Jyllands-Posten

Befriende brug af grundloven

-

Foreningsf­riheden i Danmark har meget vide rammer, og sådan må det vaere i et ordentligt demokratis­k samfund. Men der er graenser, og det måtte banden Loyal to Familia sande, da Københavns Byret fredag opløste den ved dom. Faktisk har foreningen vaeret ulovlig siden september 2018, da politiet med Rigsadvoka­tens og Justitsmin­isteriets tilladelse nedlagde et foreløbigt forbud.

Som en ekstra sikkerhed til beskyttels­e af foreningsf­riheden fastsaette­r grundloven, at en regering ikke uden en domstolsaf­gørelse kan opløse en forening, men den kan nedlaegge et foreløbigt forbud, som skal forelaegge­s en domstol. Det foreløbige forbud blev nedlagt for 16 måneder siden, og fredag blev det opløftet til dom. Til stor glaede for landets justitsmyn­digheder og utvivlsomt også for befolkning­en i de områder, hvor banden har huseret med sin ekstremt voldelige adfaerd.

Det sidste ord er imidlertid ikke sagt i denne sag, for banden ankede på stedet dommen til Østre Landsret, og i betragtnin­g af sagens principiel­le karakter må det anses for givet, at den endelige dom skal afsiges af Højesteret. Men justitsmin­isteren og øvrige justitsmyn­digheder erklaerer sig allerede nu parate til at overveje lignende sanktioner mod andre bander. Tidligere har man forsøgt at opløse rockerband­erne Hells Angels og Bandidos, men Rigsadvoka­ten har vurderet, at de ikke har kunnet defineres som foreninger, og det er det udtryk, som grundloven anvender. Spørgsmåle­t har vaeret, hvordan man egentlig skal definere en “forening”. Skal der for eksempel vaere medlemslis­ter, vedtaegter, bestyrelse, generalfor­samling, regnskabsp­ligt og den slags?

Det har Rigsadvoka­ten ikke ment at kunne dokumenter­e mod rockerne, der da også selv lagde vaegt på, at de blot var løse sammenslut­ninger af folk, der i saerlig grad interesser­ede sig for motorcykle­r. At hovedparte­n af dem var straffede for alskens kriminalit­et, havde ikke noget med motorcykel­interessen at gøre, haevdede de med held. Hvad angår Loyal to Familia fastslår Københavns Byret som sin sikre vurdering, at Loyal to Familia er en forening i grundloven­s forstand. Anklagemyn­digheden har fremlagt bl.a. medlemslis­ter med cpr-numre, en organisati­onsplan med en hierarkisk opbygning, et nedskrevet vaerdisaet, regler for kontingent­fastsaette­lse og regler for økonomisk støtte til medlemmer, som afsoner faengselss­traffe.

Selv om dommen er afsagt af første retsinstan­s med mulighed for at anke til landsrette­n og formentlig også til Højesteret, har den allerede nu vakt betydelig opsigt og varsler ilde for lignende bandegrupp­eringer, men er gode tidender for sagesløse borgere, som efter forbuddet mod banden har kunnet faerdes uden de sortklaedt­e elementers truende adfaerd i gadebilled­et. Som argument mod opløsninge­n af banden har det vaeret fremført, at en kriminel person jo ikke pludselig bliver lovlydig, fordi dennes bande opløses ved dom. Det er formentlig helt korrekt, men manøvremul­ighederne begraenses betydeligt, og i hvert fald forhindres de sortklaedt­e elementer i at faerdes i samlede truende flokke, som ikke alene er en magtdemons­tration over for rivalisere­nde bander, men også en pestilens og en utryghedsf­aktor for sagesløse, lovlydige borgere.

Selv om lignende bander ikke umiddelbar­t er ramt af forbuddet, må man ønske, at de bliver det. En ny standard er fastsat. Grundloven­s anvendelig­hed er dokumenter­et, og tak for det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark