Jyllands-Posten

DF’s udlaending­estrammer er sat på baenken

I en årraekke var han DF’s stemme i udlaending­edebatten. Men et skidt valg for DF betød, at Martin Henriksen ikke blev genvalgt.

-

»Hvad bliver overskrift­en til artiklen? 40, fed og faerdig måske.«

Sådan lyder det – med et grin – fra Dansk Folkeparti­s Martin Henriksen, som den 25. januar fylder 40 år, og som denne fødselsdag­somtale handler om.

Han er ikke så meget i medierne som tidligere. Det er konsekvens­en af folketings­valget den 5. juni sidste år.

Hele 21 af 37 mandater mistede DF i forbindels­e med valget. Mens de fleste af de 21 DF’ere var anonyme og for den brede befolkning måske lidt ukendte, så var der også nogle profiler, som blev sendt ud af Christians­borg.

Blandt dem altså Henriksen. Han var ellers DF’s stemme på udlaending­eområdet i en årraekke. Altså ordfører på partiets mest profilered­e område.

»Målingerne var ikke gode op til valget, så det kom ikke som et chok, at jeg røg ud. Jeg var forberedt, selv om jeg kaempede for et genvalg til det sidste,« siger Martin Henriksen.

Nedbragte asyltallet

Martin Henriksen sad i Folketinge­t fra 2005 og 14 år frem, men om han stiller op i forbindels­e med naeste valg, har han ikke afklaret endnu.

Hvis det ikke skal vaere politik fremover, har Henriksen gjort sig tanker om, hvad han så skal. Men det holder DF’eren for sig selv.

Martin Henriksens medog til tider modspil med den davaerende udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) var velkendt.

Som naermest fast ritual ville Martin Henriksen rose en stramning i udlaending­epolitikke­n, men straks opfordre Støjberg til at stramme yderligere.

På udlaending­eområdet er han isaer stolt over at have vaeret med til at indføre graensekon­trol, burkaforbu­d og at få nedbragt asyltallet.

Stille efter stormen

Han nåede stort set ikke at vaere arbejdsløs efter valget.

Kort efter valgfiasko­en meldte DF ud, at Martin Henriksens nye rolle blev at stå i spidsen for en gruppe, der skulle idéudvikle på DF’s kerneområd­er. Det vil sige familiepol­itik, skolepolit­ik og naturligvi­s udlaending­epolitik.

Det job blev afsluttet i slutningen af 2019, så nu er der blevet mere stille om Martin Henriksen.

»Jeg gik fra en arbejdsuge på 70-80 timer til vaesentlig­t mindre,« siger han.

Nu bruges tiden for det meste med konen og parrets tre børn, og desuden er Martin Henriksen i gang med at fordybe sig i kristendom­men, som han selv formulerer det.

Lidt politik er der stadig plads til. Martin Henriksen sidder i DF’s hovedbesty­relse. Og han sidder også i Sydslesvig­udvalget, der er et bindeled mellem det danske mindretal i Sydslesvig og Folketinge­t.

Martin Henriksen, fhv. folketings­medlem, Dragør

 ??  ?? Martin Henriksens med- og til tider modspil med den davaerende udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) var velkendt. Arkivfoto: Niels Hougaard
Martin Henriksens med- og til tider modspil med den davaerende udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) var velkendt. Arkivfoto: Niels Hougaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark