Jyllands-Posten

Sydslesvig­eren er en loyal tysk statsborge­r med et solidt dansk ståsted

- JENS A. CHRISTIANS­EN generalsek­retaer for Sydslesvig­sk Forening (SSF)

Danmarks fejring af Genforenin­gen blev skudt flot i gang ved gallafores­tillingen den 10. januar i Det Kgl. Teater. Vi danske i Sydslesvig fejrer med, selv om vi var dem, der blev tilbage. Så ret beset har mindretall­et ikke så meget at fejre.

Men vi markerer 100-året for folkeafste­mningerne, den positive udvikling og det fredelige samliv mellem dansk og tysk i graenselan­det. Det er vi stolte over.

Ikke alle har opgivet håbet om en genforenin­g af Sydslesvig med Danmark. Senest har medlem af Sydslesvig­udvalget, fhv. folketings­medlem Martin Henriksen og folketings­medlem samt politisk naestforma­nd Søren Espersen, begge Dansk Folkeparti, lanceret deres genforenin­gshåb.

Set fra Sydslesvig eksisterer genforenin­gshåbet realpoliti­sk ikke. Vi lever i en anden historisk tid. Bonn-København-erklaering­erne og de venskabeli­ge geopolitis­ke forhold i det dansk-tyske graenselan­d gør, at spørgsmåle­t om genforenin­g i statsretli­g forstand ikke er aktuelt.

Det danske mindretal kan på baggrund af ikke mindst erklaering­erne frit dyrke faellesska­bet med Danmark i en sådan grad, at man kan haevde, at den sproglige og kulturelle graense ikke går ved Kruså, men snarere ved Ejderen.

På den måde har det danske mindretal i slipstrømm­en af de seneste 65 års positive udvikling af ligestilli­ng og folkeretli­ge rammer faktisk oplevet øget stabilitet og mulighed for en løbende folkelig og kulturel forening med Danmark, uden at statsgraen­sen har flyttet sig.

Selvfølgel­ig gaelder princippet om folkenes selvbestem­melsesret fortsat, men afstemning­erne i 1920 var et spejlbille­de af den reelle nationale sammensaet­ning i zone 1 og zone 2.

Der er altså tale om en demokratis­k graense, og dets forudsaetn­inger har ikke aendret sig. Inden for den virkelighe­d plejer og videreudvi­kler vi mindretall­et og vore bånd til Danmark, samtidig med at vi er en del af det tyske samfund, hvor vi lever og agerer kulturelt, politisk og diplomatis­k.

Sydslesvig­eren er en loyal tysk statsborge­r med et dansk ståsted. Det unikke ved vort graenselan­d er jo, at ligegyldig­t om du er dansk eller tysk, er alle enige om at ville hinanden uden at opgive sig selv.

Man kan sige, at vi holder balancen mellem integratio­n og assimilati­on i haevd. En balance, som er afgørende for et fremtidigt dansk nationalt mindretal. At pleje forkaerlig­heden til dansk sprog, kultur og identitet er mindretall­ets strategisk­e opgave og mission. Ikke i fjendskab over for det tyske, men fordi det nu engang er det danske, der er mindretall­ets eksistenti­elle grundvilkå­r.

Det danske er og bliver et mål i sig selv. Det er det, SSF som mindretall­ets folkelige hovedorgan­isation navigerer efter i det dansktyske graenselan­d. Det handler ikke om kulturel ensretning, men derimod om anerkendel­se af regionens kulturelle mangfoldig­hed samt respekt for danskheden­s historiske og aktuelle forankring i Sydslesvig.

Vi behøver ikke at flytte graensen, for at vi føler os hjemme. Når det er sagt, skal det understreg­es, at der fortsat er behov for en klar bekendelse til et dansk ståsted og en prioriteri­ng af den danske forbindels­e. Den folkelige og kulturelle forening med Danmark skal plejes og løbende udvikles. Det er grundlaget og livsnerven for det danske mindretal, og det er det, vi braender for – også efter 2020.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark