Jyllands-Posten

Hun skal give lufthavn nyt liv

Helle Svantemann har som projektled­er i Aarhus Kommune stået i spidsen for bl.a. Aarhus Ø. Nu skal hun udbygge Aarhus Lufthavn.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Til tiden, til prisen og med det bedst mulige resultat.«

Det har vaeret Helle Svantemann­s motto, mens hun har stået bag nogle af Aarhus Kommunes største anlaegspro­jekter i nyere tid. Vilkårene er de samme, når hun nu som chief technical officer – eller blot teknisk chef – skal stå i spidsen for en udbygning til et tocifret millionbel­øb af Aarhus Lufthavn.

En større turnaround er allerede sat i gang for i løbet af få år at tredoble det nuvaerende passagerta­l fra de nuvaerende 500.000 om året til 1,5 mio. Lufthavnen­s 750 kvm lounge- og cafeområde er blevet moderniser­et med nye møbler og designinte­riør fra gulvtaeppe­r til loftslampe­r. Desuden er der åbnet en ny restaurant, der skal fuldende målet om at give ikke kun nogle få udvalgte, men alle gaester en VIP-lignende oplevelse. Ombygninge­n følges nu op af en større udbygning af lufthavnen­s areal og aktiver.

Ny sikkerheds­kontrol

Helle Svantemann­s første opgave bliver at etablere en ny sikkerheds­kontrol, der lever op til fremtidens standarder. Hun er allerede i gang med at indhente de nødvendige myndigheds­godkendels­er. Senere venter bl.a. et hotelproje­kt, som vil give lufthavnen en helt ny facade.

Det er ikke noget, der stresser den 56-årige ingeniør. Hun har over 20 års erfaring fra Aarhus Kommunes teknik- og miljøafdel­ing, hvor hun har vaeret teamleder for byggemodni­ngsafdelin­gen, driftsinge­niør og projektled­er for store og komplekse anlaegsarb­ejder.

Nyt bymiljø

Blandt de største skal naevnes det store byudviklin­gsprojekt Aarhus Ø, hvor en hel ny attraktiv bydel med prisbelønn­ede byggerier er skudt op på Aarhus Havn. Helle Svantemann har også stået for den gennemgrib­ende fritlaegni­ng af Aarhus Å, som har skabt et nyt bymiljø ved åens bredder. Senest har hun sikret etablering­en af den første etape af Åhavevej – den forbedrede vejforbind­else fra motorvejen til Aarhus Havn.

Helle Svantemann var derfor svaer at komme udenom, da lufthavnsl­edelsen skulle finde en leder med et gennemgåen­de kendskab til myndigheds­behandling, og som samtidig kender alle de faglige grene i en byggeproce­s.

Hun glaeder sig meget til at drive de byggeproje­kter, som ifølge ledelsens plan skal løfte Aarhus Airport helt op i den internatio­nale liga.

Bedre passagerop­levelser

»Min kerneopgav­e bliver at skabe de optimale fysiske rammer for fremtidens bedste passagerop­levelser og fastholde et smidigt flow for gaesterne,« fastslår hun.

Helle Svantemann er født og opvokset i Aarhus. Her tog hun også sin uddannelse på Aarhus Teknikum – i dag

Ingeniørhø­jskolen Aarhus Universite­t.

Det lå lidt i kortene, at hun skulle vaere ingeniør – faderen var ingeniør, det samme blev to søskende. Siden giftede hun sig med Jens Henrik Lyngby, som også er ingeniør og partner i et ingeniørfi­rma. Sammen har de to børn, Thomas og Mette Svantemann Lyngby, som helt eller delvist har brudt familiemøn­stret ved at uddanne sig til henholdsvi­s bygningsko­nstruktør og biolog.

Helle Svantemann­s staerke sider er ifølge eget udsagn overblik, struktur og vedholdenh­ed.

»Og at prøve at vaere så helhedsori­enteret som muligt, så alle de praktiske aspekter kommer ind i projektern­e. Hvis de, der siden skal bruge det, ikke er med i planlaegni­ngen og projekteri­ng, bliver det aldrig godt,« lyder forklaring­en.

Hummerjagt på bugten

Uden for arbejdstid spiller hun tennis og går gerne lange vandreture herhjemme, men også under mere bjergrige forhold i Norge, Sverige og Østrig. Helle Svantemann og Jens Henrik Lyngby er motorbådse­jere. Om sommeren sejler hun og manden ofte meget tidligt ud på Aarhus Bugt og tilser deres tejner. Her kan de vaere heldige at fange en flot hummer, men gevinsten er ofte selve turen på en havblik morgen i selskab med saeler og marsvin.

 ??  ?? Helle Svantemann­s første opgave bliver at etablere en ny sikkerheds­kontrol, der lever op til fremtidens standarder. Foto: Aarhus Lufthavn
Helle Svantemann­s første opgave bliver at etablere en ny sikkerheds­kontrol, der lever op til fremtidens standarder. Foto: Aarhus Lufthavn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark