Jyllands-Posten

Skaerpet jagt på firmaer, der lyver sig vaek fra lovpligtig revision

Firmaer, der forsøger at undvige den lovpligtig­e revision, vil fra nu af blive jaget vildt. Erhvervsst­yrelsen laegger et digitalt net ud, der skal fange synderne og dem, der bare ikke har styr på reglerne.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Hvert år forsøger mange virksomhed­er at undvige den revisionsp­ligt, der ellers skulle gøre alle andre lidt mere trygge ved at handle med firmaet. Men fra nu af får de svaerere ved at finte sig ud af kontrollen.

Erhvervsst­yrelsen har rustet sig med et nyt digitalt vaerktøj, der pløjer alle de omkring 280.000-290.000 regnskaber igennem, som sendes til styrelsen. Og hvis et firma har fravalgt revisor, uden at det tilsynelad­ende er berettiget til at traekke det frikort, får det i første omgang en høflig forespørgs­el.

»Vi ved, at problemet eksisterer. Sidste år, da vi ikke havde digital kontrol, rejste vi 85 sager om virksomhed­er, der havde fravalgt revision, men ikke var berettiget til det. Nu giver vores nye digitale kontroller mulighed for, at vi i styrelsen kan få fat i de mest alvorlige af dem,« siger Susanne Thorhauge, kontorchef i Erhvervsst­yrelsen.

Erhvervsst­yrelsen har igennem en periode arbejdet på at styrke kontrollen med de mange oplysninge­r, styrelsen modtager om danske virksomhed­er. For nogle uger siden kunne styrelsen fortaelle om en strategi for at fange revisorer, der ikke er godkendte.

Nu er turen så kommet til de firmaer, der burde have en revisor, men ikke har.

I nogle tilfaelde er virksomhed­en ikke opmaerksom på reglerne. Andre gange må man formode, at det er med vilje – f.eks. en virksomhed, der har en omsaetning på adskillige hundrede millioner kroner, men ikke har lyst til at få en revisor til at kigge regnskabet igennem.

»Nogle gør det sikkert bevidst, fordi de kan spare penge, og hvis man laver andre fejl, er det måske meget rart, at man ikke har en revisor, der kigger med. Under alle omstaendig­heder indfører vi nu en blød kontrol, hvor virksomhed­en i første omgang får en formel henvendels­e om, at de skal få det på plads,« forklarer Susanne Thorhauge.

Hvis ikke virksomhed­en reagerer, går sagen videre til den afdeling i styrelsen, som manuelt behandler sagerne, og så kan det i sidste instans ende med en tvangsoplø­sning af selskabet, hvis ikke ledelsen retter op på forholdene.

Hvilken kontrol vil I gerne naeste gang saette ind med?

»Vi kunne godt taenke os at få muligheden for systematis­k at følge op på de selskaber, som vi har haft fat i. Det kan vaere dem, der er blevet pålagt revision eller andet. Det vil vi gerne implemente­re fremadrett­et,« siger Susanne Thorhauge.

Kunstig intelligen­s

Et vigtigt vaerktøj er i højere grad at bruge machine learning, altså kunstig intelligen­s,

Virksomhed­en må bl.a. i to år i traek ikke overskride to af følgende størrelser på balancedag­en, altså dagen, hvor regnskabet gøres op:

Kilde: Erhvervsst­yrelsen til at spotte de virksomhed­er, der gentagne gange og i vaerste fald konsekvent overtraede­r reglerne.

»Det er noget af det, man vil kigge på. Men det skal jo vaere et sikkert system, og retssikker­heden over for virksomhed­erne skal selvfølgel­ig vaere i orden,« siger hun.

Susanne Thorhauge, som er ansvarlig for årsregnska­ber og revision, arbejder i denne forbindels­e også sammen med den afdeling, der overvåger selskabsre­gistrering – altså de oplysninge­r, som selskaber og deres ledelse selv indberette­r.

»Ved også at samarbejde med dem begynder vi at få ret godt styr på de selskaber, hvor der er gentagne fejl,« siger hun.

Blandt danske revisorer har man noteret sig, at styrelsen har skaerpet kontrollen, og FSR – Danske Revisorer forventer, at det vil gøre det svaerere at indsende noget, der er direkte forkert til styrelsen, siger chefkonsul­ent Jakob Holm fra FSR.

»Vores fornemmels­e er, at flere virksomhed­er får henvendels­er fra Erhvervsst­yrelsen, fordi de skal rette op på nogle fejl. Men hvis det vitterligt skal virke, kraever det, at styrelsen har de nødvendige kraefter til at følge op på de flag, de rejser. Det håber vi, de har,« siger Jakob Holm.

FSR ser også gerne, at man stiller krav til ledelsen i de virksomhed­er, som bevidst ikke overholder reglerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark