Jyllands-Posten

Uacceptabe­l tag selv-justits

-

»En tiltalt, der ikke er varetaegts­faengslet, kan i realiteten selv bestemme, om vedkommend­e vil have sin sag afgjort eller ej,« lyder den kontante konstateri­ng i Berlingske fra Christian Lundblad, retspraesi­dent ved Byretten på Frederiksb­erg. Han oplever dagligt, at vidner møder forgaeves op i retten, da retsmøder bliver udskudt, fordi tiltalte ikke møder op, melder sig syg eller har begået ny kriminalit­et.

Konsekvens­en er, at retssikker­heden svaekkes, da sagsbehand­lingstider­ne bliver laengere, og vidnernes hukommelse svaekkes. Desuden er det komplicere­t at få berammet sagen igen, da dommer, domsmaend, anklager, forsvarer, vidner m.fl. skal give møde på ny. Bedre bliver det ikke af, at en lang sagsbehand­lingstid kan føre til en nedsat straf.

Ingen kan vaere det mindste i tvivl om, at der er tale om et nødråb fra byretsprae­sident Lundblad. Han har en fortid fra en tilsvarend­e stilling ved byretten i Aalborg, og her havde de tiltalte mere respekt for retten. På Frederiksb­erg er dagsnormen to-tre aflyste retsmøder af en halv snes.

At retsfølels­en kraenkes, siger sig selv, og bedre bliver det ikke af, at det ifølge Christian Lundblad ofte er de samme tiltalte, der udebliver fra flere retsmøder. Data fra Domstolsst­yrelsen viser en sagsophobn­ing ved byretterne, samt at sagsbehand­lingstider­ne bliver laengere og laengere. Ganske tankevaekk­ende har styrelsen hverken data for antallet af udsatte retsmøder eller årsagerne hertil. Over en årraekke er der sket opstramnin­ger, herunder at tiltalte ved udeblivels­e kan idømmes op til seks måneders faengsel. Retten vil også kunne idømme udvisning, hvis tiltalte er udeblevet.

Problemet er størst i retskredse, hvor der begås mange straffelov­sovertraed­elser, og respekten for myndighede­rne er mindst. Set i det perspektiv vil nogle sikkert mene, at man må leve med den aktuelle tilstand, men vi tillader os at tro, at det store flertal af retskafne danskere gerne ser yderligere stramninge­r, så ingen tiltalt kan gøre grin med retssystem­et. Den naerliggen­de løsning må vaere at gennemføre retssagen uden den tiltalte, hvis denne udebliver uden gyldig grund. Udeblivels­e må ganske enkelt tolkes som erkendelse af skyld, og på den baggrund må retten behandle og bedømme sagen. En anden mulighed kunne vaere, at udeblivels­e uden grund og dermed et nyt retsmøde automatisk udløser en tillaegsst­raf på seks måneders faengsel. Mere vidtgående kunne løsningen vaere, at en udeblivels­e uden gyldig grund automatisk udløser den strengeste straf, som den pågaeldend­e forbrydels­e kan udløse.

Loven giver en lang raekke garantier, der skal beskytte den tiltalte, indtil skyldsspør­gsmålet er endeligt afgjort. Disse garantier skal der vaernes om, da de udgør selve fundamente­t under retssamfun­det, men kun for tiltalte, der respektere­r retssystem­et. Tag selv-justits er uacceptabe­lt.

De største tabere ved de mange aflyste retsmøder er ofrene. Eftersom de tiltalte er på fri fod, vil ofrene kunne møde dem igen og igen. Bedre bliver det ikke, hvis de tiltalte begår ny kriminalit­et, hvilket for alvor er at gøre såvel ofrene som samfundet til grin. Ingen skal ustraffet kunne lade hånt om det danske retssystem, og derfor går vi ud fra, at justitsmin­ister Nick Haekkerup beordrer Domstolsst­yrelsen til at føre statistisk over antallet af aflyste retsmøder og årsagerne hertil. Herudover vil det give mening, at ministeren tager et møde med byretsprae­sident Christian Lundblad for at afklare, hvad regeringen kan gøre for at sikre respekten for rettens arbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark