Jyllands-Posten

Personer fra alle opslag?

-

ciale medier i fremtiden, så må de komme fra EU.

»Men EU bør i så fald traede varsomt. Facebook har jo også ret til ytrings- og informatio­nsfrihed, og kan på sin side haevde, at den ret indskraenk­es vaesentlig­t, hvis det bliver politisk bestemt, hvordan og til hvem indhold på sociale medier gøres tilgaengel­igt.«

Facebook praesenter­er på sin hjemmeside seks eksempler på opdatering­er, hvor nogle er tilladte på platformen, mens andre ikke er. Det er f.eks. en opdatering, hvor en bruger annoncerer sit kommende selvmord. Det er tilladt. En opdatering med teksten »Alle muslimer er terroriste­r« er ikke tilladt – og det er det heller ikke at skrive i en opdatering om, at Storbritan­niens premiermin­ister fortjerner en kugle.

Tina Wilchen Christense­n, adjunkt på DPU på Aarhus Universite­t, vurderer, at Facebooks ageren overfor Robinson kan styrke ham overfor i hvert fald de faste tilhaenger­e:

»Han vil blive hypet som et offer for et samfund, hvor kun visse holdninger tolereres. Og så vil han også ramme ind i en bredere debat, hvor politikere som Donald Trump i USA og Marine Le Pen i Frankrig taler om eliten versus folket.«

Tommy Robinson er efter Facebooks sanktioner skiftet til andre platforme, men udelukkels­en fra Facebook er ikke uden betydning, mener Tina Wilchen Christense­n, for mens de trofaste følgere går med videre til andre sociale medier, så bliver kontakten til det brede publikum vanskelige­re. Det bliver svaerere for folk at finde frem til ham og høre, hvad han har at sige.

Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, advarer mod, at regulering­er kan skade mangfoldig­heden af platforme. Kaempestor­e Facebook kan godt administre­re det, men det er ikke sikkert, at de mindre alternativ­er kan gøre det. .

»Så hvis ens ønske er, at borgerne skal have mange sociale medie-platforme at vaelge imellem, så er det en dårlig idé at regulere for meget,« siger Lund, som mener, at det stigende antal sletninger blandt andet haenger sammen med, at EU i senere år har lagt et stort pres på Facebook for at fjerne ulovligt og uønsket indhold. Og det er Facebook så begyndt at gøre

»Så det, vi har set nu med Tommy Robinson, kan meget vel blive normen for, hvordan Facebook er om fem år,« siger han og kommer med et alternativ til sletninger:

»Min foretrukne løsning ville vaere, at man i stedet for at lave regler, så stillede et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark