Jyllands-Posten

Flot skønlitter­aer debut

Journalist­en Merete Just dykker ned i sin egen slaegt i Himmerland og udstiller landbosamf­undets daemoner.

- LYSETS BØRN – EN HIMMERLAND­SFORTAELLI­NG LARS OLE KNIPPEL

Kulturjour­nalisten Merete Just har tidligere udgivet tre dokumentar­iske bøger, men debuterer nu som skønlitter­aer forfatter med en roman, hvis handling foregår i Himmerland med tydelige tråde til hendes egen slaegt. Ikke mindst faderen, journalist Anders Chr. Andersen, der døde i 2001, 59 år gammel, og til hvem romanen er tilegnet.

Det er engang haevdet, at god kunst opstår på uafgjorte mellemvaer­ender. Dette udsagn passer perfekt på denne velfortalt­e himmerland­sfortaelli­ng, der emmer af fortielser og fortraengn­inger samt en erotisk besaettels­e i et klaustrofo­bisk landbomilj­ø, hvor alle kender alle, også når mørket falder på, og hvor stakken af uløste problemer til tider når størrelsen på en mødding fra Ertebøllet­iden.

Merete Just tager afsaet i to slaegter, som hun selv er et produkt af: familien Klitgaard på Lille Skivumgaar­d og familien Andersen på Lyngbaekke­gaard i tidsrummet 1914-2001, en periode med bl.a. to verdenskri­ge, alvorlige kriser og Tysklands okkupation af Danmark. Det giver forfattere­n lejlighed til atter at beskaeftig­e sig med tyskerpige­r og deres fraternise­ring med fjenden, som det skete i dokumentar­romanen ”Tyskernes piger”. I ”Lysets børn” optraeder tyskerpige­n, den frivole Nancy, der frister Niels, sognerådsf­ormandens søn og Anders’ far.

Merete Just har et sikkert greb om handlingen og personkara­kteristikk­erne. Hun formår at give et realistisk signalemen­t af 1930’ernes Himmerland og de år, som fulgte med en mekaniseri­ng af landbruget.

Romanen begynder med Methine, som har tjent hos en greve og siger ja til en sindig landmand på slaegtsgår­den i Himmerland. Parrets datter Ebba er en sart saerling, som gifter sig med knudemande­n Niels, og sammen får de drengene Anders og Bent. Senere begår hun selvmord.

Merete Just fortaeller i autofiktio­nen, at Anders følte, at hans mor foretrak døden i stedet for ham, og forfattere­n fokuserer endvidere på faderens manglende anerkendel­se af Anders’ boglige evner, som medførte studentere­ksamen og journalist­uddannelse på Aalborg Stiftstide­nde og et farvel til hans miljø. Som en slags stedfortra­eder foretager Merete Just det faderopgør, som Anders aldrig var i stand til at gennemføre. Et løfte, hun gav Anders, før han døde. Det er staerk laesning og en flot debut.

ROMAN

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark