Jyllands-Posten

BRITISKAME­RIKANSKE BÅND

-

knytte lande som Danmark, Irland, Sverige, Finland, Estland, Letland og Litauen taettere sammen – »Rutte og de syv små dvaerge,« er det humoristis­k blevet kaldt i pressen.

Ifølge en analyse udarbejdet for Clingendae­l organisere­de Rutte i april 2017 et møde med sine danske og irske kolleger i sin formelle residens i Haag. Et par måneder senere besøgte de tre Benelux-lande – Holland, Belgien og Luxemburg – de fire Visegradla­nde, altså Polen, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet. Senere samme måned organisere­de hollaender­ne et minimøde med de baltiske stater, Benelux-landene og de skandinavi­ske EU-lande.

Brev fra øldrikkern­e

Et af de mest markante resultater hidtil er et brev, der blev underskrev­et af finansmini­strene i Holland, de tre baltiske lande, Finland, Danmark, Sverige og Irland.

Brevet fokuserer på økonomi og understreg­er, at ansvaret for Europas økonomiske og monetaere politik ligger på det nationale niveau. Det vil sige, at de er imod idéen om en EU-økonomimin­ister og større reformer i eurozonen. I Bruxelles blev brevet set som et angreb på Macron og hans ønske om at udvide det økonomiske samarbejde.

»Der var bekymring for, at Merkel primaert ville lytte til Macron, der kom til magten fuld af energi og store ambitioner for eurozonen,« forklarer Rem Korteweg.

Hvorvidt brevet har haft nogen direkte indflydels­e på Merkels beslutning i forhold til reformen af eurozonen, står ikke klart. Men sikkert er det, at hun efterfølge­nde afviste den franske praesident­s planer om at udvide eurosamarb­ejdet.

Siden er samarbejde­t mellem »øldrikkern­e«, som medierne har døbt de mestendels nordlige lande, dog visnet noget hen. EU-alliancer er ikke stats- og regeringsc­hefernes førsteprio­riteter, forklarer Josef Janning:

»Ikke alle under hollaender­ne en ny fremtraede­nde rolle i EU-sammenhaen­g og den ekstra indflydels­e, der følger med. Og indenrigsp­olitikken ender altid med at vaere vigtigere end EU-stoffet. Man tager sig af EU, når man har et roligt øjeblik.«

»Den hollandske regering fik også kritik, fordi den med sin alliance imod Macron og mere EU risikerede at blive opfattet som den, der altid sagde nej. Derfor nedtonede man den del af allianceby­gningen,« forklarer Rem Korteweg.

At Danmark skulle kunne tage teten og gå forrest, hvis Holland fortsat ikke kan, er usandsynli­gt, mener Janning:

»Danmark har mest vaeret et passivt EUmedlem hidtil. Det har ikke potentiale til at indlede nye samarbejde­r,« mener han.

USA var britisk, indtil det med uafhaengig­hedskrigen 1773-1873 rev sig løs. Sproget, engelsk, har amerikaner­ne holdt fast i. USA er Storbritan­niens største eksportmar­ked, hvis man ser på enkeltland­e

(som blok er EU større).

Fra intet land kommer der flere investerin­ger i USA end fra Storbritan­nien. Adskillige amerikansk­e firmaer har store afdelinger i London, f.eks. Facebook og Google.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark