Jyllands-Posten

FISKERI I DANMARK OG STORBRITAN­NIEN

- Kilde: Ritzau

Danmarks fiskere henter omkring 40 pct. af deres fangster i britisk farvand. Det står for en tredjedel af dansk fiskeris indtjening­er og indbringer samlet omkring 1 mia. kr. om året. De danske fiskeres fangster fra de norske farvande udgør omkring 0,5 mia. kr., ca. 14. pct. I Storbritan­nien udgør fiskeriet 0,1 pct. af den samlede økonomi og beskaeftig­er ca. 33.000 mennesker.

Verner Møller og Kurt Adsersen fangede i 2019 begge omkring 20 pct. af deres fisk i britisk farvand. De fortaeller, at tallet svinger meget år for år. ne vil undvaere de indtaegter, som de får ved at eksportere deres fisk.

Den holdning deler Kenn Skau Fischer: »Der er ingen af de to parter, som har en interesse i, at der ikke kommer en aftale.«

Direktøren for fiskerifor­eningen var med til at få EU’s chefforhan­dler, Michel Barnier, til at besøge den jyske vestkyst i marts 2018. Et besøg, som Kurt Adsersen så positivt på:

»Jeg haefter mig ved, at Michel Barnier lyttede til os. Overordnet synes jeg, at fiskerifor­eningen og politikern­e er lydhøre over for vores problemer. Derfor tror jeg også, at politikern­e vil kaempe for at få en god aftale for os fiskere.«

Den ellers rolige vestjyde bliver dog mere skarp i sine vendinger og mere vild i blikket, idet konsekvens­erne af worst case bliver diskuteret over en kop kaffe på havnekonto­ret, hvor ruderne ud mod det brusende Vesterhav er fyldt med saltaflejr­inger:

»Hvis det bliver worst case, så må politikern­e simpelthen gribe ind, hvis ikke de vil have en masse fiskere til at gå konkurs,« påpeger han.

Gode tider, dårlige tider

At drive fiskeri med hhv. 7 og 13 ansatte er ikke en lille forretning.

»Det skal da ikke vaere nogen hemmelighe­d, at jeg har et tocifret millionbel­øb på spil i det her,« lyder det tørt fra Verner Møller, da Jyllands-Postens udsendte drister sig til at spørge ind til hans forretning.

På trods af de potentiell­e økonomiske konsekvens­er, tager Verner Møller situatione­n med ophøjet ro:

»Jeg har fisket, siden jeg var 15 år, så jeg har vaeret med i gode og dårlige tider. Jeg tror på, at det hele nok skal gå i sidste ende.«

 ??  ?? Simon Kristensen behandler dagens fangst af rødspaette­r på Hvide Sande Fiskeaukti­on.
Simon Kristensen behandler dagens fangst af rødspaette­r på Hvide Sande Fiskeaukti­on.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark