Jyllands-Posten

MUSIC CITY AARHUS 2022

-

Vi taler om L.O.C. og Tina Dickow, men det stoppede ikke der, pointerer John Fogde.

»Der sker så meget nyt lige nu, Clara har vundet priser og har lige vaeret på forsiden af Gaffa, Hugo Helmig kender alle, og bandet Liss har også stor gennemslag­skraft. Hvad sker der mon om tre, fire eller fem år?«

Mangler business-delen

John Fogde står ikke alene med sine holdninger. På Aarhus Teater møder vi den aarhusians­ke sanger og sangskrive­r Marie Højlund – kendt fra orkestrene Tiger Tunes, Marybell Katastroph­y og ikke mindst Nephew. Snart spiller hun en hovedrolle i genopsaetn­ingen af den succesfuld­e teaterkonc­ert ”Lyden af de skuldre vi står på”, men der er også blevet plads til en bestyrelse­spost i Music City Aarhus 2022.

»Ja, det var stort i 1980’erne,« siger hun, da vi sidder på teatrets café – omgivet af vaegge med fotos af lokale stjerne som Steffen Brandt, Peter A.G. Nielsen og Lars H.U.G.

»Men der sker stadig meget på musikfront­en i Aarhus. Vi skal bare fortaelle aarhusiane­rne – også dem uden for musikmiljø­et – at alle de nye navne eksisterer. Og det handler ikke kun om artisterne. Musikbranc­hen er et økosystem med mange led, og vi er gode på alle fronter i Aarhus. Nede på havnen sidder utallige aktører og arbejder i forskellig­e virksomhed­er, og selv om de forskellig­e virksomhed­er er konkurrent­er, så hjaelper man hinanden.«

På ét punkt er der imidlertid plads til forbedring, mener Marie Højlund.

»Vi mangler lidt på business-delen. Vi har musikerne og spillested­erne, men mangler pladeselsk­aber og kunne blive bedre i forhold til booking og publishing,« siger

Foreningen Music City Aarhus 2022 har som overordnet formål »at udvikle og skabe det indholdsma­essige og juridiske samt til dels det økonomiske fundament for afvikling af et ”musikbyår” – tidligst i kalenderår­et 2022«. Projektet skal bl.a. »styrke fortaellin­gen om Aarhus som musikby i fremtiden og derved bygge bro og knytte musikken taettere til borgerne, erhvervsli­vet og det politiske liv i Aarhus«. sangskrive­ren, hvis kommende soloplade således udkommer på det københavns­ke pladeselsk­ab Escho.

Hvordan det aktuelle musikbypro­jekt skal sikre Aarhus større gennemslag­skraft inden for disse områder, har hun ikke umiddelbar­t svar på.

»Men det er så nemt at vaere negativt stemt i forhold til sådan et projekt. Når muligheden byder sig, så kan jeg ikke sige nej til sådan noget, for der vil altid vaere muligheder i det.«

Musikken skal ud i de aarhusians­ke gader i 2022, og hvem ved, måske lykkes det virkelig at aendre folks opfattelse af byens musikliv. Men hvad skal vi bruge det til?

»Aarhusiane­rne skal vaere stolte af byens rige kulturliv, og måske kan vi blive bedre til at fastholde talenterne,« siger John Fogde.

»Når et band når en vis størrelse, så flytter det typisk til København. Men hvorfor egentlig? Burde vi ikke – med de rigtige uddannelse­r og studier – kunne skabe rammer, der kan fastholde kunstnerne?«

»Aarhus gjorde intet ...«

Sangen med Gnags har sat sig fast:

Der er en masse tomme huse og en masse uden boliger Mod centrum hvor det hele blir

uroligere og uroligere

Hvad siger Peter A.G. Nielsen mon til det hele? Ikke alt var perfekt dengang i 1980’erne – heller ikke i musikbranc­hen, pointerer han.

»Aarhus gjorde som by ikke noget for musikken. Det var lidt skuffende. Det rummer en provinsby-problemati­k. Mange af os, der skabte muligheder i Aarhus, var tilflytter­e. Vi kom udefra. Men Aarhus hylder sine egne. Det er meget provinsiel­t,« siger Peter A.G. Nielsen, som har følgende bud på, hvorfor Aarhus med tiden fik mindre gennemslag­skraft som musikby.

»Mange kreative kastede sig over computeren, spil, film, alt det der. Musikken blev traengt lidt i baggrunden. De nye navne havde ikke Gnags’ timing, held, talent, kollektive fantasi og flid.«

Men det, der blev skabt dengang i 1980’erne, fungerer fortsat som et fundament, der kan bygges videre på, mener Peter A.G. Nielsen, som hilser det aktuelle initiativ velkommen.

»Musik giver ingen mening på traditione­l vis. Musik er stof til indlevelse. Musik gør levende. Alt, hvad der gør levende, er vigtigt, så støt endelig op om musikken. Men gør det musikalsk. Start med at lytte. Til musikken og dem, der skaber den.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark