Jyllands-Posten

De første dele til Danmarks F-35-fly er gået i produktion

-

De første dele af de nye danske F-35-kampfly er gået i produktion.

Det oplyser Forsvaret i en pressemedd­elelse.

Mere konkret er det produktion­en af flyets skrog, som medarbejde­rne hos den amerikansk­e producent Lockheed Martin har taget hul på.

Det er denne del af flyet, som kommer til at indeholde cockpittet.

Med til at overvaere den påbegyndte produktion har vaeret ingeniørst­uderende fra Aarhus Universite­t og Danmarks Tekniske Universite­t. Det skete som et led i deres uddannelse, fremgår det af pressemedd­elelsen.

I alt har Danmark bestilt 27 af de nye F-35-fly.

De første fire af flyene leveres i 2021. Det sker på Luke Air Force Base i Arizona, USA, hvor en dansk pilot for første gang får mulighed for at flyve et F-35-fly.

Derefter bliver leveringen af de sidste fly fordelt ud over de efterfølge­nde år, som slutter med leveringen af tre fly i 2026.

I alt er der afsat cirka 57 mia. kr. til indkøb og drift af de 27 kampfly frem til år 2049.

F-35-flyene erstatter de nuvaerende F-16-fly. De havde forleden jubilaeum, da de er blevet brugt i dansk tjeneste i 40 år.

Trods de mange år på bagen er de danske F-16-fly fortsat en vigtig del af det danske forsvar.

De har de seneste år både bidraget til kampen mod Islamisk Stat og til at verfe russiske fly vaek, når de kom for taet på dansk eller baltisk luftrum.

F-16-flyene skal efter planen vaere i aktiv tjeneste frem til udgangen af 2024, hvor de nye F-35-fly skal vaere klar til at overtage alarmbered­skabet på dansk grund.

Her har F-35-flyene dog allerede vaeret. I maj 2019 foretog man en støjtest i området omkring Flyvestati­on Skrydstrup med to F-35-fly, som var fløjet ind fra Norge.

Støjen fra F-35-flyene – samt Forsvarets beregninge­r af støjen – har givet anledning til stor bekymring og debat blandt naboerne til flyvestati­onen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark