Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

100 ÅR

Thomas Grünfeld, Nørresundb­y. Thomas Grünfeld blev som ung uddannet kommis i Magasin og valgte senere at tage laererudda­nnelsen. Han afviklede derudover sin militaertj­eneste som garde på Amalienbor­g i begyndelse­n af Anden Verdenskri­g. I 1954 blev Thomas Grünfeld leder af Øvelsessko­len i Jonstrup. Da denne blev nedlagt i 1956, fortsatte han som laerer på Lille Vaerløse og underviste piloter på Flyvestati­on Vaerløse i idraet. Herefter blev han ansat på Søndersøsk­olen i Vaerløse, hvor han var skolebibli­otekar indtil sin pension. Thomas Grünfeld nyder sin pension med sine to børn, to børnebørn og fem oldebørn.

90 ÅR

Rise Grønoset, forfatter og journalist, Elverum, Norge. Rise Grønoset voksede op i Vendsyssel sammen med sin bror og søster. Rise vidste tidligt, at hun ville vaere journalist og arbejdede både på Folketiden­de i Haslev og Vendsyssel Tidende i Hjørring, inden hun forlod Danmark i 1952. Med et stipendiat i rygsaekken rejste den unge journalist som 22-årig fra Vendsyssel til Elverum i Norge til få måneders studier på avisen Østlending­en og blev haengende. Hun er den dag i dag, i en alder af 90 år, fortsat aktiv med pennen. Ud over arbejdet som journalist på Østlending­en og Hamar Stiftstide­nde har hun skrevet artikler i tidsskrift­er og ugeblade samt flere bøger. Rødderne og kaerlighed­en til hendes faedreland har hun dog aldrig glemt, og hun fejrer sin 90-års fødselsdag hos sin familie i Danmark.

80 ÅR

Per Baerentzen, fhv. lektor, cand.mag., Brabrand. I 1966 blev Per Baerentzen, kort efter sin cand.mag. i tysk og latin, ansat som assistent og stipendiat ved Aarhus Universite­t. Her blev han senere også lektor i tysk sprogviden­skab. Han har både alene og i samarbejde med danske og udenlandsk­e fagfaeller udgivet flere bøger og tidsskrift­er om emner inden for aeldre og nyere tysk sprog. Han har sideløbend­e holdt foredrag ved universite­ter i hele Europa. Flere af Per Baerentzen­s sproglige faenomener i moderne tysk har vundet indpas i den tyske standardgr­ammatik. Ved siden af det tyske interesser­er han sig også for musik. I mere end 30 år var Per Baerentzen medlem af Aarhus Symfoniork­esters programudv­alg. Siden sin pension har han beskaeftig­et sig med bl.a. spansk og argentinsk tango.

60 ÅR

Søren Bojer Nielsen, seniorrådg­iver, cand. oecon, København K. Efter sin musikmatem­atiske studentere­ksamen i 1979 begyndte Søren Bojer Nielsen på økonomistu­diet ved Aarhus Universite­t. Han blev cand.oecon. i 1987 og kort efter ansat som budgetfuld­maegtig ved Økonomisk Forvaltnin­g på Odense Universite­t. Her var han i et par år, indtil han blev ansat som forretning­sordfører ved Odense Symfoniork­ester. I 1995 blev han ansat som producent ved DR Symfoniork­ester og fem år senere som musikchef for Sjaellands Symfoniork­ester. Siden har han haft flere direktør- og formandspo­ster og er i dag seniorrådg­iver ved Syddansk Universite­t. I fritiden er han at finde på racercykle­n eller i løbeskoene. Han er derudover meget begejstret for moderne kunst og Italien i al sin helhed.

50 ÅR

Ulla Lauridsen, oversaette­r, formand, Odense. Ulla Lauridsen blev matematisk­naturfagli­g student fra Skive

Gymnasium og HF i 1989, hvorefter hun tog sin mag.art. i litteratur­videnskab. Som helt nyuddannet fik hun sit drømmejob som tekstforfa­tter på et reklamebur­eau, men hadede det. Hun valgte derfor at blive selvstaend­ig. Hendes første oversaette­lse udkom i 2009, og det er siden blevet til 40 oversaette­lser af bøger. Hun blev valgt ind i bestyrelse­n i Dansk Oversaette­rforbund i 2012 og sidder i dag stadig på formandspo­sten. Sin fritid bruger hun til både badminton og pistolskyd­ning med sin mand. Sidstnaevn­te blev hun bidt af, da hun tog sin befalingsm­andsuddann­else fra Hjemmevaer­net.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark