Jyllands-Posten

Hvorfor er facelift stadig et tabu i 2020?

- CHRISTIAN BONDE

I Netflix’ nyeste storfilm, ”The Irishman”, har Martin Scorsese sat de tre aldrende verdenskla­sseskuespi­llere Robert De Niro, Joe Pesci og Al Pacino staevne som hovedrolle­indehavere. Gangsterdr­amaet, der handler om mafiabosse­r og den magtfulde fagforenin­gsformand Jimmy Hoffa, springer frem og tilbage i tid, men det er de samme gamle skuespille­re, der spiller yngre udgaver af sig selv.

Som plastikkir­urg, der lever af at hjaelpe mennesker med at (gen) skabe et naturligt, friskt og ofte yngre udseende, er det fascinered­e at se, hvordan Scorsese ved hjaelp af den nyeste computer- og kameratekn­ologi gør de tre gamle skuespille­re på hhv. 76, 76 og 79 år op til 35 år yngre. Det er faktisk virkelig overbevise­nde og selvfølgel­ig meget perspektiv­rigt, at teknologie­n nu kan bruges til at udvide repertoire­t af roller, som vores gamle stjerner kan spille.

Vi er vant til snyd på film. Her accepterer vi, at filmskaber­e bruger illusionst­eknikker og computeran­imation til at fremtrylle filmens karakterer og univers. Men i virkelighe­dens verden må vi ikke ”snyde” og hjaelpe folk til et yngre udseende ved hjaelp af langt mere virkelighe­dsnaere teknikker, som vi, der arbejder med plastikkir­urgi, benytter. Det er specifikt facelift, der er tabubelagt og socialt uacceptabe­lt, selv om vi står i 2020.

Botox og fillers udskammes stadig af en stor del af befolkning­en og mange meningsdan­nere. Se blot på fordømmels­en af tidligere statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt (S), hver gang hun toner frem på skaermen.

Jeg forstår aerligt talt ikke al den fordømmels­e og udskamning. Hvorfor blande sig i andre menneskers frie valg i jagten på det udseende, som de føler sig bedst tilpas med og stolte af? Vi går til frisøren, vi barberer os, vi solbader, og vi får bleget taender i et vaek. Vi bliver tatoveret, bruger makeup, køber nyt tøj og ifører os smykker for at føle os smukke og føle os som den bedste udgave af os selv.

Mange traener for at holde kroppen ung og staerk, mens andre får nye hofter for at genvinde yngre dages mobilitet. Alt dette gør vi i bestraebel­serne på at pleje den ungdommeli­ge krop og det udseende, vi gerne vil opnå.

Men det forekommer mig, at hvis en plastikkir­urg er involveret i de samme bestraebel­ser, så rynkes der på naesen over behovet for at justere på udseendet. Det virker, som om en forandret kaebelinje, en korrigeret naese eller en opstrammet pande bliver gjort skamfuld, mens tatovering­er, highlights i håret og hvidere taender er helt fint og naturligt. Hvorfor?

I dag er vi ellers langt mere åbne over for kosmetiske indgreb som brystopera­tioner, der bare for 10 år siden var tabubelagt­e. Accepten af brystforst­ørrende operatione­r er øget gennem årene, og antallet af kvinder, der får foretaget brystopera­tioner, vokser år for år. Men trods generel åbenhed over for kosmetisk plastikkir­urgi er det de faerreste, der med stolthed fortaeller om et facelift.

Ph.d. i plastikkir­urgi og overlaege på Rigshospit­alet og CPH Privathosp­ital

Plastikkir­urgi – uanset indgreb – bør ikke vaere tabu. I stedet bør vi hylde alle tiltag og personlige valg, der giver folk det udseende, de ønsker.

Plastikkir­urgi – uanset indgreb – bør ikke vaere tabu. I stedet bør vi hylde alle tiltag og personlige valg, der giver folk det udseende, de ønsker. At føle sig som sit bedste jeg under jeg alle, og det er min mission i mit profession­elle virke at hjaelpe alle med behovet til at føle sig godt tilpas, tilfreds og stolt af deres udseende – også hvis det indebaerer et facelift.

Lad os droppe intoleranc­en og respektere menneskers frie valg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark