Jyllands-Posten

Og turisme

-

Hubei-provinsen. En raekke flyselskab­er i Europa og USA melder om faerre bookinger og opkald fra bekymrede kunder, selv om rejsen ikke går til Hubei.

I Danmark tilbyder SAS kunderne gratis at ombooke billetter til Kina, hvis de har bestilt rejse med ankomst inden 23. februar. En lang raekke lufthavne, primaert i Asien, har indført screening for vira ved ankomster fra Kina.

I Rusland har flyselskab­et Ural Airlines aflyst sine flyvninger til Kina, og alle flyselskab­er med ruter til Kina følger udviklinge­n taet.

Da sars-epidemien var på sit højeste i 2003, valgte mange operatører at indstille eller reducere antallet af flyvninger til regionen kraftigt. Det er en saerdeles kostbar manøvre, fordi flyselskab­erne mister indtaegter, men ikke reducerer omkostning­erne tilsvarend­e.

Boom i kinesiske turister

Turismen både i Danmark og globalt kan blive en af de store tabere, hvis truslen fra coronaviru­ssen bliver langvarig. Antallet af kinesiske turister er de seneste år steget markant i det meste af verden, og de udgør globalt det største turismemar­ked foran USA.

I Danmark er de kinesiske turister det hurtigst voksende marked for de danske hoteller. På fem år er antallet af overnatten­de kinesere steget med 69 pct., mens stigningen fra 2018 til 2019 har vaeret på 16 pct.

Det er isaer overnatnin­gsstederne i hovedstads­området, som tiltraekke­r gaester fra

Kina. Fire af fem bor således i København.

Sidste år var der omkring 270.000 kinesiske overnatnin­ger herhjemme, og de bruger mange penge, selv om de ofte er her på korte ophold.

Kineserne vaelger typisk ikke de dyreste hoteller, men de bruger mange penge på at købe smykker, tasker og sko, og de går efter maerkevare­r i luksusklas­sen, hvor indtjening­en er høj. Omkring halvdelen af taxfreeoms­aetningen i de københavns­ke butikker kommer fra kinesere.

Vaeksten i turismen er drevet af åbningen af flere flyruter mellem København og Kina.

Lige nu er det lavsaeson, men om få måneder begynder højsaesone­n, og så vil det gøre ondt, hvis kineserne ikke kommer i det forventede antal.

Flyselskab­er fik underskud

Mange sammenlign­er coronaviru­ssen med udbruddet af sars i 2003. Sundhedsmy­ndighedern­e understreg­er dog, at dødelighed­en er markant mindre, men til gengaeld har det vist sig, at den aktuelle virus smitter hurtigere end først antaget.

Sars fik vidtraekke­nde konsekvens­er for luftfarten og turismen. Da sars var på sit højeste i april 2003, faldt passagerta­llene i Asien med 45 pct. ifølge den internatio­nale luftfartso­rganisatio­n IATA. For hele 2003 faldt trafikken i Asien med 8 pct. Flyselskab­erne i regionen mistede en omsaetning på 40 mia. kr., og en raekke flyselskab­er fik underskud.

 ??  ?? Danish Crowns fabrik naer Shanghai blev åbnet for et halvt år siden. Nu bliver den lukket frem til naeste mandag. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen
Danish Crowns fabrik naer Shanghai blev åbnet for et halvt år siden. Nu bliver den lukket frem til naeste mandag. Arkivfoto: Thomas Emil Sørensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark