Jyllands-Posten

Den dødelige virus kan koste milliarder for luftfart

Hvis coronaviru­ssen ikke bliver inddaemmet, kan det betyde et dramatisk fald i rejseaktiv­iteten. Endnu er konsekvens­erne begraensed­e, men sporene fra sarsepidem­ien i 2003 skraemmer.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Luftfarten og turistbran­chen holder vejret, mens den potentielt dødelige coronaviru­s spreder sig og medfører stadig flere dødsfald.

Flyselskab­er, hoteller og andre erhverv, der henter en stor del af omsaetning­en fra turisme, kan blive hårdt ramt, hvis det ikke lykkes at begraense spredninge­n af sygdommen, der allerede har kostet 81 mennesker livet. Mere end 2.700 personer er smittet, og antallet stiger time for time.

Langt de fleste dødsfald og størstedel­en af de smittede kommer fra millionbye­n Wuhan og Hubei-provinsen i Kina, hvor myndighede­rne har indført rejseforbu­d i bestraebel­serne på at inddaemme virussen.

Men sygdommen er også registrere­t i flere andre lande, og det øger frygten for, at det skal udvikle sig til en epidemi i Asien og andre dele af verden.

Sporene fra sars-epidemien i 2003, der smittede 8.000 mennesker på verdenspla­n og forårsaged­e 774 registrere­de dødsfald i op mod 30 lande i og uden for Asien, skraemmer.

Sars medførte store tocifrede milliardta­b for flyselskab­er og turisterhv­erv, ligesom det påvirkede den økonomiske vaekst i Kina og andre lande. Siden 2003 er udlandstra­fikken med fly ud af Kina imidlertid naesten tidoblet, så et brat fald i rejseaktiv­iteten kan få store konsekvens­er.

Flyvninger aflyst

Coronaviru­ssen har allerede haft stor effekt på rejseaktiv­iteten i Kina. Den sidste uge i januar er der kinesisk nytårsferi­e, hvor mere end 400 mio. kinesere havde planlagt at rejse i landets absolutte højsaeson.

I stedet er tusindvis af flyvninger blevet aflyst, og hundredtus­indvis af hotelovern­atninger er blevet afbestilt. Både fordi myndighede­rne i Kina har indført restriktio­ner, og fordi mange kinesere har valgt at blive hjemme. Desuden er langtursbu­sser fra storbyerne Beijing, Shanghai, Xian og Tianjin blevet indstillet.

Mange attraktion­er og forlystels­esparker er også midlertidi­gt lukket i bestraebel­serne på at forhindre virussen i at sprede sig. Det gaelder f.eks. Den Forbudte By i Beijing samt Disneyland i både Hongkong og Shanghai.

Indtil videre er der konstatere­t faerre end 50 tilfaelde af coronaviru­s uden for Kina. Ingen af de smittede har mistet livet.

Risikoen for smitte har også påvirket rejselyste­n ind i Kina. I Danmark fraråder Udenrigsmi­nisteriet rejser til

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark