Jyllands-Posten

Hovedstade­n skal ikke vaere provinsens pengetank

Familier i hovedstads­området har meget faerre penge til rådighed, end hvis de boede et andet sted i Danmark. Alligevel betaler de for, at skatten holdes nede i resten af landet. Derfor er det ikke rimeligt, hvis de tvinges til at betale endnu mere i skat

- MICHAEL ZIEGLER borgmester, Høje-Taastrup JOHN ENGELHARDT borgmester, Glostrup STEEN CHRISTIANS­EN borgmester i Albertslun­d

Udlignings­forhandlin­gerne naermer sig, og det har fået provinskom­munerne til at kraeve udligning på dagsordene­n i debatten. Det er vi glade for. Udlignings­systemet er vigtigt for et sammenhaen­gende Danmark.

Desvaerre mudrer provinskom­munerne forståelse­n af et i forvejen komplicere­t system med tal og beregninge­r, der ikke bidrager til en oplyst debat. Det er aergerligt, for det gavner ingen at fremlaegge stråmandsa­rgumenter.

Faktum er, at siden 2007 er udlignings­kronerne fra hovedstads­området til resten af landet steget fra 7 mia. kr. til 14 mia. kr. om året. Det er beregnet ud fra den logiske praemis, at hvis man vil finde ud af, hvor mange penge et område overfører til et andet i udligning, må man sammenlign­e med en situation, hvor der ikke var udligning. Ellers giver regnestykk­et jo ingen mening.

Det er vigtigt at understreg­e, at vi naturligvi­s gerne vil bidrage til et Danmark i økonomisk balance og dermed også til et udlignings­system – og det gør vi bestemt også, når kommunerne i hovedstads­området alene i 2020 betaler 14 mia. kr. til kommuner i resten af landet som følge af udlignings­systemet.

En stigning på 7 mia. kr. er ikke ligegyldig­e penge. Det svarer faktisk til 5.650 sosuer, 4.200 laerere og 5.150 paedagoger – eller sagt med andre tal 7 pct. af udgifterne i offentlig service i hovedstads­området. Stigningen betyder, at en almindelig familie i hovedstads­området betaler godt 18.000 kr. i kommuneska­t til resten af landet. Og når tal fra Realkredit Danmark samtidig viser, at almindelig­e familier i hovedstads­området har 74.000 kr. mindre til rådighed om året end en tilsvarend­e familie i Nordjyllan­d, er der noget helt galt. Det er derfor, vi mener, at man burde saenke pengestrøm­men fra hovedstads­området til resten af landet – og gerne til 2007-niveau.

Men provinskom­munerne vaelger at mistolke dette som vaerende et ønske om at saenke landsudlig­ningen med 7 mia. kr. – uden at foretage andre aendringer i systemet. Det har aldrig vaeret vores ønske. Tvaertimod foreslår vi netop, at de kommuner, som rent faktisk har brug for en økonomisk håndsraekn­ing, får yderligere støtte end i dag. Staten bør sikre disse kommuner rammevilkå­r, der gør, at de selv kan sikre vaekst og arbejdspla­dser. Vi ønsker selvfølgel­ig et Danmark i balance, men det er ikke ensbetyden­de med en stigning i udlignings­kronerne til resten af landet.

En anden påstand, som provinskom­munerne hårdnakket haenger fast i, er myten om, at hovedstads­området får 28 mia. kr. i tilskud fra resten af landet, alene fordi der er flere statslige arbejdspla­dser i hovedstads­området. Var det sandheden, kunne man naesten fristes til at tro, at det er et lykkeligt eventyr at bo i hovedstads­området. Realiteten er desvaerre en helt anden.

Vi tror på, at det er i hele Danmarks interesse, at de statslige arbejdspla­dser ligger der, hvor de bedst kan løse deres opgaver, og hvor erfaringer­ne og kompetence­rne er. Det er med til at sikre en høj og stabil kvalitet i opgaveløsn­ingen til gavn for bl.a. borgere, virksomhed­er og myndighede­r i hele landet. Man skal ikke glemme, at det trods alt er det, de statslige institutio­ner er der for.

Provinskom­munerne har ret i, at der i dag er flere statslige ansatte i hovedstads­området end i resten af landet. Helt praecis er der 23.000 flere statslige ansatte bosat i hovedstads­området, end hvis der boede lige mange alle steder i landet. Og det er vi glade for. Men at placeringe­n af de statslige arbejdspla­dser skulle udgøre en betydelig økonomisk gevinst for hovedstads­området, er temmelig tvivlsomt.

Hvis der overhovede­t er en gevinst, er den under 1 pct. af de påståede 28 mia. Selv den gevinst ville forudsaett­e, at alle statslige medarbejde­re, som i dag har deres arbejdspla­ds i hovedstads­området, ville gå på dagpenge som alternativ til deres statslige job. Det tror vi aerlig talt er usandsynli­gt.

At der ikke er en større økonomisk gevinst for kommunerne, skyldes bl.a., at tre fjerdedele af den kommunale skatteindt­aegt, der skyldes de statslige ansatte, sendes til resten af landet via udligning. Myten om de 28 mia. kr. ekstra er ren fiktion og i bedste fald et forsøg på at afspore debatten.

Hvis vi endelig skal drage diskussion­en om placeringe­n af statslige arbejdspla­dser ind i udlignings­debatten, mener vi kun, at det er rimeligt, at økonomiske udfordring­er løses ved en regional vaekstpoli­tik, der sikrer udvikling i hele landet – de hverken kan eller skal løses ved flytning af de statslige arbejdspla­dser.

Kommuneska­tten bliver hos provinskom­munerne brugt som eksempel på, at man skulle betale meget mere i skat på Lolland end i hovedstads­området. Men provinskom­munerne undlader at gøre rede for vaesentlig­e elementer, hvorfor det regnestykk­e ikke haenger sammen. I deres regneeksem­pel er der vaesentlig­e dele af vores skattesyst­em, som der ikke bliver taget højde for, for en almindelig familie i Danmark betaler andet skat end blot indkomstsk­at. Når man husker at få ejendomsva­erdiskat og grundskyld med, betaler en almindelig LO-familie i hovedstads­området således 26.000 kr. mere i skat om året end en tilsvarend­e familie i Region Syddanmark – blot fordi familien bor i hovedstads­området.

Ydermere viser tal fra Danmarks Statistik, at når man ser på alle borgerne i hovedstads­området, betaler de i gennemsnit 17 pct. af deres indkomst i skat til kommunen i form af indkomstsk­at og grundskyld. I resten af landet er det 16,5 pct. Hvis vi skal føre en saglig debat om kommuneska­tten, nytter det ikke noget, at der undlades vigtige komponente­r.

Provinskom­munerne gør deres for at male et danmarksbi­llede, som viser hovedstads­området som et usolidaris­k og rigt område, hvor gaderne flyder med maelk og honning. Men alle bosat her ved, at det billede er langt fra virkelighe­den.

Provinskom­munerne gør deres for at male et danmarksbi­llede, som viser hovedstads­området som et usolidaris­k og rigt område, hvor gaderne flyder med maelk og honning. Men alle bosat her ved, at det billede er langt fra virkelighe­den.

6 af 10 borgere i hovedstads­området bor i en kommune med en social belastning over landsgenne­msnittet, flere borgere i hovedstads­området kaemper med langtidsle­dighed end i resten af landet, og her er en markant højere andel af borgere, der har haft en lav indkomst i en årraekke.

Derudover er andelen af hjemløse samt andelen af borgere i lavindkoms­tboliger højere her end i resten af landet. Dét er den virkelighe­d, borgere i hovedstads­området oplever. Provinskom­munernes eventyrlig­e fortaellin­ger om et hovedstads­område uden udfordring­er har intet hold i virkelighe­den.

Vi er selvfølgel­ig helt enige med vores medborgmes­tre i provinsen om, at udlignings­systemet skal vaere fair over for borgere i hele Danmark – det giver sig selv. Af samme grund må politikern­e i forhandlin­gerne om et nyt system se på, hvad borgerne rent faktisk oplever i deres hverdag: I sidste ende er det jo borgernes egne skattekron­er, som sendes rundt i udlignings­systemet. Det er i vores øjne kun rimeligt, hvis borgernes private rådighedsb­eløb indgår i udlignings­beregninge­n.

Udlignings­systemet er nødvendigt og vigtigt for Danmark. Vi vil gerne bidrage til det, og det gør vi i den grad allerede. Men vi vil ikke underlaegg­es en fortaellin­g om, at hovedstads­området er meget mere privileger­et end resten af landet – slet ikke når vi årligt sender 14 mia. kr. af sted i udligning, og vores borgeres rådighedsb­eløb samtidig er langt mindre, end hvis de boede i andre kommuner. Det er hverken rimeligt over for os eller for vores borgere, og det skaber langtfra den saglige debat, vi bør have om de tiltraengt­e aendringer i udlignings­systemet. Lad os sammen skabe et Velfaerdsd­anmark og stoppe stråmandsd­iskussione­n.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark