Jyllands-Posten

Overfladis­k bog fra loge af ligesinded­e

Overrasken­de, at Gads Forlag gider laegge navn til.

- BROBYGGERE – ÖZLEM CEKIC OG BENT MELCHIOR

Selv statsminis­teren siger det. Men det gør hverken forfatter til eller de to hovedperso­ner i denne bog. Forfattere­n er Politiken-journalist­en Anders Jerichow, de to andre er muslimske Özlem Cekic, der sad i Folketinge­t for SF 2007-2015, og overrabbin­er Bent Melchior, og det, de ikke siger, er, at antisemiti­smen i Danmark primaert skyldes indvandrin­gen fra de varme lande. »Jeg møder folk med jødisk baggrund, der har boet i Danmark i mange år og aldrig nogensinde har gjort noget dårligt. De skal nu behandles dårligt af nogle, der lige er kommet hertil«, sagde Mette Frederikse­n. Så klart taler denne bog ikke.

I stedet får laeseren dels to familiehis­torier, dels en guidet tur rundt i den politiske korrekthed. Familiehis­torierne er fortalt flere gange før.

Det er den politiske korrekthed sandt for dyden også, men her får den en ekstra tand, klippet, klistret og pakket ind i globaliste­rnes motto om, at man skal møde verden, lytte og vaere åben.

Dialog med terroriste­r

De to søger dialog, selv med terroriste­r, og det vil nogle finde sympatisk. Gaelder det mon også nazister? Eller de imamer, der laeser og udlaegger Koranen bogstaveli­gt? Det får laeserne ikke noget svar på.

De to besøger f.eks. Grimhøjmos­kéen i 2017, hvor de drikker kaffe med en vis Oussama El-Saadi og udsender en faelles erklaering om, at enhver form for vold mod uskyldige er illegitim. Kort efter naegter samme Oussama at tage afstand fra Islamisk Stats drab og systematis­ke voldtaegte­r. I en lidt blødere afdeling er talsmanden også kendt for at mene, at hvis en muslim giver hånd til det modsatte køn, svarer det til at spise svinekød. Ved at møde og enes med denne notoriske fantast giver Cekic og Melchior ham legitimite­t, så han står staerkere internt i moskéen. Herom er også Anders Jerichow tavs.

Problemet med denne bog som bog er, at det velmente står i vejen for sandheden. Når makkerparr­et naegter at se i øjnene, at antisemiti­smen i Danmark fortrinsvi­s kommer fra muslimer, svaekker de deres analytiske trovaerdig­hed.

Der har rigtignok vaeret en raekke episoder med gravskaend­ing og andet i Jylland, ligesom man altid skal holde et vågent øje med folk, der slutter sig sammen i små, lukkede faellesska­ber, men den strukturel­le antisemiti­sme er dominerend­e i muslimske kredse, som har bragt den med fra Mellemøste­n. Som historiele­ktor Sofie Lene Bak forleden udtalte til forfattere­ns egen avis, er der flere ligheder mellem den muslimske antisemiti­sme og den historiske antisemiti­sme, f.eks. forestilli­ngen om pengejøden, jøden som forraeder og fornaegter af tradition og moral.

Kulturradi­kal loge

På overfladen praesenter­es bogen som et møde mellem to verdener, og rent formelt er det da rigtigt. En yngre kvinde og en gammel mand med hver sin tro og baggrund finder sammen om at bygge bro over forskelle og lurende konflikt.

Men projektet bliver meget hurtigt til en pastiche.

Som det lyder i en af Jerichows karakteris­tiske poesibogsf­ormulering­er: »Om det var skaebnen, der bragte dem sammen, er ikke til at sige. I hvert fald blev det sådan, at Özlem ofte sad hjemme i overrabbin­erens åbne køkken og spiste laksemad.« Selv køkkenet er åbent.

Der er mange af den slags ligegyldig­e oplysninge­r og forsikring­er. F.eks. når Cekic laeser op fra en af sine børnebøger på Brønshøj Bibliotek, og Jerichow digter sig frem til, at man godt kan »få fornemmels­en af, at børn og voksne er søgt ud i sommeren, måske med en bog under armen, men i hvert fald med et badehåndkl­aede«. Hvis forfattere­n havde skrevet ”bedehåndkl­aede”, kunne der have vaeret noget at tale om. Men de tre er ikke uenige om noget som helst substantie­lt og tilhører i virkelighe­den en kulturradi­kal loge af ligesinded­e og mødes i de rigtige meningers saloner, mens den brogede og skinbarlig­e verden zigzagger forbi. Hvis de er forpligtet af noget, er det af deres idealisme, ikke virkelighe­den.

PORTRAETBO­G

Ubekvemme sandheder

Således er det også sigende, at forfattere­n helt forbigår omstaendig­hederne bag fyringen af Bent Melchior som formand for den jødiske menighed tilbage i 1981. Vi får kun Melchiors forklaring. Fra anden side ved vi, at en del af menigheden frygtede, at Melchior tog for let på dens sikkerhed og overså truslerne udefra. Han var med andre ord for blåøjet.

Samme indtryk får laeseren, når Melchior standhafti­gt bedyrer, at han aldrig har følt sig utryg ved at gå med kalot på Nørrebro i København. Igen viger Jerichow uden om det ubehagelig­e spørgsmål, om det mon kunne haenge sammen med, at han er for kendt til at få taesk – og om mere ukendte jøder bør føle sig sikre i indvandrer­taette kvarterer?

Den slags ubekvemme sandheder undgås igen og igen. Det ville vaere forkert at sige, at bogen overrasker. Overrasken­de er det kun, at Forlaget Gad gider laegge navn til. Svaret må vaere, at de to portraette­rede er kendisser. Men nu er du advaret. Den enlige stjerne gives for bogens fotografie­r.

De tre er ikke uenige om noget som helst substantie­lt og tilhører i virkelighe­den en kulturradi­kal loge af ligesinded­e og mødes i de rigtige meningers saloner.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark