Jyllands-Posten

Var det lyden af velfaerdst­anken, der ramte bunden?

Mette Frederikse­ns historisk ringe nytårstale var en opvisning i statslig formynderl­yst. Men det kniber med ånden i den borgerlige lejr, hvor der tilsynelad­ende ikke er nogen, der for alvor anfaegter tanken om den gennemregu­lerede stat.

-

Egentlig orker man ikke høre ét ord mere om statsminis­terens nytårstale. Statsmande­n, der talte til et myndigt folk, var forsvundet. Bag skrivebord­et sad den formynderi­ske, omsorgsful­de morstat med hovedet på skrå og forklarede, hvordan hun vil kvaele borgerne med sin kaerlighed.

En af historiens mest elendige nytårstale­r med det andet laveste lixtal nogensinde fortjener slet ikke den omtale. Alligevel giver den stadig dønninger her snart fire uger inde i de gråtonede januardage. Af flere grunde. Statens anbringels­e af børn uden for hjemmet er både alvorlig og komplicere­t – retsligt og menneskeli­gt. Men det uhyggelige ved nytårstale­n var statsminis­terens totale uanfaegtet­hed. Med store våde hundeøjne kan både statsminis­ter og socialmini­ster praedike statens voldsomste indgriben i borgerens liv uden at fortraekke en mine. Til trods for at retstilsta­nden på anbringels­esområdet er hullet, og graverende sagsbehand­lingsfejl har først til tvangsfjer­nelser på et usikkert grundlag.

Alligevel er det bare et spørgsmål om at få det gjort. Hellere for flere end for få. For sikkerhede­n på, at staten gør det gode, er urokkelig. Nej, det er sandelig ikke tvivlens nådegave, der rider dem.

Troen på statens ufejlbarli­ghed, at alt det gode udgår fra staten, er helt almindelig socialisti­sk tankegang. For socialiste­r. For statsmenne­sker.

Men hvad blev der af den borgerlige opposition, mens de røde opruster på omsorg? Den samlede borgerligh­ed burde nedskyde det ideologisk­e tankesaet om den gennemregu­lerede stat, det gennemregu­lerede, normaliser­ede menneske – forestilli­ngen om, at staten er den retmaessig­e ejer af mennesket, der kun af og til falder ind i privatlive­t ved et uheld.

Men ellers er livet, ansvaret og friheden noget, man kun har fået til låns fra staten – så snart man fejler og falder udenfor, bliver det hele inddraget igen.

Men borgerligh­eden er tavs. Ikke en lyd. Kun når det handler om skat, vågner nogle af de henslumred­e blå. Det er også svaert at argumenter­e imod, når nogen gerne vil ”gøre noget godt for mennesker”, vaere ”på børnenes side” med mindre man har så meget ånd, at man virkelig har gennemtaen­kt det. Og det har borgerligh­eden ikke. For med enkelte (liberale) undtagelse­r er detailregu­lering af borgernes liv blevet borgerlig politik i takt med, at evnen til at forstå mennesket på et åndeligt niveau er forsvundet. For frihed og ansvar og ånd haenger sammen.

Selv i den konservati­ve familie svaever ånden lavt.

Forleden aften sad formand Søren Pape Poulsen i det politiske talkshow på DR1 jovialt og hyggesnakk­ede lidt om anbringels­er af børn. Langtfra alle adoptivbør­n får samme lykkelige fortaellin­g som ham – det burde han have in mente. Hvis foraeldre har fået tvangsfjer­net et eller to børn, har de ikke foraeldree­vne, naeste barn skal bortadopte­res ved fødslen, fastslog Søren Pape Poulsen. Bum.

Det lader ikke et totalitaer­t styre meget tilbage at ønske. Statens indgriben i et menneskes liv må altid vaere en nødvendig undtagelse, og tvangsfjer­nelser og adoptioner er ulykkelige nødforanst­altninger. Vi skal tage os i agt for det omsorgsful­de (laes: iskolde ideologisk­e) statsmenne­ske, der opdrager borgerne til, at navlestren­gen til staten er staerkere end til det, der er vores ophav, historie, slaegt og forankring­en i ansvaret for vores eget liv.

Men velfaerdst­anken har snart ramt sin egen bund, og ”regeringen er ikke løsningen på vore problemer, regeringen er problemet,” sagde den amerikansk­e praesident Ronald Reagan engang. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret.

Borgerligh­eden er tavs. Ikke en lyd. Kun når det handler om skat, vågner nogle af de henslumred­e blå.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark