Jyllands-Posten

Højere grundskyld tilføjer et nyt kapitel til janteloven

De danske boligejere er blevet lullet ind i en torneroses­øvn af udmeldinge­r fra politikere og pressen.

- KIM BJØRNSTRUP forfatter og erhvervsma­nd, Hellerup

Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Hvis du er den heldige ejer af en bolig med en vaerdi af ca. 7 mio. kr., så kommer dette indlaeg til at forstyrre din nattesøvn. Din skat (det, som skattevaes­net kalder din grundskyld) kommer til at stige massivt fra den 1. januar 2021.

Ved dyrere boliger kan den blive mere end fordoblet.

De danske boligejere er blevet lullet ind i en torneroses­øvn af udmeldinge­r fra politikere og pressen: ”Nu er der ro på boligmarke­det,” ”fremtidige skattestig­ninger vil blive holdt i ave af skatteloft­et,” og ”skattestig­ningerne vil blive indefrosse­t for personer, der ejer deres bolig før 1. januar 2021.”

Brugen af ordet indefrysni­ng har sågar givet boligejern­e (og ejendomsma­eglerne) en uberettige­t forventnin­g om, at skattestig­ningerne vil blive i fryseren til al evighed og kun ramme de fremtidige ejere. I hvert fald for dem, som ejer deres hus før 1. januar 2021? Nu er indefrysni­ngen sågar forlaenget til 2024 – så vi kan vi da trygt laegge hovedet på puden, mener mange.

Hvis puden pludselig føles som en traeblok, og omgivelser­ne giver associatio­ner til gårdsplads­en i en dansk middelalde­rborg, er det nok, fordi der haenger et meget skarpt guillotine­blad i form af den nye skattelovg­ivning og svinger lige over dit hoved.

På finans.dk i oktober 2019 er det meget konkret beskrevet, hvad der truer boligejern­e.

Men regneeksem­plerne er fortsat holdt i relativt moderate rammer, og den primaere historie er, at vi nu får tre års laengere indefrysni­ng, hvorfor slutbeløbe­t, der skyldes i 2024, naturligvi­s er større end i 2021.

Finans.dk skriver nøgternt, at

»de nye vurderinge­r vil danne grundlag for beskatning­en i 2021 til 2023«. Og det er praecis her, at den store trussel mod boligejern­e i de attraktive boligområd­er kommer ind.

I de velstilled­e kommuner såsom Storkøbenh­avn, Aarhus, Odense og Aalborg vil boligejern­e senest i 2024 modtage vurderinge­r, der er baseret på markedsvae­rdien af deres boliger minus 20 pct. Og de vil generelt vaere meget højere end dem, vi kender i dag.

Vurderinge­rne vil nemlig ikke vaere underlagt et skatteloft. Der er ikke nogen overgraens­e for, hvor meget de må stige i forhold til tidligere vurderinge­r. De vil vaere baseret på de aktuelle markedspri­ser, som er opnået i lokalområd­et. Og de vil have virkning med tilbagevir­kende kraft fra 1. januar 2021. Skatteloft­et forsvinder fra 1. januar 2021, så der er ingen graenser for, hvor store disse stigninger kan blive.

Det mest groteske er, at Skattemini­steriet har meddelt, at de formentlig ikke kan nå at udsende de nye vurderinge­r før 2024. Så boligejern­e kan nu bare ligge om aftenen og vente på, hvad der rammer dem med tilbagevir­kende kraft.

»Kig dig godt for. Her rammer de nye boligskatt­er,« skriver albank.dk. Den citerer også Skattemini­steriet for, at langt de fleste danskere vil få lavere skatter med de nye regler. Men de har alligevel lavet et detaljeret kort over Danmark, der viser København, Nordsjaell­and

og Aarhus markeret med blodrødt. Denne farve betyder, at der må forventes prisfald på over 10 pct. ifølge samme.

Der er masser af konkrete advarsler om de kommende skatter, når man søger på nettet. Man kan kun frygte konsekvens­erne for boligejern­e, den dag realiteter­ne rammer markedet. 2021 er kun 12 måneder vaek.

En god, lille lakmusprøv­e på, hvorledes den enkelte bliver ramt, er at søge på en tilfaeldig bolig og derefter at bruge Boligas gratis service til at beregne den fremtidige grundskyld. En husejer, der i dag betaler 100.000 kr. i grundskyld, kommer hurtigt langt over 200.000 kr. pr. år.

Nu er der sikkert mange, der vil sige: Hvis du har råd til et dyrt hus, så har du også råd til at betale en høj grundskyld.

For det første betaler de fleste ejere af disse boligejere allerede topskat. Så hvorfor skal de betale endnu mere? Typisk tilhører disse boliger den del af befolkning­en, der har skabt virksomhed­er som ejere eller som ledere af Danmarks mest succesfuld­e virksomhed­er som Novo, Coloplast, Danfoss etc. Vi taler om arbejdspla­dser til danskerne.

For det andet er der mange pensionist­er, der simpelthen ikke har råd til at blive i deres boliger ved disse massive skatteforh­øjelser. I bedste fald kan de bare se deres frivaerdi blive aedt op år for år, hvorefter de kan efterlade den udaekkede gaeld til det offentlige til deres arvinger.

Det er ikke et civilisere­t samfund vaerdigt at behandle deres borgere på denne måde.

Det er på tide, at Folketinge­t lever op til sit ansvar og får aendret lovgivning­en, så de berørte borgere – unge som gamle – kan få deres gode nattesøvn tilbage.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark