Jyllands-Posten

Han tvivlede på de to tårnes skaebne og blev kaldt »gak«

Niels Holger Harrit trak fulde huse med sin hypotese om, hvad der egentlig skete den 11. september 2001.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

I en verden af kemikere er Niels Holger Harrit nok bedst kendt for et mere aparte hjørne af sit forsknings­felt. Sådan må det vaere, når man i en alder af 64 år saetter sig for at udfordre fortaellin­gen om det vel nok blodigste terrorangr­eb i verdenshis­torien.

Eller terrorangr­eb, var det nu også det? Det var netop spørgsmåle­t, som den nu 75årige Niels Holger Harrit rejste – og rejste rundt med – i 2009 og 2010.

Det skete først i en videnskabe­lig artikel udgivet sammen med en raekke internatio­nale forskere, hvor de påstod, at der var fundet spor af termit i det støv, som spredte sig ud i New Yorks gader, efter at World Trade Center styrtede sammen for knap 19 år siden. Artiklen fulgte han op med foredrag rundt om i landet.

Harrit var én blandt flere verden over, som kraevede nye svar fra de amerikansk­e myndighede­r om, hvad der virkelig skete i New York den 11. september 2001. Udgangspun­ktet for hele deres skepsis var ”Det syvende tårn”, som det blev benaevnt, og som også var titlen på Harrits foredrag.

»Et bestilt job«

World Trade Center var berømt for de to skyskraber­e, som blev ramt af hvert sit Boeing 767-passagerfl­y. Men det var en mindre bygning i komplekset, som fangede skeptikern­es opmaerksom­hed. Den styrtede også sammen, men hvorfor egentlig, spurgte de.

Skeptikern­e mente, at tårnene faldt ved en kontroller­et og planlagt nedrivning, fordi »nogen« havde plantet nanotermit, en uhyre potent pyroteknis­k blanding, på alle tre tårnes baerende konstrukti­oner. Bygning 7 blev ikke ramt af et fly og stod ikke i lys lue, men kollapsede alligevel, argumenter­ede de.

»Bygning 7 falder ikke sammen på grund af brand. Punktum,« som Niels Holger Harrit konstatere­de ved et foredrag i en fyldt sal i Østerbrohu­set i København i begyndelse­n af februar 2010 og haevdede, at det hele var »et bestilt job udført af eksperter«.

Oplaegget blev overvaeret af Politikens journalist Henrik Kaufholz, som efterfølge­nde bragte en fyldig reportage i avisen.

Harrit optrådte scenevant og roligt, som det hed sig i den store søndagsart­ikel, måske fordi kemi og terrorhypo­teser ikke er alt, han har beskaeftig­et sig med gennem årene. Siden 1960’erne har han også gjort sig som musiker i diverse jazzgruppe­r og taget del i indspilnin­gen af flere plader med saxofon, fløjte, keyboard og sav blandt sine instrument­er.

»Det rene gak«

Niels Holger Harrit slog ved flere lejlighede­r – ikke mindst i diverse medier – fast, at han ikke havde interesse i at spekulere i, hvem der vaeltede de to tårne, hvilket kostede tusinder livet, hvis ikke Osama Bin Ladens hellige krigere gjorde det. Spørgsmåle­t om hvorfor holdt han sig også fra.

»Jeg er professor i naturviden­skab, jeg ser på de foreliggen­de facts, og så er det min pligt at få det ud til offentligh­eden, fordi jeg synes, det er vigtigt. Jeg frabeder mig al politisk diskussion,« som han i februar 2010 sagde i et interview med Jyllands-Posten.

9/11-skeptikern­es kampagne mødte modstand mange steder. Også på Københavns Universite­t, hvor Niels Holger Harrit underviste som lektor. Hans kollega på universite­tet, fysikprofe­ssor Per Hedegård, rubricered­e teorierne om ”Det syvende tårn” som »det rene gak«.

»Per tøver ikke med at kalde mig tosset. Han fornaegter Newton, og han fornaegter virkelighe­den. Han synes, mine tanker er så langt ude. Men vi er fine venner. Nu bliver han kaldt Per Gak Hedegård,« lød svaret fra Niels Holger Harrit i Jyllands-Posten.

Niels Holger Harrit, professor, Dragør

 ??  ?? Niels Holger Harrit blev kendt for at udfordre fortaellin­gen om, at det var terroriste­r fra al-Qaeda, som den 11. september 2001 angreb USA og fik World Trade Center til at styrte sammen. Arkivfoto: AP Photo/ NYPD via ABC News, Det. Greg Semendinge­r
Niels Holger Harrit blev kendt for at udfordre fortaellin­gen om, at det var terroriste­r fra al-Qaeda, som den 11. september 2001 angreb USA og fik World Trade Center til at styrte sammen. Arkivfoto: AP Photo/ NYPD via ABC News, Det. Greg Semendinge­r
 ??  ?? Niels Holger Harrit slog ved flere lejlighede­r fast, at han ikke havde interesse i at spekulere i, hvem der vaeltede de to tårne, hvis ikke Osama Bin Ladens hellige krigere gjorde det. Arkivfoto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix
Niels Holger Harrit slog ved flere lejlighede­r fast, at han ikke havde interesse i at spekulere i, hvem der vaeltede de to tårne, hvis ikke Osama Bin Ladens hellige krigere gjorde det. Arkivfoto: Joachim Adrian/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark