Jyllands-Posten

300.000 boligejere kan spare tusindvis af kroner

Boligrente­rne falder maerkbart. Nordea Kredit opfordrer boligejere til at få tjekket deres lån, inden opsigelses­frist udløber.

- PETER SIMONSEN peter.simonsen@finans.dk

300.000 boligejere med fastforren­tede lån bør i dette øjeblik kraftigt overveje at få omlagt deres lån.

Sådan lyder det fra boligøkono­m i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann, få dage inden fristen for at omlaegge sit lån udløber.

I øjeblikket er kursen på et 30-årigt fastforren­tet 1 pct.lån med afdrag taet på at runde 100. Ryger kursen over 100, lukker lånet.

Det er bl.a. den frygtede coronaviru­s, som lige nu får boligrente­rne til at dykke og presser kurserne opad.

»Vi anbefaler, at boligejere, der har et fastforren­tet lån med en rente på 2 pct. eller derover, får regnet på deres muligheder. Enten ved at benytte de selvbetjen­ingsmuligh­eder, der stilles til rådighed i deres netbank, eller ved at kontakte deres rådgiver. Der kan vaere mange penge at spare, hvis man har en lang tidshoriso­nt i sin bolig,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun kalder timingen for konverteri­ngslystne boligejere perfekt, fordi naeste opsigelses­frist falder nu på fredag. Dermed kan boligejern­e minimere deres omkostning­er i form af den periode, hvor de enten skal betale difference­renter eller kurssikrin­g.

Fast rente over 2 pct.

Det er ifølge Lise Nytoft Bergmann boligejere med en fast rente på 2 pct. eller derover og et lån på minimum 500.000 kr. og gerne større, der bør reagere. Samtidig må boligejere­n ikke gå i flytteplan­er nu og her.

Tager man udgangspun­kt i et fastforren­tet 2 pct.-lån med afdrag på 1 mio. kr., som omlaegges til et tilsvarend­e lån med en rente på 1 pct., falder den månedlige ydelse med 110 kr. efter skat, mens det månedlige afdrag stiger med 410 kr.

Over hele lånets løbetid kan boligejere­n spare ca. 80.000 kr. Ulempen er, at restgaelde­n stiger til 1.017.000 kr.

Er lånet uden afdrag, falder ydelsen med 520 kr. efter skat, mens restgaelde­n stiger til 1.033.000 kr. Over hele lånets løbetid kommer besparelse­n op i ca. 85.000 kr.

Jo større lånet er, desto større er besparelse­n.

I Danmark findes der i alt fastforren­tede lån med en rente på 2 pct. eller derover for ca. 325 mia. kr. På nuvaerende tidspunkt er de 32 mia. kr. blevet opsagt. Og der er plads til mere, mener Lise Nytoft Bergmann.

»Cirka 300.000 boligejere har stadig et fastforren­tet lån med en rente, som vi i dag betragter som høj. De har betalt for deres konverteri­ngsret, da de optog deres lån, og derfor er det aergerligt, hvis de ikke får regnet på deres muligheder. Herefter kan de på et oplyst grundlag takke ja eller nej til konverteri­ngen,« siger hun.

Det er ikke unormalt, at boligejern­e venter til sidste øjeblik med at konvertere. Derfor forventer Nordea Kredit, at de samlede opsigelser vil nå op på ca. 60 mia. kr. inden månedens udgang.

Ved opsigelses­fristen i juli og oktober 2019 blev der til sammenlign­ing opsagt lån for 186 og 185 mia. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark