Jyllands-Posten

Der er behov for sundhedstj­ek

-

Lige nu diskuterer regionspol­itikere og praktisere­nde laeger den kommende overenskom­st. Sundhedstj­ek for udviklings­haemmede er for første gang blandt emnerne, hvilket er et fantastisk forslag og højst tiltraengt.

Jeg har lang erfaring med emnet, da min søn på 30 år har Downs syndrom, klumpfødde­r samt en sjaelden hjertelide­lse.

Selv om min søn er voksen og bor på et bosted, er jeg den eneste, der systematis­k holder øje med hans sundhedsti­lstand, og jeg må gang på gang råbe vagt i gevaer og sørge for, at han kommer til laegen, tandlaegen etc.

Ingen andre ville f.eks. have opdaget hans voldsomme neglesvamp på samtlige tånegle, at han havde fået en hudsygdom, hans dårlige hud på ryggen, hans hørenedsae­ttelse pga. ørevoks, hans afføringsp­roblemer eller hans blaerebeta­endelse.

Sundhedspr­oblemerne har naturligvi­s påvirket min søns livskvalit­et og ville formentlig alle vaere blevet opdaget ved et årligt grundigt laegecheck. Der er også behov for, at personalet på hans bosted bliver mere opmaerksom på sundhed, men med de mange nedskaerin­ger har det aldrig tid – og det er i øvrigt heller ikke uddannet til det.

Det piner mig meget at taenke på, hvem der skal tage sig af min søns sundhed, når jeg engang ikke er her mere.

Hvem skal sørge for, at han kommer til behandling, når hans gigtsmerte­r bliver for voldsomme?

Hvem skal sørge for, at han kommer regelmaess­igt til tandlaege (pga. hans dårlige hjerte må han ikke få betaendels­e i mundhulen)?

Personalet har ikke tid og har ikke de rette kompetence­r.

Kaere ansvarlige overenskom­stparter. Jeg håber inderligt, at I sammen finder en løsning, så min søn kan få den hjaelp og behandling fra sundhedsva­esenet, som han har behov for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark