Jyllands-Posten

Virusudbru­d kan løbe indtil maj

Store dele af Kina er lukket ned i et forsøg på at begraense spredninge­n af smitten med coronaviru­s fra Wuhan.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

For de kinesiske myndighede­r er det en kamp med tiden.

Store dele af nationen er lukket ned, mens der i laboratori­erne arbejdes i døgndrift på at udvikle medicin, testmateri­ale og en vaccine, der definitivt kan standse virusepide­mien i Wuhan, inden den bliver rigtig alvorlig. Foreløbig er knap 3.000 kinesere indlagt og 10.000 under observatio­n.

Virusset er blevet isoleret og identifice­ret. Men det er stadig uklart, hvordan det spredes, og hvor det kommer fra. Baseret på erfaringer­ne fra tidligere epidemier forventer myndighede­rne, at udbruddet vil vaere stoppet eller under fuld kontrol inden for de kommende fire måneder.

»Udbruddet vil vaere overstået senest i maj. Måske allerede i løbet af april, fordi vi så tidligt har fået taget en raekke forholdsre­gler til at begraense spredninge­n,« forklarer epidemiolo­gen Li Lanjuan til den engelskspr­ogede kinesiske nyhedskana­l CGTN.

Hun er leder af Statens Laboratori­um for Diagnoser og Behandling af Smitsomme Sygdomme og samtidig professor ved Zheyiang University.

»Der er ingen mangel på ressourcer. Tusindvis af laeger og sundhedsar­bejdere er parat. Så der er ingen grund til bekymring,« tilføjer hun optimistis­k.

Nytårsferi­en forlaenget

Forudsaetn­ingen er, at det lykkes at begraense spredninge­n, og derfor har regeringen udnyttet den ugelange nationale nytårsferi­e til at isolere Wuhan og provinsen Hubei samt begraense bevaegelse­s- og forsamling­smulighede­rne over hele Kina.

Spørgsmåle­t er, om det allerede er for sent, som professor Babak Javid fra Tsinghua University mener. Han vurderer, at eftersom virusset allerede har bredt sig til samtlige kinesiske provinser (minus Tibet), er det umuligt at begraense den geografisk­e udbredelse. Fokus bør efter hans mening ligge på at forhindre den direkte overførsel mellem mennesker.

Regeringen­s strategi er naermest en kombinatio­n, hvor befolkning­en opfordres til eller forceres til mindst mulig kontakt med andre. Mandag blev der indført forbud mod grupperejs­er. Både internt i Kina og ud ad landet. Mere end 70 banegårde er blevet lukket, og tusindvis af langdistan­cebusser er kørt i garage.

Større samlinger fra traditione­l kinesisk opera til udstilling­er er blevet aflyst, og museer og forlystels­esparker lukket.

Regeringen forlaenged­e i går den ugelange nytårsferi­e med tre dage, så den nu først slutter den 2. februar. Skolerne har ferie i forvejen, men de holdes nu lukket på ubestemt tid.

Danskere i provinsen

De drakoniske forholdsre­gler kan ikke undgå at bringe gennemgrib­ende forstyrrel­ser i hele samfundet. Mange vil blive ramt økonomisk. Regeringen har beordret bankerne til at forlaenge kreditter og saenke renterne for forretning­er og private, der er kommet i vanskeligh­eder på grund af krisen.

Samtidig bevilgede den mandag ca. 11 mia. kr. til ekstraordi­naere foranstalt­ninger. Bl.a. alternativ­e forsynings­ruter med medicin og fødevarer gennem de vaerst berørte områder.

Med spredninge­n til udlandet har en raekke lande indledt evakuering­er eller forberedel­ser til evakuering­er af deres statsborge­re i Wuhan-regionen. USA sender et charterfly af sted fra Wuhan til San Francisco tirsdag, og onsdag ventes Frankrig at flyve en gruppe franske statsborge­re hjem til Frankrig.

Frankrig er hidtil det eneste europaeisk­e land med konfirmere­de coronaviru­stilfaelde.

To personer var mandag kortvarigt indlagt på et hospital i Malmø mistaenkt for at vaere smittet, men prøverne viste, at de ikke var angrebet.

Desuden arbejder de danske myndighede­r på at få 13 danskere i den virusramte Hubei-provins vaek fra området. Men der var mandag endnu ikke en løsning på plads, oplyser Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice, til Ritzau.

Borgerserv­ice har ikke et samlet overblik over, hvor mange danskere der er i området.

Nu rammer chokbølgen fra den kinesiske coronaviru­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark