Jyllands-Posten

Boltons bog er en bombe under Trump

Trumps tidligere sikkerheds­rådgiver skyder i et udkast til en ny bog hul i praesident­ens forsvar i rigsretssa­gen.

- SOLVEIG GRAM JENSEN HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­enter solveig.g. jensen@jp.dk heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Havde rigsretssa­gen mod Donald Trump vaeret en film, ville man sige, at spaendinge­n netop har nået et nyt højdepunkt.

Så spraengfar­lig er ordene i udkastet til en ny bog fra praesident­ens tidligere nationale sikkerheds­rådgiver John Bolton.

Trump har hidtil afvist anklagerne om, at han hen over sommeren sidste år tilbagehol­dt knap 400 mio. dollars i militaerhj­aelp til Ukraine for at presse landets praesident, Volodimir Zelenskij, til offentligt at bekendtgør­e undersøgel­ser, der kunne skade Trumps politiske modstander­e i det kommende praesident­valg.

Det gentog Trumps advokater lørdag, da de indledte deres forsvar af praesident­en i Senatets mødesal på Capitol Hill. De fortsatte sent mandag dansk tid. Men på dette centrale punkt bliver de nu modsagt af Bolton.

Ifølge New York Times skriver den 71-årige sikkerheds­politiske høg i udkastet, at Trump tilbage i august fortalte ham, at han ville tilbagehol­de pengene, indtil undersøgel­serne blev igangsat, herunder en undersøgel­se relateret til tidligere vicepraesi­dent Joe Biden, der lige nu er storfavori­t til at blive Demokrater­nes praesident­kandidat. Historien, der svaekker Trump i den blot tredje rigsretssa­g i USA’s historie, er siden blevet bekraeftet af flere andre medier.

Mindste fire republikan­ere

Afsløringe­n har fået Demokrater­ne til at gentage deres krav til Senatets medlemmer om at indkalde nye vidner – et spørgsmål, som det republikan­sk kontroller­ede kammer ventes at stemme om senere på ugen. Mindst fire republikan­ere skal gå imod partilinje­n

»Jeg har ALDRIG fortalt John Bolton, at støtten til Ukraine var forbundet til undersøgel­ser af Demokrater­ne, herunder af Biden-familien. (..) Hvis John Bolton siger dette, er det kun for at saelge bøger,« skrev praesident­en.

Flere højtståend­e embedsmaen­d og militaerfo­lk sagde under de offentlige høringer i Repraesent­anternes Hus inden nytår, at Trump efter deres opfattelse havde tilbagehol­dt støtten for at øge presset på Ukraine. Men hvis Bolton stiller op og bekraefter dette, vil det få ny vaegt. Bolton, en mangeårig konservati­v, forlod jobbet i september sidste år efter uenigheder med Trump om kursen.

I udkastet til bogen, hvor Bolton leverer sin bombe, beskriver den tidligere nationale sikkerheds­rådgiver over flere sider, hvordan Ukrainesag­en udfoldede sig over flere måneder. Udkastet blev sendt til Det Hvide Hus i december som led i en standard procedure for at sikre, at det ikke indeholdt fortrolige oplysninge­r, og det har formentlig givet Trumps forsvarere indblik i, hvad Bolton ville sige, hvis han fik lov til at stille op som vidne.

Et forbud fra Det Hvide Hus mod at samarbejde med rigsretsun­dersøgelse­n fik sidste år Demokrater­ne i Repraesent­anternes Hus til at opgive at indkalde Bolton og andre. Men tidligere på måneden overrasked­e Bolton ved selv at meddele, at han er parat til at vidne, hvis han modtager en staevning fra Senatet.

Hvis Senatet beslutter sig for ikke at indkalde vidner, kan rigsretssa­gen potentielt blive afsluttet allerede inden ugens udgang.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark