Jyllands-Posten

Retsforman­den skal have tungen lige i munden

John Roberts skal styre rigsretssa­gen mod Donald Trump uden selv at komme under anklage i den politisk betaendte proces

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

»Senatorern­e bedes venligst tage plads,« lød det myndigt fra John Roberts.

Retsdagen i Senatet torsdag var blevet indledt med en bøn og senatorern­es aflaeggels­e af en ed til det amerikansk­e flag.

Så var de ceremoniel­le rammer på plads, og politikken kunne tage over på dag nr. to, da Demokrater­ne søgte at demonstrer­e, at praesident Donald Trump er skyldig i embedsmisb­rug.

Højesteret­spraesiden­ten havde, lidt som quizmaster­en i et tv-show, praecis styr på den tid, som anklagerne havde tilbage til deres fremlaegge­lse: »Der resterer 16 timer og 42 minutter,« konstatere­de John Roberts, før han gav ordet videre.

»Anklagerne mod praesident Trump rangerer som nogle af de alvorligst­e tiltaler, der nogen sinde er rejst mod en praesident,« sagde kongresmed­lem Jerry Nadler, en af advokatern­e for Repraesent­anternes Hus.

»De stiller selv praesident Nixon i skyggen,« lød det fra Nadler med henvisning til Richard Nixon, der i 1974 trådte tilbage for at undgå en rigsretssa­g.

Det er hårde ord, og der er mange i Senatet, som er staerkt uenige, men indtil videre har Roberts, som praesidere­r over retshandli­ngen iklaedt sort dommerkapp­e, ikke for alvor fået sved på panden.

Tidligere på ugen måtte han ganske vist løfte stemmen og bede advokatern­e på begge sider om at »undgå at tale på en facon og bruge et sprog, der ikke fremmer urban samtale«.

Men det er måske kun en forsmag på, hvad der kan vente rigsretten og Roberts, når sagen spidser til senere på måneden.

Kulturchok i Senatet

Rigsretssa­ger i USA er politiske processer, hvor valgte politikere både formulerer anklagen og tager stilling til skyldsspør­gsmålet, men forfatning­en foreskrive­r altså, at højesteret­s praesident skal repraesent­ere den dømmende magt.

For 21 år siden i januar 1999 under sagen mod davaerende praesident Bill Clinton var det Roberts forgaenger William Rehnquist, der styrede slagets gang.

Rehnquist, som havde svenske rødder, blev som Roberts regnet for at tilhøre den konservati­ve fløj i den amerikansk­e dommerstan­d, men blev generelt rost for at holde tungen lige i munden under processen.

Helt nemt var det ikke, indrømmede retspraesi­denten dengang: »Jeg oplevede den form for kulturchok, der naturligt opstår, når man går fra det meget strukturer­ede miljø i højesteret til det, som jeg i mangel af bedre vil kalde det mere utvungne miljø i Senatet,« sagde Rehnquist.

Praecis hvor utvungne senatorern­e kan blive, når der står vigtige politiske afgørelser på højkant, risikerer John Roberts at få et indblik i, når rigsretten skal afgøre, om der skal føres yderligere vidner i sagen mod Donald Trump.

Hvis et flertal i Senatet beslutter at indkalde vidner, kan det udløse en hård modreaktio­n fra Det Hvide Hus, der for alt i verden ønsker at undgå en sådan udvikling.

Her kan højesteret­spraesiden­ten hurtigt ende i krydsild mellem de stridende parter, og det er formentlig det sidste sted, han har lyst til at opholde sig.

»Hans vigtigste mål er at kunne vende tilbage til sin hovedbeska­eftigelse med sit rygte og sin retsinstan­s’ rygte intakt og frit for anklager om tendens,« lød vurderinge­n i New York Times.

Spørgsmåle­t er, om parterne vil lade Roberts slippe så let. Højesteret laener efter to nye dommerudna­evnelser i Trumps embedsperi­ode mere mod højre end tidligere, og det har udløst kritik fra Demokrater­nes side.

Trump har også i flere omgange vaeret ude med riven: »Lykønsknin­ger til John Roberts for med sit aevl at få amerikaner­ne til at hade højesteret,« lød det i 2012 fra Trump, som dengang var uenig i en af retsforman­dens dispositio­ner.

Lykønsknin­ger til John Roberts for med sit aevl at få amerikaner­ne til at hade højesteret. DONALD TRUMP OM RETSFORMAN­DEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark