme.

Desuden:

»Jeg tvivler på, at et enkelt land vil ende med at erstatte Storbritan­nien. Måske vil det vaere en klynge af lande.«

Som et eksempel på et land, der kunne indgå i klyngen, naevner hun Holland:

»Hollaender­ne er også staerke tilhaenger­e af frihandel, og de har et vist globalt udsyn, ligesom de har vaeret massivt til stede med os i Afghanista­n og andre steder.«

Set fra Holland handler det også om frygten for forholdet til USA efter brexit:

»USA’s kritik af EU er primaert fokuseret på Tyskland, men der er også mange spaendinge­r mellem Frankrig og USA. Og fordi de er de to største magter i EU, er det transatlan­tiske forhold i fare for at blive dårligere efter brexit, det er ikke i hollaender­nes interesse. Derfor ville jeg ikke blive overrasket, hvis hollaender­ne begynder at udtrykke støtten til det transatlan­tiske forhold meget tydeligere,« siger Rem Korteweg, seniorfors­ker ved den hollandske taenketank Clingendae­l.

Den nye tredjemand

I virkelighe­den er det flere år siden, at hollaender­ne besluttede at øge antallet af ansatte i landets EU-administra­tion og arbejde for at få større indflydels­er på beslutning­erne:

Det logiske centrum, som London udgjorde, falder vaek. Tyngdepunk­tet flytter sydog østpå, vaek fra Holland, og alt andet lige vil brexit give Frankrig og Tyskland en disproport­ional rolle i forhold til at saette dagsordene­n i EU.

Det er ikke sådan, at hollaender­ne ønsker at overtage briternes plads som trianglens tredje side, men de spiller en vigtigere rolle nu end tidligere.

»Efter brexitafst­emningen bliver de nogle gange taget med på møder, hvor Merkel f.eks. gerne vil have dem med, ligesom hun gerne ville have Storbritan­nien med som modvaegt til Frankrig i gamle dage,« forklarer en højtplacer­et EU-kilde, der ønsker at vaere anonym, til Jyllands-Posten.

Men hollaender­ne får kamp til stregen, forklarer den tyske politolog Josef Janning, som indtil for nylig stod i spidsen for taenketank­en European Council on Foreign Relations Berlin-kontor.

»Italienern­e mener, at det skal vaere dem, men det er Spanien ikke enig i. Begge lande tror, at nu kan de tage Londons plads. Det komplicere­s yderligere, fordi forbindels­en fra henholdsvi­s Rom og Madrid til Berlin er svagere end tidligere.«

Men også »de sidste to store« i EU har problemer. Selv om de to lande løbende konsultere­r hinanden, er der en lang raekke områder, hvor de ser forskellig­t på tingene.

»Frankrigs praesident, Macron, har nu i to år forgaeves forsøgt at tilbyde Berlin et meget naermere partnerska­b,« forklarer politologe­n Jan Techau, seniorfors­ker ved taenketank­en The German Marshall Fund i Berlin.

De syv små dvaerge

Men enhver fransk tilnaermel­se er enten blevet afvist eller ignoreret i den tyske hovedstad. Også i udenrigspo­litiske spørgsmål, f.eks. forholdet til USA, Kina, euroen, Mellemøste­n og Nordafrika, har Berlin og Paris helt forskellig­e udgangspun­kter.

»I Tyskland er der stor skepsis over for, hvad Macron forsøger at lave,« konstatere­r Techau.

Også for Danmark og andre små medlemssta­ter, der ikke ønsker at forstaerke EU-samarbejde­t, har Storbritan­nien haft stor betydning. Når brexit snart traeder i kraft, har danskerne et problem.

»Muligheder­ne er overhovede­t ikke gode, men Danmark har altid de samme to strategisk­e optioner: Den første er den skandinavi­ske flanke, måske sammen med de baltiske stater. Den anden går ud på at påvirke Tyskland. Ikke at man skal naerme sig Tyskland i alle spørgsmål, men meget tydeligt gøre Tyskland opmaerksom på, hvilken rolle Berlin bør spille,« mener Jan Techau.

Som Josef Janning ser det, bør de små, rige lande gå sammen for at udgøre en modvaegt til det altdominer­ende Tyskland. Og faktisk er der allerede gjort visse forsøg i den retning. Hollands premiermin­ister,

Mark Rutte, har i perioder haft held til at

 ??  ?? Når premiermin­ister Boris Johnson (i midten) traekker briterne ud af EU, efterlader han et hul, som de resterende EU-lande ikke umiddelbar­t kan lukke.
Mange frygter, at Tyskland med kansler Angela Merkel i spidsen (til højre med ryggen til) vil lytte for meget til Frankrig, der gerne vil have mere EU-samarbejde. Foto: AP
Når premiermin­ister Boris Johnson (i midten) traekker briterne ud af EU, efterlader han et hul, som de resterende EU-lande ikke umiddelbar­t kan lukke. Mange frygter, at Tyskland med kansler Angela Merkel i spidsen (til højre med ryggen til) vil lytte for meget til Frankrig, der gerne vil have mere EU-samarbejde. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark