Jyllands-Posten

USA bruger helt forskellig­e strategier mod slyngelsta­terne Iran og Nordkorea

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Gad vide hvad Kim Jong-un taenkte for sig selv i sit nordkorean­ske arbejderpa­radis, da den iranske militaerch­ef Qassem Soleimani for nylig blev draebt af et missil fra en amerikansk drone.

Så hurtigt kan det gå, hvis man for tydeligt overskride­r de røde linjer, som amerikansk­e praesident­er traekker, er én mulighed. Nu gaelder det om at få vores atomvåben helt på plads, er en anden.

Sydkoreans­ke diplomater har fortalt amerikansk­e medier, at Kim Jong-un baerer rundt på bevidsthed­en om, hvordan det gik

Libyens enehersker, Muammar Gadaffi. Først overtalte USA ham til at opgive sin drøm om et libysk atomvåben. Da et oprør brød ud mod diktatoren, lod USA ham sejle sin helt egen sø, og da han under ydmygende omstaendig­heder mødte sin skaebne i 2011, rørte USA ikke en finger for ham.

Dén situation vil Kim Jong-un ikke havne i, har han ladet forstå. Mens verdens opmaerksom­hed lige nu samler sig om den tilspidsed­e konflikt mellem USA og Iran, taler meget for, at Nordkorea arbejder intenst på at nå i mål med sine atomvåben. Konkret: at få knaekket koden for, hvordan et interkonti­nentalt missil, der kan nå det amerikansk­e fastland, kan udstyres med en atomspraen­gladning, som ikke braender op i atmosfaere­n, inden det når sit mål.

Det vil vaere Kim-regimets bedste livsforsik­ring, som sikrer diktatoren mod at lide Gadaffis skaebne. Når Nordkorea først er blevet en driftssikk­er atommagt, vil landet vaere urørligt. Sådan er den enkle kalkule bag de mange politiske og militaere planspil, der optager alverdens analytiker­e.

Foreløbig er det påfaldende, så forskellig­t USA under praesident Trump behandler tidens to store internatio­nale pariaer: Iran får med stokken, Nordkorea smager guleroden. Mens USA har udnaevnt Iran til hovedfjend­en og med sine sanktioner fået den iranske økonomi til at skrumpe med 10 pct. på ét år, så fastholder Trump idéen om, at han kan gøre forretning­er med Kim Jong-un.

Selv om alt tyder på, at diktatoren for laengst har opgivet de fine hensigtser­klaeringer fra topmøderne med Trump om at gøre den koreanske halvø atomvåbenf­ri, så flyver Nordkorea aldeles under den amerikansk­e radar. Regimet gør ellers intet for at skjule sine ambitioner: Før jul truede Kim USA med en saerlig julegave. Der er jaevnligt missiltest, og amerikansk­e satellitte­r kan uden problemer følge med i, hvad der foregår på de genåbnede nordkorean­ske atomanlaeg.

Nordkorea er meget taet på at have funktionsd­ygtige atomvåben. Iran har absolut ingen atomvåben, og der går nogen tid, før praestesty­ret eventuelt får dem. Nordkoreas missiler kan nå USA. Det er Irans ikke i naerheden af. Nordkorea er en sikkerheds­politisk og militaer risiko for hele Asien. Iran er en mere begraenset, regional trussel. Begge er slyngelsta­ter, kappes om at vaere blandt verdens vaerste uretsstate­r og er sponsorer af al slags terror. Hvad skyldes forskellen i den amerikansk­e tilgang?

Kan USA kun klare én tilspidset krise ad gangen? Handler det om, at Iran er udnaevnt til hovedmodst­ander, alene fordi Trump i valgkampen kørte så hårdt på praesident Obamas atomaftale med Iran? Tester Det Hvide Hus simpelt hen to forskellig­e strategier over for to af de tre lande, som davaerende praesident Bush udnaevnte til »Ondskabens Akse«?

Det må vise sig. Men snart kan både Nordkorea og Iran have atomvåben. Så vil både stokken og guleroden have spillet fallit. Og så slipper USA ikke for at finde ét passende svar, der daekker begge.

Snart kan både Nordkorea og Iran have atomvåben. Så vil både stokken og guleroden have spillet fallit.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark