Jyllands-Posten

Joy Mogensen om medieforha­ndlinger: Penge er det sidste problem

Kulturmini­steren slår ned på tre problemsti­llinger, som regeringen vil fokusere på ved de kommende medieforha­ndlinger.

- IDA TRØIBORG Ida.Troiborg@jp.dk

Medieforha­ndlingerne, en af årets helt store politiske begivenhed­er, står for døren.

Siden seneste valg og sidste års medieforli­g har de fleste partier luftet deres tanker om, hvad de gerne vil have ud af forhandlin­gerne. Det er bl.a. spørgsmåle­t, om hvorvidt besparelse­rne på DR skal rulles tilbage, en eventuel beskatning af store internatio­nale streamingt­jenester og nye reklamereg­ler, der er nogle af de store aktuelle emner.

Ved de kommende forhandlin­ger, der ifølge regeringen kommer til at finde sted på et tidspunkt i løbet af 2020, er det kultur- og kirkeminis­ter Joy Mogensen, der skal sidde for bordenden og lede slagets gang.

Derfor har Jyllands-Posten sat hende staevne for at få svar på det altoversky­ggende spørgsmål: Hvad er socialdemo­kratiets mediepolit­ik?

Joy Mogensen laegger ud med at fortaelle, at hun gerne vil saette gang i forspillet til forhandlin­gerne ved at pege på tre problemer, som regeringen vil prioritere.

Det drejer sig om, at danskerne forlader traditione­lle medier til fordel for nye (internatio­nale) platforme, at børn bliver udsat for mere og mere tvivlsomt kommerciel­t og internatio­nalt indhold på deres skaerme, og at de lokale og regionale medier er økonomisk udfordrede.

»Først og fremmest vil jeg gerne saette gang i en samtale med medieaktør­erne og danskerne om, hvilket mediebille­de vi godt kunne taenke os. Hele medievirke­ligheden er jo forskubbet, ingenting er, som det var i går, og derfor tror jeg først, vi kan finde løsningern­e, hvis vi finder en faelles forståelse af, hvad den danske medievirke­lighed egentlig er for et sted.«

Flere penge eller ej?

I det forståelse­spapir, som regeringen lavede med de røde støttepart­ier, står der, at public service-medierne skal styrkes. Hvordan vil I gøre det?

»Nu starter jeg med at lancere de her fokuspunkt­er, og så håber jeg, at vi kan samarbejde om at finde løsningern­e. Når der står, at vi skal styrke public service, så kan man rigtig hurtigt hoppe frem til, hvad det betyder for økonomien og organiseri­ngen. Men man kunne også starte med at diskutere, hvad public service egentlig er, hvad har det vaeret, og hvad er det for nogle udfordring­er vi står over for.«

»Danskerne har gang i en bevaegelse, hvor de i højere grad tilvaelger internatio­nale løsninger, som er med til at forme vores forståelse af verden, og hvad gør vi ved det? Den danske public service skal jo blive ved med at kunne måle sig kvalitetsm­aessigt med alt det, de internatio­nale tilbyder, og de skal vaere tilgaengel­ige, der hvor danskerne er.«

Men vi kommer vel ikke

man ikke kun med penge. Det gør man også ved at tage en grundlaegg­ende diskussion, af hvordan historiern­e skal fungere.«

»Lige praecis af den grund vil jeg gerne skyde det lokale fokus ind. Danskerne efterspørg­er flere lokale medier, de vil gerne have et indblik i, hvad der sker i deres naerområde.«

Tre problemer og ingen løsning?

Hvordan vil du så styrke de lokale og regionale medier?

»Det vil jeg rigtig gerne have lov til tale med aktørerne om først. For jeg kan jo også se, at de danske medier faktisk står staerkt. Danskerne søger stadig dansk indhold, de vil gerne have det naert. Så hvorfor er det stadig er svaert? Og hvordan gør vi det? Det er lige praecis den samtale, jeg gerne vil have i gang, inden jeg svarer på det.«

Men én ting er at pege på tre problemsti­llinger, Socialdemo­kratiet må vel have nogle forslag til, hvordan det skal løses? Så hvordan vil i løse det?

»Hvis der er noget, jeg har laert efter et langt liv som politiker, så er det, at hvis jeg starter med at sige, hvad jeg kunne forestille mig af løsninger, så kommer det til at definere hele samtalen, og netop i respekt for et velfungere­nde medielands­kab er det ikke noget, der skal dikteres af politikern­e. Så jeg vil tillade mig at sige, at praecis hvilke løsninger vi forestille­r os, det fortaeller jeg, når regeringen kommer med et udspil.«

Det er jo ikke ligefrem tre nye problemsti­llinger i peger på, så er det ikke i stedet for tid til, at vi hører lidt om Socialdemo­kratiets mediepolit­ik?

»Men er det ikke deprimeren­de, at vi kan sidde her og blive enige om, at vi har kendt de her problemsti­llinger laenge, og alligevel er der ikke noget parti, der har leveret en helhedsløs­ning. Hvis det var så let, så er jeg sikker på, at der allerede var nogen, der havde løst det. Det her er mega svaert.«

Skat på Netflix?

Skal der afsaettes flere penge til kulturområ­det?

»Staten bruger over 9 mia. kr. om året på kultur. Så inden vi begynder at beslutte, om det beløb skal op eller ned, skal vi se på, hvordan de penge, vi bruger, fungerer.«

»Jeg vil gerne, at vi i både medie- og kulturpoli­tik begynder at måle på, hvad der kommer ud, i stedet for hvad der kommer ind. Vi kommer fra det her new public management-regime med stor fokus på input og proces, hvor man bare regner med at få det ønskede resultat. Det skal vi vaek fra.«

Hvis det var så let, så er jeg sikker på, at der allerede var nogen, der havde løst det. Det her er mega svaert. JOY MOGENSEN, KULTUR- OG KIRKEMINIS­TER

Frankrig og Tyskland vil jo til at beskatte de store streamingg­iganter. Er det en løsning, I vil foreslå?

»Det er et af de forslag, jeg har sat huset i gang med at analysere, og det bliver en del af forhandlin­gerne. Men vi har ikke gjort regeringen­s stilling op endnu.«

»Jeg vil faktisk tillade mig at sige, at hvis man køber mit argument om, at mediestøtt­e er demokratis­tøtte, så er penge det sidste problem. Det vigtigste er, at vi finder en måde at sikre, at de penge, vi giver, bliver brugt rigtigt.«

Kan du til sidst fortaelle lidt om dine planer for hele kulturområ­det? Hvad er jeres kulturpoli­tik?

»Ligesom i mediepolit­ikken skal vi ikke diktere, hvad aktørerne skal gøre, for at få nogle penge. Vi har brug for, at journalist­er, redaktører og kunstnere spiller ind med løsninger.«

»Socialdemo­kratiet har et mål om at gøre danskerne så modige som muligt, og det kraever, at man er tryg ved de rammer man har, at man kan se et håb for fremtiden og se, at man er en del af fremtiden. Noget af det vigtigste i kulturpoli­tikken bliver at få alle til at tro på, at selvfølgel­ig kan du klaede om i et omklaednin­gsrum med andre, du er god nok, din krop er god nok, og det er okay ikke at vaere på førstehold­et. Forudsaetn­ingen for, at vi får nogle talenter inden for kultur og sport, er, at vi allesammen tør nogle ting.«

»Vi skal have koblet det fantastisk­e med det folkelige. Vi skal have samlet Danmark, og der spiller kulturen en rol le.«

Medieforli­get skal sikre danske medier hjemmebane­fordel i en digital verden

 ??  ?? Kultur- og kirkeminis­ter Joy Mogensen er tilbage fra orlov og skal lede de kommende medieforha­ndlinger. Foto: Stine Bidstrup
Kultur- og kirkeminis­ter Joy Mogensen er tilbage fra orlov og skal lede de kommende medieforha­ndlinger. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark