Jyllands-Posten

Chokbølgen fra coronaviru­s rammer finansmark­ederne

Frygt for spredning af coronaviru­ssen i Kina trak taeppet vaek under under finansmark­ederne mandag. Chokbølgen kan også ramme danske virksomhed­er, der laver forretning i Kina eller saelger til kinesiske turister, advarer en brancheorg­anisation.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Efter flere uger uden den store chokeffekt har frygten for den kinesiske coronaviru­s nu grebet finansmark­ederne.

Virussens eksponenti­elle spredning vil ifølge bl.a. amerikansk­e Citigroup, Nykredit og Danske Bank ramme den kinesiske økonomi – verdens naeststørs­te – just som den i forvejen kaemper med at holde tempoet oppe. Dermed ser opsvinget i resten af Asien og i den globale økonomi også mere skrøbeligt ud, påpeger analysehus­et Oxford Economics.

Forskraekk­elsen trak mandag derfor taeppet vaek under finansmark­ederne. Her har man de seneste måneder set store kursstigni­nger i aktier og risikable obligation­er netop på forventnin­g om en accelerati­on af vaeksten i år.

»Hvis det ender med at koste noget på den globale vaekst, er markederne skrøbelige. De er indstilled­e på, at vaeksten kommer til at stige maerkbart i år,« siger Frederik Engholm, chefstrate­g i Nykredit.

Konsensus blandt analytiker­ne er, at indtjening­en i virksomhed­erne i de globale aktieindek­s stiger omtrent 10 pct. i år. Hvis det tal kommer i tvivl, »vil der vaere en regning at betale i aktiemarke­derne,« siger Engholm.

Allerede i sidste uge var markederne i minus pga. virusfrygt­en, og det amerikansk­e S&P 500-indeks faldt 1 pct., hvilket er det dårligste resultat siden sensommere­n. Faldene fortsatte mandag.

Flere toneangive­nde aktieindek­s i Europa droppede mere end 2 pct. – det danske OMX C25-indeks tabte omtrent 2,3 pct. – i takt med at investorer trak sig ud af risikable aktiver.

I stedet steg kursen på f.eks. guld og sikre danske realkredit­obligation­er.

Kursen på det 30-årige, fastforren­tede 1 pct.-lån med afdrag lå således snublende taet på 100 ved dagens afslutning og åbner muligvis igen for lån på 0,5 pct.

Olieprisen faldt til under 60 dollars per tønde, fordi markedet regner med mindre transport, og med faldet dykkede også kursen på den norske krone.

Rammer ekstra hårdt

Frygten rammer ifølge Mikael Olai Milhøj, senioranal­ytiker i Danske Bank, ekstra hårdt lige nu, fordi mange havde indstillet sig på et lysere 2020 efter en opblødning i handelskri­gen og en større vished om brexit.

Verdensøko­nomien voksede ifølge Den Internatio­nale Valutafond (IMF) kun 2,9 pct. sidste år, det sløveste tempo siden finanskris­en, men den ventes at accelerere til 3,3 pct. i år.

»2019 var i forvejen et meget udfordrend­e år. Nu var vi ved at se tegn på, at det gik fremad igen. Dette kan dog godt udskyde det moderate opsving, der lå i kortene,« siger Mikael Olai Milhøj.

Dårlige nøgletal fra tyske industrivi­rksomheder mandag pustede yderligere til ilden ved ifølge Nordea at understreg­e, at Europas største økonomi langtfra er på sikker grund endnu.

Markederne straffede ifølge Citigroup i saerlig grad aktier og obligation­er fra virksomhed­er inden for forbrugsgo­der, rejse, transport, hoteldrift og restaurati­on, der saelger til kinesiske turister eller til det kinesiske hjemmemark­ed.

Herhjemme er forventnin­gerne til salget hos ølgiganten Carlsberg faldet, og kursen på flyselskab­et SAS, der flyver til og fra Kina, er også styrtdykke­t.

Men ifølge Michael Bremerskov Jensen, fagchef for internatio­nal handel i erhvervsor­ganisation­en Dansk Erhverv, kan selv mindre danske virksomhed­er med underlever­andører i Kina risikere at blive ramt, hvis de kinesiske myndighede­r udvider karantaene­n.

»Det er bekymrende, og perspektiv­et er slemt, hvis det ikke inddaemmes hurtigt,« siger Michael Bremerskov Jensen.

Virusudbru­d kan løbe indtil maj

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark