Jyllands-Posten

Manden, hvis navn man ikke må skrive på Facebook

Tommy Robinson er en kontrovers­iel islamkriti­ker med flere lovbrud i bagagen.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Hvad ved vi egentlig om Tommy Robinson – manden, hvis blotte naevnelse kan føre til udelukkels­e fra Facebook?

Vi ved, at han er englaender, 37 år, højreorien­teret, dybt kritisk over for islam, har flere kriminelle forhold på straffeatt­esten og faktisk slet ikke hedder Tommy Robinson, men Stephen Christophe­r Yaxley-Lennon. Han har også brugt andre navne gennem tiden, men holder sig nu til Tommy Robinson.

Han har siden 00’erne figureret på den britiske højrefløj, blandt andet i British National Party, som var et parti, der kaempede for hvide briter og imod indvandrin­g. Robinson har også vaeret aktiv i den yderligtgå­ende protestbev­aegelse English Defence League (EDL), der vil forsvare Storbritan­nien mod truslen fra islam og muslimer. Han ledede EDL fra 2009 til 2013.

I dag er Tommy Robinson så stort et navn, at han ikke behøver noget parti. Han støttes og beundres af en mindre gruppe tilhaenger­e, som også samler penge ind til ham, møder op til hans arrangemen­ter eller agerer vagter for ham. De udgøres af alt fra hooligans til midaldrend­e kvinder og mener, at Robinson er en modig mand, der tør fortaelle ilde hørte sandheder.

Overhaeldt med milkshakes

Majoritete­n i Storbritan­nien støtter ham ikke, og en del hader ham inderligt. Da der sidste forår to gange blev kastet milkshakes på ham, fandt flere på den modsatte fløj det fantastisk – selv om de normalt mener, at politik skal føres på ord.

Tommy Robinson er med andre ord en kontrovers­iel person. Hadet og elsket.

Robinson har flere gange overtrådt loven. Mest omtalt i 2018, da han via internette­t sendte live til sine følgere foran en retsbygnin­g i Leeds, hvor der kørte en sag om muslimske maends sexovergre­b. De britiske regler for retsreport­age er anderledes end i Danmark, og det besluttes jaevnligt, at en sag ikke må omtales, før der er faldet dom. Pressen må gerne vaere til stede ved alle retsmøder og tage notater, men skal altså vente til senere med at fortaelle om sagen. Netop sådan en beslutning var truffet i Leeds, og den brød Robinson.

Det satte gang i en mindre saga, hvor Robinson først blev faengslet for sin overtraede­lse, så kom ud, for så til sidst at blive idømt ni måneders faengsel i kriminalre­tten Old Bailey i London.

»Han har løjet om en raekke forhold og forsøgt at fremstille sig selv som et offer for uretfaerdi­ghed og undertrykk­else,« sagde dommer Victoria Sharp ifølge The Guardian.

Både Robinson selv og hans støtter mente, at det i virkelighe­den var eliten, der ville skjule sandheden om muslimerne­s overgreb. En stor gruppe af hans tilhaenger­e var mødt frem foran retten, og der blev smidt med røgbomber, ifølge avisen Daily Mail. Der var også enkelte anholdelse­r, hvilket ikke er unormalt, når det handler om Tommy Robinson, der selv er dømt for truende eller fornaermen­de adfaerd i forbindels­e med et masseslags­mål for fodboldfan­s, for vold, for passvindel og for økonomisk svindel.

Avisen The Sun fik sidste år fingrene i en selfie-video, hvor han gik rundt og blaerede sig med, hvordan havde skaffet stoffer i muslimske lande. Robinson erkendte ifølge The Independen­t i 2014 besiddelse af 3,48 gram kokain.

Blev ikke valgt

Tommy Robinson er tilhaenger af brexit og stillede sidste år i maj op som løsgaenger til Europa-Parlamente­t i valgregion­en Nordvesten­gland. Her fik han 38.908 stemmer af godt 1,7 mio. Det svarede til 2,2 pct. og var så lidt, at han ikke kunne få tilbagebet­alt sit kandidatde­positum. At »miste sit depositum« ses som en ydmygelse i britisk politik.

Robinson er ikke bare udelukket fra Facebook, men også fra Instagram og Twitter. Han kan godt findes på Youtube, men videoerne kan ikke kommentere­s. Tommy Robinson bruger nu andre platforme, bl.a. tjenesten Telegram.

Han har løjet om en raekke forhold og forsøgt at fremstille sig selv som et offer for uretfaerdi­ghed og undertrykk­else. VICTORIA SHARP, DOMMER, OM TOMMY ROBINSON

 ??  ?? Facebook oplyser, at Tommy Robinson står på en liste over folk, som man har vurderet »i vaesentlig­hed bruger deres offentlige profil til at opildne til had mod minoritete­r«. Arkivfoto: Ben Graville/eyevine
Facebook oplyser, at Tommy Robinson står på en liste over folk, som man har vurderet »i vaesentlig­hed bruger deres offentlige profil til at opildne til had mod minoritete­r«. Arkivfoto: Ben Graville/eyevine

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark