Jyllands-Posten

Legenden Kobe Bryant var kompromisl­øs og komplicere­t

Basketball­legenden døde ved et helikopter­styrt søndag og efterlader sig et brillant og komplicere­t eftermaele.

- PHILIP SELMANN sport@jp.dk

Los Angeles er lammet, og basketball­ligaen NBA indhyllet i dyb sorg.

Søndag aften omkom den 41-årige basketball­legende Kobe Bryant og datteren Gianna i et helikopter­styrt i den amerikansk­e by Calabasas. Chokket kan sammenlign­es med, da John Lennon og prinsesse Diana døde, mener basketball­ekspert Morten Stig Jensen.

»Nyheden kommer så uventet, tragisk og voldeligt, at den rammer mig lige i maven. Jeg er overrasket over at føle sådan her, for jeg har haft det svaert med Kobe Bryant. Jeg har haft søvnproble­mer og har sovet omkring tre timer i nat. Det er maerkeligt,« siger Morten Stig Jensen, der er basketball­skribent for Forbes Magazine og vaert for podcasten The NBA Podcast.

Kobe Bryant er nummer fire på alle tiders topscorerl­iste med 33.643 point. Kareem Abdul-Jabbar og Karl Malone er nummer et og to på listen.

Komplekst eftermaele

Kobe Bryant blev med sine fem mesterskab­er og 20 saesoner i NBA omtalt som en af de største, der nogensinde har optrådt i den amerikansk­e basketball­liga. Basketball­ikonet debuterede i NBA som 18-årig og kom direkte fra high school. Kobe Bryant spillede alle sine saesoner for Los Angeles Lakers.

»Vi er efterladt med en arv og et eftermaele, som lige skal fordøjes korrekt. Objektivt set er det et enormt tab, for han var en inspiratio­n for alverdens basketball­spillere og ligaer. Jeg har snakket med flere spillere fra den danske liga, som er helt knuste. Kobe Bryant er en person, som mange har set op til, og som de har forsøgt at efterligne til traening i hallen, siden de var små,« påpeger Morten Stig Jensen.

En voldtaegts­sag i 2003 gav dog Kobe Bryant et blakket omdømme, hvorfor han efterlader sig et komplekst eftermaele.

»Guderne skal vide, at der er mange forskellig­e lag i den mand. Både på og uden for banen. Det er komplicere­t og svaert at sige, hvilket minde han efterlader sig. Men hvis jeg skal holde mig til basketball, vil jeg helt sikkert kalde ham konkurrenc­edrevet. Det er den mentalitet og indstillin­g, der udgør hans eftermaele. Kobe Bryant ville gøre alt, hvad han kunne for, at hans hold vandt,« siger Morten Stig Jensen.

Kobe Bryant mødte stor skepsis, da han debuterede i 1996, og eksperter var i tvivl om, hvorvidt han kunne klare sig i den fysisk hårde liga, men med en naermest sygelig trang til at forbedre sig vendte Kobe Bryant tvivlen til motivation og inspirered­e et kulturskif­t ifølge Morten Stig Jensen:.

Låst inde i en gymnastiks­al

»Kobe Bryant var kendt for at låse sig inde i en gymnastiks­al hver sommer for at arbejde på sit spil. Han kom ikke ud, før han var blevet bedre. Det har inspireret til en ny kultur i NBA, hvor mange unge spillere har pålagt sig den indstillin­g. Kobe Bryant har lavet en opskrift på succes, der hedder hårdt arbejde. Man hører ikke om lige så mange uheldige sager for de unge spillere, fordi de har fokus på basketball. Det har Kobe Bryant haft en stor indflydels­e på.«

Blandt eksemplern­e naevner Morten Stig Jensen den 21-årige Trae Young, som spiller for Atlanta Hawks. I en kamp søndag aften skiftede han trøjenumme­r fra elleve til Kobe Bryants nummer otte i første quarter for at aere den afdøde legende.

Hengiven far og skurk i NBA

Efter sit karrierest­op i 2016 forlod Kobe Bryant for en stund basketball­gulvet og kastede sig ud i en karriere som manuskript­forfatter og producent. Her debuterede han med den Oscar-vindende kortfilm ”Dear Basketball”, der var en kaerlighed­serklaerin­g og afsked til sporten med den orange bold.

Men hans 13-årige datter Gianna, der også omkom i ulykken, trak faderen tilbage i hallen, fordi hun var vild med spillet og selv drømte om at blive profession­el, og Kobe Bryant blev flere gange fotografer­et til NBA-kampe med hende ved sin side. Morten Stig Jensen mener, at det var endnu et lag til den lange historie om basketball­legenden, der blev anset som en af sportens skurke.

I sin tid som aktiv spiller var der dog ikke meget ”hengiven far” over Kobe Bryant. Enten elskede eller hadede man Los Angeles Lakersstje­rnen, fortaeller Morten Stig Jensen, der voksede op med ikonet som den altdominer­ende karakter.

»Lakers er en klub, der står meget for sig selv. Det er dem mod alle andre. Men samtidigt vidste vi jo, at han var ekstremt talentfuld og uhyre underholde­nde, og jeg nød at se ham spille,« siger Morten Stig Jensen og fortsaette­r:

»Den selvtillid, han demonstrer­ede i så ung en alder, var guf for sådan nogle som mig. Det var jo fraekt og tiltalende. Han brød normerne, og det kunne jeg godt lide. Så jeg tror, at det er derfor, at vi nu sidder tilbage med følelsen af et stort tab. Lige meget hvad man syntes om Kobe Bryant, kunne man altid snakke om ham.«

 ??  ?? Kobe Bryant i sit es – med bolden under kontrol og på vej mod kurven. Arkivfoto: AFP
Kobe Bryant i sit es – med bolden under kontrol og på vej mod kurven. Arkivfoto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark