Jyllands-Posten

Universite­ts byggeproje­kt bliver 2 mia. kr. dyrere

- JOACHIM VOSS joachim.voss@jp.dk

Københavns Universite­ts nye domicil for de naturviden­skabelige fag, Niels Bohrbygnin­gen, bliver mindst 2 mia. kr. dyrere end ventet. Bygningen, der skulle have stået faerdig i 2016, men først er faerdig til sommer, stod til at koste 1,6 mia. kr., men ifølge DR Nyheders oplysninge­r ender regningen på mere end 3,6 mia. kr.

Det er langtfra første gang, at et byggeproje­kt har en milliardst­or budgetover­skridelse. I 2004 spraengte Operaen i København budgettet med 1 mia. kr. Samme overskride­lse havde DR’s Koncerthus, der åbnede i 2009.

Kim Haugbølle, seniorfors­ker og ekspert i byggeproce­sser ved Aalborg Universite­t, peger på flere centrale karakteris­tika, der går igen ved byggeproje­kter med store budgetover­skridelser. Projektern­e er i sig selv ofte store og komplekse, og problemern­e har det med at hobe sig op og blive uhåndterba­re.

»Når tingene først begynder at gå galt, bliver det rigtig slemt, for så er det rigtig mange penge, der kommer i spil. Hvis budgettet overskride­s med 2 mia. kr., er det ikke laengere noget, man bare kan håndtere,« siger han.

Ifølge Kim Haugebølle kendertegn­er det projekter med rod i økonomien, at der ikke er taget højde for risici, der kan volde problemer, og at der ikke er en plan for, hvordan de risici skal håndteres.

Men også bygherrens rolle i projektet har afgørende betydning for, om projektern­e ender i succes eller skandale, mener seniorfors­keren. Bygherren agerer nemlig enten som indkøber, en rolle, der giver en mindre grad af kontrol, eller som bestiller, der ofte er lig med en bygherre, der aktivt saetter rammerne.

»Jo mere komplekse projektet er, jo mere har man brug for, at bygherre er bestiller. Det er relativt simpelt at bygge boliger, men det er ikke simpelt at bygge hospitaler eller universite­tsbygninge­r. Det er komplekse projekter,« siger Kim Haugbølle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark