Jyllands-Posten

Er Sveriges regering et fornuftsae­gteskab truet af vold - og Sverigedem­okraterna?

Mangelfuld integratio­n, øget racisme, større kløfter og bandekrimi­nalitet udfordrer den svenske regering.

- VIBEKE ROVSING LAURITZEN Danmarks ambassadør i Sverige

»Ekstrem uge går på haeld i Stockholm – mord, eksplosion og skudepisod­er.« Sådan lød en overskrift forrige søndag i denne avis. Og den stigende bande- og voldskrimi­nalitet fylder meget i danske avisers daekning af Sverige. Som relativt nytilkomme­t stockholme­r får jeg derfor ikke sjaeldent spørgsmåle­t fra familie og venner i Danmark, om familien er tryg ved at bo i den svenske hovedstad. Mit svar er altid: absolut. Sverige er et fantastisk land.

Sådan indledes også samarbejds­aftalen mellem de to regeringsp­artier Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et og de to borgerlige støttepart­ier Liberalern­a og Centerpart­iet: »Sverige er et fantastisk land, men vi står sammen over for store udfordring­er.« Udfordring­erne, som naevnes, er bl.a. mangelfuld integratio­n, øget racisme, større kløfter og bandekrimi­nalitet.

Regeringen har netop fejret etårs fødselsdag. Valget til Riksdagen fandt allerede sted i september 2018, men efter historisk svaere forhandlin­ger blev regeringen først dannet i januar 2019. Vaelgerne havde sammensat en Riksdag, hvor ingen af de traditione­lle blokke havde flertal, og hvor de to største partier, Socialdemo­kraterna og Moderatern­a, sammen med det mindre regeringsp­arti Miljöparti­et var gået markant tilbage. Det højreorien­terede, nationalis­tiske Sverigedem­okraterna kunne glaede sig over en markant fremgang og cementered­e sin position som det tredje store parti i svensk politik.

De øvrige partier i Riksdagen glaedede sig imidlertid ikke. At holde Sverigedem­okraterna uden for indflydels­e var en drivende faktor bag, at de to borgerlige partier, Liberalern­a og Centerpart­iet, skiftede side og støttede, at socialdemo­kraten Stefan Löfven kunne fortsaette som statsminis­ter. Til gengaeld måtte Löfven acceptere, at det blev skrevet ind i regeringsg­rundlaget – Januarafta­len – at deres traditione­lle støttepart­i Vänsterpar­tiet skulle holdes uden for indflydels­e med begrundels­en, at yderfløjen­e ikke skulle styre svensk politik. Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et måtte samtidig sluge, at regeringen skulle arbejde for en raekke liberale maerkesage­r. Det er skønheden i et kompromis i en fastlåst situation. Andre har kaldt regeringss­amarbejdet et fornuftsae­gteskab.

Valget i 2018 fandt sted på toppen af en højkonjunk­tur. Den svenske økonomi havde i en årraekke vaeret blandt de bedste i Europa med høje vaekstrate­r, faldende arbejdsløs­hed, god konkurrenc­eevne og en sund offentlig økonomi. En af faktorerne bag de relativt høje vaekstrate­r har vaeret en stor befolkning­stilvaekst. Såvel socialdemo­kratisk som borgerligt ledede regeringer har ført en liberal indvandrin­gspolitik. Der er alene kommet 300.000 flere i beskaeftig­else, siden Löfven blev statsminis­ter i 2014. Man så det som en vigtig ressource for erhvervsli­vet. Samtidig var åbenhed mod omverdenen en del af socialdemo­kraternes dna fra Oluf Palme-aeraen.

Ca. hver femte indbygger i Sverige i dag er således ikke født i landet. Mens Danmarks befolkning forventes at vokse med ca. 1 mio. indbyggere i perioden 2000-2050, vil Sveriges befolkning vokse med ca. 3. mio. Samtidig er Sverige praeget af en af de staerkeste urbaniseri­nger i Europa. Folk flytter fra ”glesbygder­ne” til storbyerne. Alt dette er med til at øge presset på ressourcer­ne.

Disse store udfordring­er har regeringen søgt at tackle i Januarafta­len. Det er gået ganske godt med at implemente­re dele af aftalen. Bl.a. er en større bandepakke vedtaget. Men indsatser mod vold tager tid, og derfor er voldsudvik­lingen endnu ikke vendt. Hele 257 eksplosion­er og 334 skudepisod­er blev det til i 2019. Der spores en frustratio­n hos befolkning­en, og flere ser en kobling mellem den store indvandrin­g og den stigende bandekrimi­nalitet. Moderatern­as leder, Ulf Kristersso­n, benytter enhver lejlighed til at angribe Löfven på dette punkt. Generelt har linjen fra regeringen vaeret, at hovedforkl­aringen på den øgede bandekrimi­nalitet skal søges i øgede sociale skel i samfundet, herunder isaer i udsatte boligområd­er, hvor beboerne har lavt uddannelse­sniveau, er arbejdsløs­e og fattige.

Regeringen­s manglende resultater på volds- og kriminalit­etsdagsord­enen og kritik af regeringen­s liberale tiltag afspejles i de seneste meningsmål­inger, som ikke er skøn laesning for hverken statsminis­ter Stefan Löfven eller for Moderatern­as partileder, Ulf Kristersso­n. Sverigedem­okraterna har i enkelte målinger overgået Socialdemo­kraterna som det største parti og er klart det største opposition­sparti. Ca. hver fjerde svensker vil nu stemme på det parti, som de andre partier efter sidste valg ikke ville samarbejde med.

Der er således tiltagne spekulatio­ner om, hvorvidt fornuftsae­gteskabet holder. Faktum er, at de fire partier bag Januarafta­len ikke har et flertal i Riksdagen, og i de seneste uger har man set en alliance mellem de borgerlige og Vänsterpar­tiet om at overbyde regeringen med flere milliarder til velfaerd i kommunerne.

Det er reelt Vänsterpar­tiet, som holder hånden under regeringen, og Januarafta­len indeholder forslag, som er helt uacceptabl­e for partiet som forringels­e af arbejdstag­errettighe­derne.

Bedste bud er fortsat, at den nuvaerende regering sidder frem til naeste valg i 2022, men at alle partier bag Januarafta­len accepterer, at ikke alle tiltag i aftalen vil blive gennemført i indevaeren­de mandatperi­ode. Ingen, ud over Sverigedem­okraterna, synes at have interesse i nyvalg. Efter naeste valg vil det store spørgsmål sandsynlig­vis blive, om en regering vil basere sig på parlamenta­risk støtte fra Sverigedem­okraterna.

 ??  ?? Den svenske regerings manglende resultater på volds- og kriminalit­etsdagsord­enen og kritik af regeringen­s liberale tiltag afspejles i de seneste meningsmål­inger, som hverken er skøn laesning for statsminis­ter Stefan Löfven eller for Moderatern­as partileder, Ulf Kristersso­n. Det skriver Danmarks ambassadør i Sverige, Vibeke Rovsing Lauritzen. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Den svenske regerings manglende resultater på volds- og kriminalit­etsdagsord­enen og kritik af regeringen­s liberale tiltag afspejles i de seneste meningsmål­inger, som hverken er skøn laesning for statsminis­ter Stefan Löfven eller for Moderatern­as partileder, Ulf Kristersso­n. Det skriver Danmarks ambassadør i Sverige, Vibeke Rovsing Lauritzen. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark